Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Kritikken hagler ned over olieselskaberne – men hvordan får vi skabt den næste Ørsted?

Hos Danica Pension stemte vi ja til omstillingsplanerne for både Shell og Total, selvom begge kritiseres for at være for langsomme med at øge eksponering mod grøn energi. Men hvorfor stemte vi, som vi gjorde?

Dorte Eckhoff, chef for samfundsansvar og bæredygtighed, Danica Pension

De seneste uger har flere af de store internationale energi- og olieselskaber været genstand for massiv kritik, fordi deres grønne omstillingsplaner ifølge kritikerne ikke har været gode nok.

Først var det Shells nye klimaplan, der blev nedsablet. Den levede ikke op til målsætningerne i det internationale energiagenturs (IEA) nye banebrydende rapport. Den slår klart og tydeligt fast, at olieselskaber ikke bør finansiere nye olie-, gas- og kulforsyningsprojekter, hvis verden i 2050 skal nå målene for Paris-aftalen.

Ugen efter var kritikken rettet mod energiselskabet Total, og i begge tilfælde var flere af de største danske investorer og pensionsselskaber uenige om, hvorvidt de skulle stemme ja eller nej til omstillingsplanerne fra Shell og Total.

Vi stemte hos Danica Pension i begge tilfælde ja til omstillingsplanerne. Men hvorfor stemte vi, som vi gjorde?

At tackle klimaudfordringerne kræver store forandringer, og at imødekomme store forandringer kræver tilsvarende en transitionsperiode. Jeg mener, at vi skal have modet til at investere i de sorte selskaber og præge dem i en grønnere retning, da det er helt centralt for at skabe et klimavenligt samfund.

Et af de bedste eksempler på verdensplan er Ørsteds transition fra olie til vindenergi, som også var en gradvis proces. Kritikken af Ørsted og nu også hos Shell og Total har været, at olieudvindingen skal nedbringes hurtigere. Her er Shell og Total i gang med en gradvis nedskalering, eksempelvis vil Shell de kommende år gå fra at investere 22 milliarder dollar til 8 milliarder dollar i nye olieprojekter og øge investeringerne i grøn energi.

Selvom vi selvfølgelig ønsker, at Shell og Total endnu hurtigere skruer ned for deres olieproduktion og op for vedvarende energi, er vi også nødt til at sætte realistiske målsætninger og støtte dem i den gradvise nedtrapning i dag, for energi- og olieselskaber er supertankere, som tager tid at omstille. Derfor er det vigtigt, at vi bruger vores muskler som investor til at skubbe på den grønne udvikling og holde selskaberne op på deres nye klimaplaner.

Vi kan altid diskutere, om oliebranchen omstiller sig hurtigt nok. Men for os er det vigtigt, at de bruger olieindtjeningen på i stigende grad at udbygge vedvarende energi. Og det gør både Shell og Total.

Begge olie- og energiselskaber har i den forbindelse fremsat en målsætning om at være CO2-neutrale i 2050 med kortsigtede og langsigtede mål. Det er ambitiøst, men vi anerkender også, at ingen har perfekte transitionsplaner. Omvendt er Shell og Total to af de førende i branchen, der har fremlagt deres planer for, hvordan de vil nå i mål med den grønne omstilling, og det støtter vi op om.

Vi har også en stor kommerciel interesse i at presse selskaberne mest muligt i en grøn retning, så vi sikrer vores kunder det bedste afkast. Jo bedre selskaberne er til at tilpasse sig en verden, der i stigende grad efterspørger grøn energi, desto bedre langsigtede investeringer er de også. At gå fra sort til grøn energi er ganske enkelt god business og selskabernes ’licence to operate’. Det ved energi- og olieselskaberne også.

I Danica Pension har vi et mål om at være CO2-neutrale i 2050, og vi sat delmål for vores investeringers CO2-udledning frem mod 2025. Derfor vil vi løbende genbesøge og genoverveje, om energi- og olieselskabernes planer er højtstræbende nok, og den nye rapport fra IEA vil fremover indgå sammen med andre datapunkter i vores investeringsbeslutninger.

Derfor er det nu op til olie- og energiselskaberne at levere på deres ambitioner og være med til at drive den grønne omstilling, så de lever op til de nye og konstant stigende krav fra omverdenen. I Danica Pension vil vi fortsat lægge pres og gå i dialog dem, så de kan efterlade et aftryk og en bæredygtig omstilling af vores samfund, som ikke tidligere er set i verdenshistorien.

Dorte Eckhoff

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.