Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Med hybride arbejdspladser overlever videomøderne covid-19

Hvis vi formår at skabe hybride arbejdspladser med plads til individuel valgfrihed, vil videomøder blive en lige så integreret del af vores liv, som telefonen har været i 150 år.

Carsten Videcrantz, Adm. direktør i IT-virksomheden Cisco Danmark

Mange danskere havde måske hørt om videomøder før 11. marts 2020, men det var noget, de fleste benyttede relativt sjældent. Det har covid-19 lavet om på med et snuptag. Videomøder blev pludseligt forretningskritiske og en vigtig del af den måde, vi kommunikerer og arbejder på.

Hver gang ny teknologi ser dagens lys, har den stærke fortalere og modstandere. Sådan er det naturligvis også med videomøder. Og mange har formentlig i løbet af det seneste år siddet og bandet bag skærmen på grund af tekniske udfordringer, dårlige forbindelser eller forsinkede mødedeltagere. Men der var også kritiske røster, da kommunikationsmetoder som breve, telegrafer, telefonen og e-mails så dagens lys. Tag eksempelvis telefonens fremkomst for knap 150 år siden – telefonen betød jo ikke, at folk holdt op med at mødes. Tværtimod. Det betød bare, at vi nu oftere kunne tale med folk, som boede langt væk.

Mange af os glæder os til at se kollegerne igen, når vi er ude af coronakrisens favntag, men hvilken rolle kommer videomøder til at spille i vores arbejdshverdag fremover? Forsvinder videomøderne i takt med covid-19?

Jeg er måske farvet i kraft af mit job, men jeg er overbevist om, at hjemmearbejdet er kommet for at blive, og fremtidens arbejdsuge både tæller dage på kontoret og i hjemmet. Det kræver samarbejdsværktøjer og videokommunikation for, at mange danskere kan passe deres arbejde. Dertil har mange arbejdstagere og arbejdsgivere kunnet se fordelene ved at arbejde hjemme i det forgangne år.

Eksempelvis er danske virksomheder jo verdensmestre i forbrug på forretningsrejser med et forbrug på cirka 20.000 kr. pr. ansat om året. Hvem ville ikke gerne spare 30 pct. på rejsekontoen? Og nu vi er ved det – hvem ville ikke gerne undgå at pendle til kontoret og få mere tid med familien?

En svensk undersøgelse viser, at vi kan spare en uge om året. Samme undersøgelse har beregnet, at Sverige ville kunne mindske sin CO2-udledning med 550.000 ton, hvis blot 15-30 pct. af de fysiske møder bliver digitale. Samtidig giver det øgede hjemmearbejde mulighed for at skab et mere inkluderende arbejdsmarked. For hvis geografi ikke længere er en begrænsende faktor, kan virksomheder ansætte de bedste medarbejdere uanset deres adresse.

Det lyder alt sammen meget godt, men der er dog nogle forudsætninger, som skal være til stede, før vi vil se, at videomøderne for alvor kan indfri de forventninger, som mange har til dem.

Medarbejdere vil have større valgfrihed

Vi er alle forskellige, så hvorfor er det så, at vi før pandemien (næsten) alle var tvunget til at arbejde på samme måde? Udviklingen gik allerede før covid-19 i retning af mere valgfrihed. Corona tvang os til at arbejde hjemmefra, og når den har sluppet grebet om Danmark, vil vi se, at folk ønsker en lang højere grad af valgfrihed.

Nogle vil foretrække at møde ind på kontoret, mens andre helst vil arbejde hjemmefra. Det er afgørende med øget valgfrihed, hvis medarbejderne skal trives og levere de bedste resultater.

Ledere må tilpasse sig

Ledere kan ikke blot overføre ledelsesstilen fra kontoret til en virtuel eller hybrid virkelighed. Hjemmearbejdets fundament er tillid. Personligt er jeg bedøvende ligeglad med, om mine medarbejdere arbejder i morgenkåbe i sofaen, løber en tur eller ser Netflix i løbet af dagen – så længe de løser deres opgaver, og kunderne er glade.

Men tillid er som bekendt noget, man gør sig fortjent til. Så hvis min tillid bliver svigtet, har det selvfølgelig konsekvenser. Denne store fleksibilitet i arbejdet betyder derfor også, at det er endnu vigtigere med klare rammer for, hvad man forventer af medarbejderne og deres tilgængelighed.

Kan et videomøde være bedre end et fysisk møde?

Videomødeløsninger må udvikles og forbedres, så de bliver et reelt alternativt til fysiske møder. Hvis ikke, kan potentialet næppe indfries. Heldigvis arbejder både Cisco og vores konkurrenter herpå, og vores ambition er, at videomøder skal være en bedre oplevelse end det fysiske møde.

Indrømmet, det lyder urealistisk, men allerede nu kan videomødet levere facetter, som det fysiske møde ikke kan: Undertrykkelse af forstyrrende lyde, live transskribering og oversættelse med mulighed for efterfølgende søgning på tværs af møder. Dertil kommer, at det er betydeligt lettere at få de rigtige folk med på et møde på tværs af mange fysiske lokationer. Videomøder skal med andre ord kunne noget, som et fysisk møde ikke kan for at være et reelt alternativ.

Jeg tror, at fremtiden er hybrid og individuel. Hvis vi formår at skabe hybride arbejdspladser, der giver plads til individuel valgfrihed, der teknisk leverer konkurrencedygtige, digitale mødeoplevelser, og lederne i danske virksomheder forstår at tilpasse sig en ny virkelighed, er jeg ikke i tvivl om, at videomøder bliver en lige så integreret del af vores liv, som telefonen har været i 150 år.

Carsten Videcrantz

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.