Debat

Skyerne trækker op over aktiemarkerne i 2022

Det kommende år tegner til at blive et ”året derpå” efter et forrygende afkast på aktiemarkederne i 2021. Lave afkast, flere udsving og måske endda negative afkast kan være i vente for aktieinvestorerne.

2021 bliver igen et fremragende aktieår. Året lakker mod enden, og der skal en hel del til at ødelægge det gode sindtryk og de solide afkast. De rumlerier, som opstod i september; først med kinesiske Evergrande og siden med stigende inflation, har ikke udviklet sig fra større til meget store udfordringer investeringsmæssigt. Stigende renter er en aktieudfordring, når de kommer, men indtil videre er de skyer, som kunne anes i horisonten, drevet over.

Mod slutningen af 2021 koster det stadig billedlig talt en mellemstor Storebæltsbro at få transporteret en 20- eller 40 fods container rundt i verden. Luftens helte er samtidig fortsat kun en skygge af 2019-aktiviteten, og fragtomkostningerne er ekstreme. Der er mangel på computerchips, og de, der kan leveres, bliver dyrere. Oliepriserne er steget meget for bilister, og for husholdninger med variable varmeregninger truer en kold vinter.

Tilsammen er det påmindelser om, at det normale er vendt lidt på hovedet. Udvalgte steder i økonomien er der klare tegn på en foruroligende høj prisstigningstakt, og det er normalt ikke et godt investeringstegn.

Alle taler om inflation. Sikkert fordi det er noget nyt. Vi har i tiden efter finanskrisen i 2008 manglet inflation og årlige forbrugerprisstigninger, som varigt var i nærheden af 2 pct. For lidt er for lidt og meget for meget. Nervøsiteten er nu på ”op-siden”.

Derfor er det ikke mærkeligt, at der hos investorerne er et betydelig fokus ikke kun på prisudviklingen men også på, om centralbankerne er kommet bagefter kurven og i 2022 bliver nødt til at hæve renten mere end de har lyst til, fordi de måske kommer lidt (for) sent ”i gang” med rentestigningerne. Hvis prisstigningerne viser sig mere varige, vil 2022 næppe blive et godt afkastår.

Et andet forhold, som investorerne diskuterer og bekymrer sig om, er, hvorvidt vi står over for en periode med stigende inflation men med stagnerende vækst; stagflation. Så længe priserne stiger på grund af stigende aktivitet i samfundet, er det en mindre udfordring for aktier, som jo er nominelle aktiver, og har en vis form for naturlig inflationsbeskyttelse i sig.

Investorerne er glade. 2021 bliver igen fantastisk. Meget bedre end forventet og bedre end forudsætningerne tilsagde, men forude venter et anderledes 2022. Renterne er lidt på vej op, og stigende renter vil have en effekt på aktierne. Mindre, hvis det sker kontrolleret og investorerne ser det som en bevægelse mod mere normalitet. Hvis udviklingen er mere ”ukontrolleret” og kommer bag på investorerne, vil det derimod kunne blive en større udfordring.

2022 kan meget vel blive et ”året derpå”. Et år med små afkast, flere udsving og måske endda med negative afkast.

Per Hansen

Aktier er langsigtet et fænomenalt sted at anbringe sine investeringspenge for at lade dem yngle. Ved at investere netop langsigtet, sprede din risiko og holde øje med investeringsomkostningerne, øger du din opsparing. Uanset, hvornår du kunne have købt aktier historisk; lige før en større nedtur, vil du have tjent penge. Alligevel er der mange, som er bange for aktier. Det er besynderligt. De større korrektioner, som kommer en gang imellem, sætter deres tydelige spor.

2022 kan meget vel blive et ”året derpå”. Et år med små afkast, flere udsving og måske endda med negative afkast. I gennemsnit stiger aktier over tid 6-7 pct. årligt, men det er svært at finde netop det afkast i historiebøgerne som afkast for et enkelt år. Når du derfor hører nogen sige, at de forventer et normalt afkast, svarende til det langsigtede gennemsnit, ved du nu, at sådan kommer det næppe til at gå. Gennemsnittet findes kun gennemsnitlig beregnet og undtagelsesvist i det enkelte år.

Hold øje med prisudviklingen, renten, væksten og med centralbankerne i USA/Europa. Hvis de begynder at ryste på hånden, er der grund til at skærpe din opmærksomhed. Hvis ikke, stiger prisen på penge moderat og aktierne giver et fornuftigt, men ikke prangende afkast set i forhold til 2019/2021.

Der er dog ikke noget som tilsiger, at du skal sælge alle dine aktier. Historisk har det været en dårlig beslutning, medmindre du er en af de meget få, som er bedre end de rigtig mange til at time. ”Time spent in the market is better spent, than time spent timing the market”.

Læs også