Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Træd forsigtigt, når drømmeboligen går i budrunde

Aktuelt går hver femte bolighandel i budrunde. Det understreger, at det at vurdere en ejendom og gætte markedsprisen er en vanskelig øvelse, som kalder på forsigtighed.

Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør, Jyske Bank

De nyeste tal for, hvor mange huskøb der ender i en budrunde, fortæller, at cirka hver femte bolighandel går i budrunde. I historiske termer er der tale om et forholdsvist højt tal, da niveauet er cirka 5 pct. over en lang periode. Tallet giver en ret god indikation af, at der er fart på boligmarkedet, og det bør give anledning til refleksion.

Når en bolig går i budrunde, skyldes det, at ejendomsmægleren ikke har ramt den rigtige udbudspris fra start. I min optik er dette et udtryk for, hvor vanskelig en øvelse det trods alt er at vurdere en ejendom. Når den lokalkendte ejendomsmægler – hvis fornemmeste opgave er at følge det lokale boligmarked - ikke kan ramme de rigtige priser, hvordan skal statistiske modeller eller Skat for den sags skyld så kunne?

Det viser, at det bedste udgangspunkt for en ejendomsvurdering er og bliver den handlede pris. Det bør vi også tænke ind i skatteøjemed, hvilket jeg tidligere har skrevet om på denne plads.

En anden ting er, hvordan skal man agere som køber, når man ender i en budrunde? Aktuelt dukker der mange mennesker op ved ejendomsmæglernes åbent hus-arrangementer, og folk har tegnebogen med. Problemet ved disse begivenheder er, at de nærmest er skabt til at få boligkøbere til at gå lidt i panik. Boligkøberne skal mærke den store efterspørgsel og ikke mindst fornemmelse af, at det måske ikke bliver dem, der skal have drømmehuset. Her er kunsten at holde hovedet koldt.

Når man går til auktion, bør man holde sig for øje, at jo flere mennesker der er til stede ved auktionen, desto større er sandsynligheden for, at der kommer et vanvittigt bud. Jo større population desto større sandsynlighed for en statistisk outlier, der stikker af i forhold til det normale.

Derfor bør man være ekstra forsigtig med at afgive bud, jo flere der er til stede ved auktionen. Nu er budene ved budrunder godt nok lukkede bud, dvs. at man ikke kan se, hvad andre byder, hvilket taler for, at man måske ikke i samme omfang bliver grebet af en stemning og kommer til at overbyde et vanvidsbud. Ikke desto mindre skal man passe på her, da der kan være andet på spil end kolde kontanter.

Problemet ved budrunder er, at bliver man grebet af stemningen, kan man havne i den situation, at man har betalt mere for varen, end den værdi, man selv tillægger den. Renten er lige nu meget lav, så man har ikke nødvendigvis en budgetrestriktion, der puster en i nakken. Så kan forskellen på at byde 100.000 kr. fra eller til næsten ikke mærkes i den daglige økonomi.

Det kan derfor være fristende med et frisk bud – særligt hvis man mere end en gang har prøvet at gå forgæves. Selv om det måske er kedeligt, bør man tænke over, at hvis ejendomsmægleren ellers har gjort sit arbejde ordentligt, bør denne udbudspris være ankeret i forhold til, hvilket niveau der skal handles på. Det er jo ikke bare en selv, der skal være villig til at købe til prisen. Selv efter kort tid kan der jo også opstå en situation, hvor en anden skal overtage ejendommen, fordi der sker noget uforudset.

Den næste ting, man bør overveje, er, at det over tid kan få stor konsekvens for dagligdagsøkonomien at byde mere, hvis ens bud er baseret på variabel rente. Den vej rundt kan vi ikke tage det for givet, at de seneste mange års rentefald bliver ved. Aktuelt peger pilen jo i hvert fald i en anden retning, og vi står og kigger ind i et økonomisk opsving.

Også hvis man har prøvet at byde forgæves en eller to gange, bør man holde holdet koldt. Det giver i hvert fald den bedste boligøkonomi på sigt.

Mikkel Høegh

Set i det perspektiv kan man overveje, om man har andet at handle med end netop prisen. Det kan eksempelvis være overtagelsestidspunkt. Noget fleksibilitet her kan også have en vis værdi for sælger, særligt i en tid med fart på markedet. Den værdi kan gøre, at man kan blive tilvalgt som køber.

Ender man med ikke at få det pågældende hus, kommer der altid et hus til. Godt nok er udbuddet af boliger lige nu lavt, og måske skal man have en indre dialog om tålmodighed, men det kan også forhindre at man får sig forkøbt. Så også hvis man har prøvet at byde forgæves en eller to gange, bør man holde holdet koldt. Det giver i hvert fald den bedste boligøkonomi på sigt.

Mikkel Høegh

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.