Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Om 500 år hedder vores tid Yngre Terapikultur

Når erhvervslivet bliver gravet ud om 500 år, vil man finde spor af en ny kultur: Alle kaldte sig coaches.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Når arkæologerne om 500 år graver i det jordlag, hvor resterne af dagens danske erhvervsliv befinder sig, vil de undre sig over to ting: Mængden af indbygningsspots og mængden af kurvestole.

»Åd de dem? Altså, det her giver jo ingen mening«, vil en kvinde med hestehale udbryde, mens hun lægger endnu et halogenspot ned i kassen med fund. For arkæologerne har læst om store, verdensberømte danske lysmagere – PH, Arne Jacobsen, Kaare Klint, Panton, Piet Hein. Men dét, de finder i 2020-jordlaget under Aarhus og København er samme slags belysning, som er fundet ved motorvejscafeteriaer og gynækologiske klinikker i Rumænien.

Og så er der kurvestolene. Kolossale mængder kurvestole og bakkeborde, der vidner om en kultur, hvor alle pludselig ville være terapeuter eller coaches. 

Alle tog en terapeut- eller coachuddannelse på fire dage, fire uger eller fire måneder, købte to kurvestole og lejede sig ind i et behandler- eller kontorfællesskab. Nej, ikke alle. Nogen købte Le Corbusier-stole. Og nogen købte en briks. Og skiftede navn til Marriannee eller Englefjer.

Sådan undrer arkæologerne sig om 500 år, mens de går og udgraver en kultur med spor af hæslig belysning og vejledere all over.

Man må have samtiden på afstand for at se dens særheder, men alligevel kan vi vel godt tage lidt forskud på arkæologernes undren og stille spørgsmålet, hvorfor der i 2000’erne opstod denne trang til at blive noget andet. Hvorfor?

Med certifikatet i hånden er nogen klar til at give råd om ubalancer i kroppen, andre om ubalancer i karrieren, atter andre om ubalancer i livet.

Anders Heide Mortensen

Hvorfor kom tandklinikassistenter, skolelærere, håndværkere, journalister og djøf’ere i 2000’erne til den erkendelse, at deres egentlige opgave var at hjælpe andre videre i karrieren og livet? De havde nået den erkendelse, at de ville give andre mennesker råd frem for at rense tandlægeudstyr og kontrollere braklægningsstøtte. Og sådan blev det. I hvert fald et stykke af vejen. 

Du kan finde dem på Facebook og LinkedIn, når de ”har taget springet” eller ”begyndt rejsen”, eller hvordan kurvestolsinvesteringen formuleres. Råd haves, klienter søges. 

Spareskillingerne fra assistent-, lærer- eller administratortilværelsen er investeret i et uddannelsesforløb og et certifikat er hjemme. Med certifikatet i hånden er nogen klar til at give råd om ubalancer i kroppen, andre om ubalancer i karrieren, atter andre om ubalancer i livet. De modige har lejet lokale ude i byen, de knap så modige installeret kurvestolene eller briksen i et ryddet børneværelse. 

Og, ja: Der er tale om et nyt fænomen. Tænk en generation tilbage – hvis du da kan dét – og tæl så de klinikassistenter, lærere og direktoratsfuldmægtige, der pludselig skiftede identitet til terapeuter og coaches. De var ikke mange. Man åbnede en butik eller blev ejendomsmægler, hvis bølgerne gik højt.

Kurvestols-karriere-springet indebærer en radikal påstand, nemlig at man kan hjælpe mennesker frem i livet med udgangspunkt i et ret kort kursusforløb og sin livserfaring. Det er den radikale påstand, der er den nye fisk i akvariet. Man behøver ikke nødvendigvis at dokumentere sin ekspertise via ansættelser eller årelang praksis: Hvis man skriver på Facebook eller LinkedIn, at man er terapeut eller coach, så ER man det. 

Som identitet, i hvert fald. Muligvis bliver huslejen betalt ved at dreje vatpinde rundt folks næser eller pakke æsker på et lager. Men som identitet hjælper man mennesker frem i livet eller karrieren.

Hvorfor et menneske, der har investeret fire weekender i et sexologi-kursus, skulle være kvalificeret til at hjælpe et par med et dybfrossent soveværelse – det er det springende punkt. Men ikke mere springende end gamle dages kloge mænd og koner, der kunne lægge hånden på en skulder, der smertede og skabe øjeblikkelig lindring. Sommetider. Virker det, så virker det, og virker det ikke, er pengene spildt.

Lad os ønske arkæologerne held og lykke og god arbejdslyst om 500 år. Måske vil de konstatere, at jordlaget med halogenspots og kurvestole er ganske bredt, og at erhvervslivet i 2000’erne tilsyneladende gennemgik en radikal transformation. Lys kom fra dimser, og spring frem i folks liv og karrierer kom fra personer, der havde købt kurvestole på et modent tidspunkt i deres tilværelse.

Måske var det sådan. Kvinden med hestehalen vil give svaret.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.