Serier

Skatteministeren: Erhvervslivets milliardlån skal udfases

De rentefrie lån fra staten og de udskudte betalingsfrister har været – og skal også være – en midlertidig løsning i en svær situation. Det må ikke blive normalen, skriver skatteministeren i svar til DI.

Corona rammer verden

Cirka 53.000 danske virksomheder har fået stillet rentefrie lån til rådighed i løbet af coronakrisen. Og samlet set har regeringen og Folketingets partier stillet godt 600 mia. kroner til rådighed for virksomhederne i form af rentefrie lån og udskudte betalingsfrister.

Senest blev et bredt flertal af Folketingets partier enige om at udskyde tilbagebetalingsfristen for de momslån, der forfaldt til betaling den 1. november sidste år og den 1. februar i år, således at de først skal betales den 1. april.

Derudover åbnede vi muligheden for, at virksomhederne i en midlertidig periode kan udvide den maksimale periode for afdragsordninger på Skattekontoen fra 12 måneder til 24 måneder, ligesom virksomhederne fortsat har mulighed for at få statsgaranterede lån i banken.

Derfor har jeg svært ved at genkende Dansk Industris billede af, at virksomhederne står til at få ”skattehammeren i januar”, som DI’s skattepolitiske chef, Jacob Bræstrup, skriver i sit indlæg mandag den 17. januar.

Årsagen til Bræstrups bekymring er, at den udskudte betalingsfrist for A-skat forfalder i denne måned. Det var penge, som virksomhederne ellers skulle have afregnet i juni sidste år, men som altså er blevet udskudt til i år på grund af coronakrisen.

Regeringen er opmærksom på, at vi står i en situation, hvor nogle virksomheder fortsat er udfordret af corona-restriktionerne. I hele det her forløb har vi ønsket at hjælpe virksomhederne bedst muligt, men hensigten har også hele tiden været, at vi skal tilbage til en almindelig situation, hvor virksomheder, der har brug for likviditet, går i deres bank og får et lån. I øvrigt ligesom DI’s politiske direktør, Emil Fannikke Kiær, siger til JP/Finans den 6. januar.

De rentefrie lån fra staten og de udskudte betalingsfrister har været – og skal også være – en midlertidig løsning i en svær situation. Det må ikke blive normalen.

Det er svært at gisne om, hvad der ville være sket, hvis ikke der var etableret lån, likviditetsstøtte og kompensationsordninger for virksomhedernes udgifter gennem pandemien, men det er vurderingen, at ordningerne har været med til at muliggøre en hurtig genopretning af økonomien.

Regeringen følger løbende udviklingen, og det ser heldigvis ud til, at dansk erhvervsliv foreløbig er kommet godt igennem coronakrisen, der er udsigt til solid vækst i de kommende år, og beskæftigelsen er rekordhøj.

På den baggrund håber jeg, at mange virksomheder kommer stærkt igennem en svær situation. Og derfor er tiden kommet til, at vi skal i gang med at udfase erhvervslivets milliardlån. Sådan som vi aftalte med et bredt flertal af Folketingets partier i efteråret.

Læs også
Top job