Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Når Jesper Buch vil geare ned for at nå at blive 65 år, kan andre også. Punktum

Iværksætterikonet Jesper Buch har holdt foredrag og skrevet bøger om formlen for at få succes. Nu har han tilføjet en fodnote.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Jesper Buch er überløven. Han kniber øjnene mere sammen end de andre løver i hulen, han taler mere rovdyragtigt end de andre, og han begår sine drab på dårligt forberedte antiloper mere forretningsmæssigt fåmælt end de andre.

Sådan har Jesper Buch fået brandet sig selv som überløve. Som savannens hersker i blå habit. Og der kunne historien slutte, men det gør den ikke, for sommetider lægger investoren og Just Eat-stifteren sine alfahan-manerer og lukker op, og så bliver Jesper Buch spændende.

Jesper Buch har lukket op om sit privatliv i nogle omgange. Det gør andre kendte også, men i version Buch går man altså længere end at tale om barndom og kærlighed og lade en fotograf tage billeder af ens badeværelse.

I 2019 fortæller han til magasinet Euroman, hvordan tingene i en periode sejler derhjemme.

Hans kone og ham har endegyldigt brudt, han er blevet solofar til to små børn, og hr. Buch arbejder uanfægtet sine 80 timer om ugen. I samværsugerne er hverdagen i palæet på Dalgas Boulevard en variant af hat og briller.

Far arbejder altså, og børnene kigger ned i deres iPads, når de ikke er i børnehave. Har vi forresten ikke hørt den før? At når der er rigtigt mange kvadratmeter sildebensparket i en palæejendom eller en herskabslejlighed, har små pus sommetider en verden af valgmuligheder. Mellem deres iPad og Ramasjang, Disney Channel, Nickelodeon og Cartoon Network. Nå. Videre.

Men Jesper Buch sætter altså ord på sagen.

Hvor mange andre end überløven har præsenteret Danmark for bagsiden af iværksættereventyret?

Anders Heide Mortensen

At sådan nogen små størrelser ved nærmere eftertanke også har brug for madpakker, struktur, aftensmad og godnathistorie. Ja, nærmest krav på. Oven i en 80 timers arbejdsuge. Gudbedredet.

Jesper Buch fortæller om udfrielsen, da en housekeeper fra Filippinerne træder ind ad døren og tager roret. Ikke bare det praktiske ror. Men også siger ham nogle borgerlige ord om mindre børns behov for faste spise- og sengetider og en far, der er med. At han ka’ lære det.

Hvor mange andre end überløven har præsenteret Danmark for bagsiden af iværksættereventyret? Som er at man risikerer at miste grebet om det mest grundlæggende i livet: Hverdagen. At to små børn tuller rundt på 503 kvadratmeter sildebensparket med en iPad i hånden. Far er et sted på matriklen, men arbejder. Far er ikke til stede. Far arbejder. Se, dét er spændende.

Nu har Jesper Buch igen lukket op. Og igen spændende. Under en virksomheds præsentation af sig selv i Løvens Hule kommer der frem, at angst og lammende stress har været en del af grundlæggernes rejse. Så tager Jesper Buch ordet og fortæller, at det liv, han lever, ender i et hul i jorden - tidligt. Hvis han vil se sine børn blive ældre og nå at blive mere end 65 år, skal han lægge sit liv om. Det er bundlinjen. Dårlig søvn og dårligt humør er prisen for et liv version Buch.

Überløven har taget bestik af sit liv og er nået frem til, at modellen for det første ikke langtidsholdbar og for det andet ikke meningsfuld. Tjek lige den ud. Han er ikonet på en livsstil, hvor man giver den fuld smadder med guldgraverspaden 80 timer om ugen, og man stopper ikke op, nix, og så lykkes man. Måske. Dét er vinderformlen.

Det er – pardon, hvis jeg nu forenkler, hr. Buch - den formel, som überløven 1) har skrevet bøger om og 2) holdt foredrag om og 3) samlet en menighed af iværksættere om sig ved at udbrede. Og nu siger han, at man ikke holder hjem med et liv version Buch. Det er med en vis sandsynlighed vejen til Frederiksberg Kirkegård, uden at man selv behøver at køre eller betale benzinen. Ens børns opvækst slipper man også for at tage del i.

Og nu står Jesper Buch af modellen. Han er 46 år og efter gældende livsfasemodeller på vej ind i den del af tilværelsen, hvor livet skal give mening. Og überløven er nået til den bundlinje, at det giver mere mening at kunne sove ordentligt om natten og se et par børn vokse til end at fortsætte smadreriet med guldgraverspaden og få en god plads på Frederiksberg Kirkegård, før andre snupper den.

Hører I efter derude?

Hvis ikonet - überløven - kan reflektere over, om 60-, 70- eller 80 timers-modellen holder og faktisk ender i lykken med stort L, kan andre edderbrodereme også.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Anders Heide Mortensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.