Debat

Hjemme- og distancearbejde er et skarpt våben i trængt arbejdsmarked

Kampen om medarbejdere er historisk hård, og hjemmearbejde kan være et potent værktøj til både at tiltrække medarbejdere og åbne for en bredere skare af kandidater. Men virksomhederne skal passe på med at love mere, end de kan holde.

Listen af ting, der støjer på et videomøde, kan være lang. Men listen over gevinsterne ved hjemme- og distancearbejde er bare længere. Og tit vil nogle af de ting, der støjer, også være de ting, der kan give lidt af den atmosfære og kontakt, som kontoret også kunne give.

I rekrutteringsprocesser kan vi tydeligt se, at kandidater tiltrækkes af virksomheder, der tilbyder arbejde fra andre steder end kontoret. I en LinkedIn-undersøgelse, vi foretog i april, svarede 78 pct. af de adspurgte, at de ønsker en form for hybrid arbejdsmodel, der kombinerer kontorstolen med hjemmekontoret. Det ønske har jeg svært ved at se skulle være blevet mindre – tværtimod.

Det er således et stort konkurrenceparameter i virksomhedernes hårde kamp om medarbejdere, der udspiller sig lige nu. For udover at det skaber større fleksibilitet for medarbejderen, reflekterer det positivt på en virksomhed, at man er fremsynet og med på tendensen.

Hvad der er færre, der har lagt mærke til, er, at hjemme- og distancearbejde også kan være en løsning på virksomhedernes beskæftigelsesudfordringer på en anden måde. For hvis virksomhederne åbner mere op for hjemmearbejde og distancearbejde, udvider det også det geografiske område, de kan søge i - og det giver derfor også adgang til endnu flere kvalificerede kandidater.

Mange virksomheder har allerede fanget tendensen, og er blevet belønnet af kandidaterne.

Spørgsmålet fremover bliver dog, hvor formaliseret ordningen er. Mange ansatte vil gerne pendle langt et par dage om ugen, hvis de kan arbejde hjemme resten af tiden. Men det stiller krav til, at ordningen også står ved magt, hvis der er trange tider eller meget få ansatte på kontoret.

Derfor skal virksomhederne være opmærksomme på, om de lover mere, end de kan holde på længere sigt. For der er ingen medarbejder, der glædeligt afgiver fleksibilitet.

Lige nu skriger virksomhederne efter arbejdskraft, og hjemmearbejde er beviseligt et ønske fra kandidaterne. Så sørg for at have det med i jobopslagene, udvid søgeområdet og sæt gode rammer for arbejdet.

Læs også
Top job