Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Dyb politisk krise forlænger stabilt lederskab i Italien

Italien genudpegede i sidste uge landets 80-årige præsident, selvom han helst ville gå af. Det er udtryk for en enorm politisk krise i landet. Men valget skaber stabilitet på kort sigt og øger sandsynligheden for, at Italien står stærkere efter coronakrisen.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Sidste lørdag fandt man frem til, hvem der fremover skal være Italiens præsident. Det blev en genudpegelse af 80-årige Sergio Mattarella, der opnåede et markant flertal. Det næststørste nogensinde.

Det skete efter syv resultatløse afstemninger, hvor de fleste stemmer var blanke, og hvor Silvio Berlusconi – selvudnævnt bud på højrefløjens kandidat – kun opnåede en god håndfuld stemmer (og kun to flere end en afdød premierminister fra 1980’erne), og hvor målmandslegenden Dino Zoff også fik en enkelt.

Valget af Mattarella skete, selvom han havde udtrykt ønske om at træde tilbage efter den syvårige embedsperiode. Men en politisk kabale skulle gå op. En kabale, som afspejler dyb politisk krise i Italien.

Inden afstemningen begyndte, var den siddende (teknokratiske) premierminister og tidligere ECB-chef Mario Draghi storfavorit til posten. Draghi har i rollen som leder af en bred samlingsregering opbakning fra størstedelen af parlamentet. Desuden er han respekteret internationalt. Et oplagt bud til præsidentposten, som primært er af symbolsk karakter, men som i visse sammenhænge, f.eks. ved nyvalg og regeringsdannelse, spiller en afgørende rolle. Men blev Draghi præsident, ville Italien miste en stabiliserende figur på den mest afgørende post. Det blev udslagsgivende.

Når Matteo Salvini, leder af landets p.t. største parti og højrefløjens populistiske konge, støtter op om en teknokratisk leder som Draghi, bør man spærre øjnene op. Salvini udtalte endda, at det var afgørende for den politiske stabilitet, at Draghi forblev premierminister. Tænk sig, at Salvini peger på Draghi, der om nogen blev synonym med euroen, efter at han under gældskrisen fik desarmeret den mistillid og spekulation, der var ved at sænke den. Samme Salvini, som få år inden yndede at optræde i T-shirts med teksten ”BASTA €URO” (slut med euro).

Politisk stabilitet er typisk godt, men ud fra et demokratisk perspektiv bør man begræde situationen. Det er på alle måder sørgeligt, at landets parlamentarikere ser en teknokratisk regeringsleder som eneste gangbare vej. Og det er ikke første gang. Draghis forgænger på posten, Giuseppe Conte, var også teknokrat, men dog for mere snævre to-partiregeringer.

Faktisk skal vi over 10 år tilbage for at finde en italiensk regeringsleder, der har erobret posten efter en valgsejr: Berlusconi i 2008.

Mens tidligere udpegelser af teknokratiske ledere har vakt stor kritik blandt de mere populistiske partier, er det ikke tilfældet længere. De største partier ved seneste valg, ”Femstjernebevægelsen” og Salvinis ”Lega”, har efter regeringsdeltagelse mistet både skingerhed, kant og popularitet og er i meningsmålingerne blevet indhentet af både Demokraterne (centrum-venstre) og det mere yderliggående højrefløjsparti ”Brødre af Italien”. Samlet set står anti-establishment-bevægelsen langt svagere i dag.

Ud fra et økonomisk perspektiv er det hele knapt så bedrøveligt. Draghis regeringstid kan blive et ”window of opportunity” for Italien. Og en forbrugertillid, der i årtier ikke har været højere end under Draghi, vidner måske om, at befolkningen ser sådan på det.

Det aktuelle lederskab giver Italien en reel mulighed for både økonomisk og samfundsmæssigt at stå en tand mere robust inden næste valg. Så må vi se, om helvede bryder løs igen.

Frederik Engholm

Den vigtigste opgave er implementeringen af EU’s genopretningsplan. EU sender over de næste år knap 200 mia. euro til Italien, der i genopretningsaftalen har forpligtet sig til at styrke sine økonomiske og samfundsmæssige strukturer. Dette via investering i f.eks. digitalisering/innovation, bæredygtighed og social inklusion.

I planen ligger også reformer af den offentlige administration, uddannelsessystemet og det juridiske system. Reform af det juridiske system er allerede igangsat. Et kærkomment skridt, da det betragtes som en erhvervsmæssig hæmsko, hvorfor reformer (forgæves) er forsøgt implementeret i de seneste 10-15 år.

Draghis store stjerne i internationale økonomiske kredse lader til p.t. at sikre Italien (midlertidigt) ånderum fra EU’s budgethøge og fra de til tider nådesløse finansielle markeder. Investering i uddannelse og bedre social inklusion kan måske hjælpe på den politiske splittelse, som synes drevet af håbløshed i dele af befolkningen.

Det aktuelle lederskab giver Italien en reel mulighed for både økonomisk og samfundsmæssigt at stå en tand mere robust inden næste valg. Så må vi se, om helvede bryder løs igen.

Frederik Engholm

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.