Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bæredygtig omstilling stiller nye krav til bestyrelserne

ESG og flere bundlinjer bliver afgørende for virksomhedernes fremtidige succes.

Jeanette Fangel Løgstrup, bestyrelsesmedlem og tidl. direktør i Danske Bank

Emner som ESG (Environmental, Social, and Governance), bæredygtighed og grøn omstilling er i høj grad blevet en vigtig opgave for bestyrelserne. At ramme denne dagsorden rigtigt er ”licence to operate” og en afgørende strategisk faktor for fremtidens virksomheder. At lykkes handler om ledelse på alle niveauer. Og det begynder i toppen og i bestyrelseslokalet.

En global analyse af Board Network og Intersearch fra december 2021 bekræfter, at bæredygtighed og socialt ansvar er blandt de tre temaer, som bestyrelserne forventer at øge tidsforbruget mest på i de kommende 12 måneder. Samtidig er klimaforandringerne den megatrend, som halvdelen af bestyrelserne forventer vil have størst indflydelse på såvel samfundet som økonomien i deres land over de næste tre år.

De forretningsmæssige risici og muligheder, som mange virksomheder i dag står over for, omfatter i høj grad ESG, bæredygtighed og grøn omstilling. Udviklingen drives ikke mindst af markedet i form af krav, som man kan stå over for som leverandør eller samarbejdspartner. Når store virksomheder som Novo Nordisk stiller krav til alle sine 60.000 leverandører om, at de skal bruge grøn strøm inden 2030, får det betydning for mange virksomheder uanset størrelse.

Et andet eksempel er Mærsk, som netop har besluttet at fremrykke sin klimaplan 10 år. Mærsk skal nu sejle helt CO2-neutralt i 2040 og ikke i 2050 som oprindeligt planlagt. Også Mærsk oplever stigende kundeforventninger. En række store globale virksomheder som Amazon, Unilever, Michelin, Patagonia og Ikea fremlagde således i forbindelse med COP26 en aftale om fra 2040 at kræve, at alle deres varer bliver fragtet CO2-neutralt og altså på bæredygtige brændstoffer.

Ny omfattende EU-regulering og de finansielle aktørers store fokus på ESG og grøn omstilling øger også bestyrelsens rolle i forhold til at sikre investorernes og bankernes tillid til virksomheden og dens fremtid. Dertil kommer lovmæssige krav om, at virksomheder skal kunne redegøre for egne risici, politikker, indsatser og resultater – samt krav om årlig rapportering om miljø, klima, menneskerettigheder, medarbejderforhold og anti-korruption.

Bestyrelsen og den øvrige ledelse skal naturligvis kende de formelle krav i kraft af love og regler, men det er mindst lige så vigtigt at være opmærksom på, hvad leverandører, kunder, investorer, banker og samarbejdspartnere kræver. Det er ofte herfra, at presset kommer først, mens det politiske arbejde i disse år foregår langsommere.

Det er således et meget bredt felt af udfordringer, som bestyrelsen skal forholde sig til. Det stiller nye krav til, hvordan man som bestyrelse skal vejlede og kontrollere virksomhedens ledelse, herunder hvilke informationer og data, der indsamles og kommunikeres til ledelse og bestyrelse som grundlag for strategiske og operationelle beslutninger.

En vigtigt aspekt er derfor, hvordan man bedst sikrer, at de relevante strategiske drøftelser får plads på bestyrelsens agenda. Det kan være emner som virksomhedens formål og rolle i samfundet, selskabets strategiske retning, grøn omstilling af forretningsmodellen, risikostyring, kultur og værdier samt diversitet og inklusion. Dertil kommer den formelle ”governance”, herunder f.eks. ledelsens aflønning.

ESG-agendaen er samtidig så væsentlig at forstå, at mange bestyrelser måske skal have et generelt kompetenceløft.

Jeanette Fangel Løgstrup

ESG-nøgletal vil givetvis komme ind i topledelsens bonusprogrammer i mange store virksomheder i de kommende år. Derudover kan det overvejes, om ESG og bæredygtighed f.eks. skal have sit eget bestyrelsesudvalg? Det ser man ofte i udlandet.

I den sammenhæng er en vigtig pointe at overveje, hvilken tilgang man ønsker. Handler det om ”compliance”, altså at leve op til reglerne – eller handler det om at udvikle og fremtidssikre virksomheden og dens forretningsmodel, så den bliver en af fremtidens vindere?

Det sidste vil medføre, at drøftelserne bliver mere strategiske og simpelthen får en tungere plads på agendaen. ESG-agendaen er samtidig så væsentlig at forstå, at mange bestyrelser måske skal have et generelt kompetenceløft. Tiden kan også være inde til at rekruttere nye profiler til bestyrelsen, som kan sætte disse emner i den rette strategiske og forretningsmæssige kontekst, og som har personlighed og robusthed til at skubbe på den nødvendige transformation og forandring, hvor det kræves.

Jeanette Fangel Løgstrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.