Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Coronakrisen gemmer på en vigtig lektion om bæredygtighed

Der ligger interessante indsigter om CO2-udledning, affaldsmængder og hjemmearbejde gemt i krisen. Nu handler det om at sikre, at de gode vaner og ideer ikke går tabt.

Julie Nilsson Bour-Hil, sustainabilitychef I Telia Danmark

I over et år har vi levet med periodevise nedlukninger af vores samfund og erhvervsliv som følge af coronaepidemien. Det har haft stor betydning for vores måde at arbejde på og vores trivsel. Men også for vores klimapåvirkning. I Telia har vi registreret et fald i vores klimaaftryk på 2.000 ton CO2 og 220 ton affald i 2020, som alene kan tilskrives coronarelaterede forhold.

Men hvad ligger der bag tallene – og hvad kan vi lære af det?

Først og fremmest er vi blevet mindet om, at det er muligt at ændre på vores udledninger ved at arbejde på en anden måde. Det er åbenlyst, at når man – som vi – har måttet lukke butikker og kontorer, har det en naturlig effekt. Vi pendler mindre til og fra arbejde. Vi bruger ikke kantiner eller toiletter. Der har heller ikke været mange forretningsrejser. Det påvirker både CO2-udledningen og affaldsmængden. I Telias klimaregnskab tæller vi også vores kunders transport til og fra vores butikker med, så det er endnu et område, der har fyldt mindre det seneste år.

Men hvordan sikrer vi, at de point, vi har sat ind på klimakontoen under nedlukningen, ikke forsvinder som dug for solen, her under genåbningen?

Noget kan man holde fast i, og noget vil gå tilbage til normalen. Butikkerne er f.eks. åbnet igen – ganske som før. Men de daglige pendlerture for os andre bliver formentlig færre i fremtiden.

Hos Telia ser vi - som mange andre virksomheder - aktuelt på, hvordan vi kan indrette fremtidens arbejdsplads mere fleksibelt, herunder hvilken rolle hjemmearbejde kan spille. Det handler om at finde den bedste balance for den enkelte medarbejder og for arbejdspladsen. Øget hjemmearbejde vil i givet fald betyde mindre udledning i forbindelse med transport til og fra arbejde.

Vores kantine er gået over til portionsservering i stedet for buffet. Tiltaget, der blev indført for at reducere smitterisikoen, har samtidig vist sig at begrænse mængden af madspild. Det er måske også værd at holde fast i.

Og mon ikke også de fleste har printet mindre i forbindelse med arbejdet hjemme fra stuerne uden at produktiviteten og overblikket er dykket tilsvarende? Det kan være værd at holde fast i den nyvundne printerdisciplin, og afholde sig fra at klikke “print”, når der lander endnu en mail i indbakken, som lige så vel kan læses på skærmen.

Gevinsterne på klimakontoen under coronaen skal dog ses i et større perspektiv. For hvor meget af virksomhedernes reducerede udledninger blev erstattet af øget udledning fra hjemmearbejdspladserne? De hjemmearbejdende har brugt både internet, lys og varme i løbet af arbejdsdagen – ligesom kaffemaskinen og køleskabet også har været på overarbejde.

Det aftryk lader sig i mindre grad lader sig måle og veje – men skal dog ikke afholde os fra at tage ved lære. Hvilke vaner skal vi holde fast i? Og hvilke skal vi droppe igen?

Om det er stort eller småt, er det vigtigt at huske på, at krisen gemmer på grøn læring, som kan være værd at tage med ind i vores nye hverdag.

Julie Nilsson Bour-Hil

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.