Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ny virusvariant og velkendt dilemma forstærker usikkerheden

Høj inflation kombineret med aftagende vækst giver bølgegang på aktiemarkederne, og med Omikrons ankomst spidser udviklingen yderligere til.

Tine Choi, chefstrateg i PFA.

Det mest frygtede corona-scenarie; en variant, der muligvis er vaccineresistent, har nu ramt os og helt forventeligt sendt en bølge af usikkerhed ud over de finansielle markeder. Det er ikke en gamechanger, for selv uden Omikron var pandemien langt fra var afblæst, og en genindførelse af restriktioner var allerede godt i gang i Europa. Men Omikron har forstærket nogle af de usikkerheder, som vi allerede kæmpede med.

Det handler i korthed om sammenspillet mellem stigende inflation, aftagende vækst og pengepolitik, som siden i sommer har drevet stemningen på markederne. For vi står lige nu i en situation med historisk høj inflation i både Europa og USA. Kombineret med en fortsat høj men aftagende økonomisk vækst har det skabt øget usikkerhed med bølgegang på aktiemarkederne. Og med Omikrons ankomst er dilemmaet i forhold til denne udvikling blot spidset yderligere til.

Inflationen har måske muteret

Logikken er, at hvis centralbankerne tager fejl om inflationen, og denne forbliver permanent høj, skal der strammes gevaldigt op i form af renteforhøjelser. Det kvæler væksten og gør livet surt for aktierne. Præcis her gør Omikron det hele værre. For lever den op til sit rygte i forhold til smitte og resistens, vil nye restriktioner og lokale nedlukninger atter blive hverdag, indtil vi har nye godkendte vacciner på plads.

På makroøkonomisk niveau betyder det kort sagt et større dyk i væksten og en fortsættelse af den høje inflation, som ellers burde være begyndt at aftage i det nye år. Omikron forstærker med andre ord alle de kræfter, som allerede er på spil for vækst- og inflationsudsigterne, da vi med en genindførelse af restriktioner og nedlukninger ser ind i en forværring af de eksisterende flaskehalse på arbejdsmarkedet, transport, produktion i Kina, som har en nultolerance-covid-strategi, osv.

Omikron kan af samme grund bryste sig af at have fået den amerikanske centralbank Federal Reserve til at tage et reality check og nu erkende, at ”midlertidig” ikke er et passende mærkat for den høje inflation. Centralbanken forventer nu, at inflationen er af mere permanent karakter, omend de nuværende 6 pct. er boostet af corona-effekter.

Investering med tre faktorer for øje

Selvom den økonomiske situation er blevet mere usikker, er det næppe nu, man skal trække følehornene til sig og veksle sine investeringer til kontanter. For med udsigt til fortsat lave renter og en mere sejlivet inflation risikerer man blot en udhuling af købekraften. I det perspektiv giver det derfor stadig god mening at være investeret. Er man det, er der særligt tre faktorer at forholde sig til, når 2022-strategien skal lægges.

  1. Det globale opsving fortsætter, men væksten vil svinge meget kvartal fra kvartal.
  2. Inflationen vil renset for de værste corona-effekter ligge en del over målsætningen på 2 pct.
  3. Omikron.

Der ligger en drejebog fra 2020 som viser, hvilke sektorer der er vindere og tabere i et nedlukningsscenarie, og den bør man skele til, hvis man ønsker at beskytte sin portefølje mod Omikron.

Tine Choi

Som investor er det ikke let at lægge en strategi i forhold til nyhedsflowet om Omikron. Dårlige nyheder vil ramme stemningen negativt, mens gode vil sende markederne op. Dårlige nyheder kan dog på et splitsekund tilsidesættes af gode fra vaccineproducenterne og omvendt. Er man allerede investeret, og forventer man som mig, at Omikron ”blot” vil forsinke, men ikke afspore opsvinget og vende tilbage til det normale, er den bedste strategi at holde fast og tage de sure dage med de søde.

Den gode nyhed er dog, at vi har prøvet det før. Der ligger en drejebog fra 2020 som viser, hvilke sektorer der er vindere og tabere i et nedlukningsscenarie, og den bør man skele til, hvis man ønsker at beskytte sin portefølje mod Omikron. Man skal dog KUN skele, for modsat i 2020 skal der nu også tages højde for, at opsvinget hele tiden modnes, og at vi rent faktisk har fået inflation. Det fører helt naturligvis til spørgsmålet om, hvordan man kan beskytte sig mod stigende inflation i en aktieportefølje?

Investeringsråd med kig i historiebøgerne

Historisk får man den bedste inflationsbeskyttelse ved at investere i energi og råvaresektoren, men som færre måske ved, klarer finanssektoren sig faktisk også bedre end markedet generelt i perioder med stigende inflationsrisiko, da det typisk indebærer forventninger om stigende renter. Helt overordnet set er der en tendens til, at cykliske sektorer klarer sig bedre end defensive, når inflationen er stigende til et moderat niveau, da det ofte hænger sammen med øget vækst. Ændrer de to komponenter sig, så inflationen stiger og væksten falder, vil defensive forventeligt klare sig bedre end cykliske.

Kort fortalt findes der altså flere knapper at dreje på, hvis man ønsker at beskytte sine aktieinvesteringer for de forskellige risikofaktorer, vi kigger ind i. Nogen fuldendt strategi kan man dog næppe finde i historiebøgerne, for uanset de mange ligheder med specifikke perioder er der mindst lige så mange nye faktorer, der gør sig gældende. Det bringer mig tilbage til den gode gamle traver om, at man som investor skal sørge for at have en veldiversificeret aktieportefølje på såvel sektorer som regioner.

Tine Choi

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.