Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er nu, virksomhederne skal vise viljen til bæredygtighed

Bæredygtig produktion handler om langt mere end CO2-udledninger og klimaaftryk, og desværre må vi konstatere, at danske virksomheder år for år bruger flere ressourcer end de gjorde året før. Det viser en ny analyse fra Industriens Fond og Akademiet for Tekniske Videnskaber.

Thomas Hofman-Bang, adm. direktør, Industriens Fond og Lia Leffland, akademidirektør, Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV)

Høje målsætninger og gode tekniske løsninger har betydet, at industrien i dag formår at vokse, samtidig med at CO2-udledningen falder. Det beskriver man teknisk som en absolut afkobling. Det er godt.

Men desværre er CO2 udledning og klimaforandringerne langt fra klodens eneste hovedpine. Jordkloden har begrænsede ressourcer, og derfor kræver en reel bæredygtig omstilling, at vi ikke alene forholder os til udledning af drivhusgasser men også til forbruget af vand og øvrige ressourcer, affaldsproduktion og så videre. På de områder viser vores nye analyse fra Industriens Fond og Akademiet for Tekniske Videnskaber, at produktionen de seneste år er steget mere end forbruget af ressourcer.

Vi er altså på rette vej, men vi er langt fra lykkedes med en absolut afkobling. Det vil sige, at dansk produktion dag for dag belaster klodens ressourcer mere og mere. Det har vi med den nye analyse nu fået meget håndgribelige beviser på. Og selvom det set fra naturens perspektiv er dyster læsning, styrker det også vore muligheder for konkret og korrekt handling- og det er der brug for. Nu.

Industrien har efterhånden i nogle år indstillet sigtekornet på konkurrenceevne-forbedrende klimatiltag. Den bidrager derigennem til de danske målsætninger om at reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990, så Danmark er et klimaneutralt samfund senest i 2050.

De meget konkrete udfordringer og mål på klimaområdet har været – og er – vigtige ”enablers” for at mindske udledningen af CO2 . En del af forklaringen på, at vi ikke har formået at reducere tilstrækkeligt i ressourceforbruget er, er derfor også, at vi her mangler mål, indikatorer og bassale målepunkter. Hvor vil vi hen? Hvad skal vi måle på? Og hvad er vores udgangspunkt? 

Vores nye analyse giver et konkret bud på en baseline for måling af fremtidens bæredygtige produktion. Den præsenterer en række indikatorer til måling af bæredygtig produktion, og viser hvor de største forbedringspotentialer ligger. Vi byder selvfølgelig en debat velkommen, om hvorvidt vi har ramt skiven, men vi håber meget, at arbejdet kan rykke dansk produktion derhen, hvor vi kan handle mere end at tale. 

For at nå i mål med en bæredygtig omstilling - for at nå til en absolut afkobling også på ressourceforbruget - kræver det nemlig helt konkrete handlinger. Og her spiller industrien hovedrollen. 

Den kunstneriske frihed er naturligvis stor. Man kan udfylde rollen reaktivt: Sørge for, at der er orden i penalhuset, så love følges og kundernes bæredygtighedskrav mødes. Eller man kan spille rollen proaktivt, hvor man går forrest ind i fremtiden og opnår first mover fordele med fokus på konkurrenceevne, kreative løsninger og markante bæredygtigheds-forbedringer som en vej til at vinde nye markedsandele. 

Mange danske virksomheder er allerede i fuld gang med at omstille forretningen, så den lever op til kundernes klimaforventninger og krav. Og der er efterhånden også en del visionære virksomheder, som angriber udfordringerne inden for bæredygtighed proaktivt.

Trykkeriet, med en cradle-to-cradle-tilgang, der sikrer genanvendelighed, lave affaldsmængder og rent spildevand. Iværksætterne, der renser drikkevand i Afrika med UV-stråler og varme fra solen. Plastvirksomheden, der genanvender gamle fiskenet, så de kan omdannes til bænke, dunke, stole, spande eller noget helt femte. De er alle eksempler på virksomheder, der folder bæredygtighedsarbejdet ud, så det holistisk handler både om reduktion af drivhusgasser og reduktion af ressourceforbruget. 

Netop den tankegang – bæredygtighed som et pejlemærke for innovation – har været et dominerende fokusområde i de projekter, der hen over de seneste år har hjulpet danske virksomheder med at få greb om verdensmålene og omsætte dem til konkurrenceevne og ny forretning.

Den danske industriproduktion er langt fra bæredygtig i dag. Det bliver den heller ikke uden private og offentlige investeringer i forskning, teknologi, udvikling. Eller uden den nødvendige arbejdskraft. Men den bliver det helt sikkert aldrig, medmindre den enkelte virksomhedsejer, direktion og bestyrelse beslutter sig for, at man vil drive en bæredygtig produktion. 

Vi er mange interessenter – offentlige og private – som meget gerne hjælper på vej. Men en omstilling af dansk industri til bæredygtig produktion kræver først og fremmest ansvar og vilje til forandring hos virksomhederne selv. 

Thomas Hofman-Bang og Lia Leffland

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.