Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Brændende platform med stor forretningsmulighed

Grøn omstilling er afgørende for klimaet og skaber et stort eksportpotentiale for danske virksomheder.

Jeanette Fangel Løgstrup, bestyrelsesmedlem og tidl. direktør i Danske Bank

Klimatopmødet i Glasgow blev på forhånd udråbt som ”den sidste bedste chance” for at overholde Parisaftalens mål om at holde klodens temperaturstigningerne under 2 grader og helst under 1,5 grader. Kloden er allerede blevet 1,1 grader varmere siden 1850. Og med de klimaplaner, som landene hidtil har fremlagt frem til 2030, har vi ifølge FN’s klimapanel kurs mod en stigning på 2,7 grader.

Konsekvenserne er ganske uoverskuelige. Derfor valfartede omkring 100.000 aktivister og 40.000 statsledere, politikere, NGOer, lobbyister, embedsfolk og virksomhedsledere mv. fra det meste af verden til byen for at drøfte mulige løsninger.

Det lykkedes da også at forene 197 lande om en ny aftale for klimaet – Glasgowpagten. Aftalen sætter tal på den enorme udfordring: Verden skal reducere udslippet af drivhusgasser med 45 pct. i 2030 målt i forhold til 2010 og gå i nul omkring 2050. Derudover skal der fremover ske en årlig evaluering af landenes klimaplaner, herunder en opdatering af de nuværende planer allerede næste år.

Vi står stadig på en brændende platform, som vil kræve store og vanskelige beslutninger i de kommende år.

Jeanette Fangel Løgstrup

Landene opfordres desuden til at skrue op for ren energi og ned for kulkraft, som for første gang nævnes i en COP-sluttekst. Derudover er der taget fat på emner som klimafinansiering samt køb og salg af C02-reduktioner landene imellem. Ligeledes blev der i topmødets første dage indgået en række aftaler om klimaneutral søfart, reduktion af metangas, standsning af afskovning m.v.

Ikke mindst stod Danmark i spidsen for et initiativ, hvor nordiske og britiske pensionskasser samlet vil investere 835 mia. kr. i den grønne omstilling frem mod 2030. Cirka 480 af milliarderne er nye penge - altså penge, der ikke var lovet på forhånd.

Så hvor står vi så nu? Flere klimaeksperter peger på, at selv om vi med disse aftaler bevæger os i den rigtige retning, er der stadig et stort gab i forhold til at komme i mål. Så vi står stadig på en brændende platform, som vil kræve store og vanskelige beslutninger i de kommende år.

Danmark har som bekendt en af verdens mest ambitiøse klimalovgivninger med et mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 pct. frem mod 2030 i forhold til niveauet i 1990 og opnå klimaneutralitet inden 2050. Og sammenlignet med mange andre lande er vi også ganske godt på vej.

Op til klimatopmødet publicerede den globale konsulent- og revisionsvirksomhed KPMG sit første internationale ”Net Zero Readiness Index”, som sammenligner 32 landes fremgang samt parathed og evne til at reducere udledningen til nul inden 2050. Danmark ligger på en 4. plads efter Norge (1), Storbritannien (2) og Sverige (3) og omtales som værende en meget ambitiøs, international fortaler for klimapolitik og en leder inden for grøn energi og teknologi.

Den sidste pointe er ganske væsentlig for dansk erhvervsliv. For udover at virksomhederne med egne klimaplaner og en transformation til mere bæredygtige forretningsmodeller spiller en central rolle i at få omstillingen til at lykkes, medfører den grønne omstilling i verden også et stort potentiale for øget grøn innovation, produktion og eksport.

Derfor var dansk erhvervsliv også til stede i Glasgow med en delegation af virksomheder, som var mødt op for at vise grønne løsninger helt konkret. For virksomheder som Danfoss, Vestas og Cowi handler det f.eks. om at vise verdens ledere, at teknologierne og kompetencerne allerede findes, når de enkelte lande skal til at konkretisere, hvordan de vil nå målene.

Og markedet er uendeligt stort. Den Internationale Valutafond (IMF) forventer således, at der frem mod 2030 skal investeres for op mod 5.000 mia. dollar på globalt plan for at nå målsætningen om klimaneutralitet i 2050.

Allerede nu har Danmark en høj andel af grøn eksport sammenlignet med andre lande i EU, hvor Danmark i 2019 eksporterede for 91 mia. kr. En ny redegørelse fra Erhvervsministeriet peger på, at bl.a vindmøller, vandteknologi og udstyr til fjernvarme systemer og energieffektivisering er nogle af de grønne eksportvarer, som danske virksomheder sælger til udlandet.

Den udvikling skal vi styrke i de kommende år, så den helt nødvendige grønne omstilling kan gå hånd i hånd med udvikling af endnu flere danske løsninger, øget produktion og eksport og mange flere grønne job.

Jeanette Fangel Løgstrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.