Markedet for risikovillig kapital er blevet voksent
Milliarderne er rullet ud til danske iværksættere i 2021, og investorerne står klar med risikovillig kapital til de mange dygtige iværksættere og vækstvirksomheder.
Der er kommet flere nye fonde, private investorer og iværksættere til det seneste årti. Det er i høj grad et udtryk for, at det danske marked for risikovillig kapital er blevet voksent, og det skyldes ikke mindst det helt unikke samarbejde, vi har opbygget mellem offentlige, institutionelle og private investorer.
De seneste 10 år har Danmark været på en rejse: Flere forvaltere, mere risikovillig kapital og flere dygtige iværksættere. Vi har fået en sund konkurrence både blandt investorer og iværksættervirksomheder. Derfor har vi et meget stærkt finansieringsøkosystem for tidlige iværksættere og vækstvirksomheder.
Sådan var det bestemt ikke for 10 år siden. Men udviklingen er lykkedes, fordi vi har opbygget et stærkt samarbejde mellem offentlige, institutionelle og private investorer - og dermed skabt et særdeles solidt fundament for risikovillig finansiering til tidlige iværksættere og vækstvirksomheder.
En del af den udvikling har vi i Vækstfonden og BankInvest bl.a. skubbet på som langsigtede og tålmodige investorer. Det kræver nemlig langsigtet perspektiv og stor risikovillighed at udvikle fremtidens vindervirksomheder.
Der er ingen tvivl om, at danske iværksættere er en god forretning. Og det har udenlandske fonde og investorer også opdaget.
Det er den børsnoterede investeringsfond Small Cap Danske Aktier et eksempel på. Den blev etableret af BankInvest i 2018 med Vækstfonden som ankerinvestor. Formålet var at stimulere opbygningen af en dansk markedsplads for notering af mindre vækstselskaber ved at bygge bro mellem selskaberne og almindelige private investorer.
Missionen er lykkedes. Broen er bygget. Small Cap-fonden er i dag investeret i en række noterede danske selskaber foruden selskaber, som sigter efter en fremtidig notering. Ingen kan vide, hvem af fondens ca. 15 mindre selskaber, der ender som vindere - men for de mange private investorer har investeringen båret tidlig frugt: Siden etableringen i efteråret 2018 og frem til udgangen af 2021 har fonden givet et årligt gennemsnitligt afkast på godt 40 pct.
Det er blot et ud af mange eksempler på, at der er masser af værdi og dermed god forretning i at investere risikovillig kapital i de tidlige stadier af virksomhedernes udvikling. Som institutionel investor og offentlig finansieringspartner vil vi gerne være løftestang for private investorer såvel som institutionelle, så kapitalen kan være med til at skabe vækst og arbejdspladser til gavn for hele Danmark.
Hvad er den største opgave for danske investorer?
Der er ingen tvivl om, at danske iværksættere er en god forretning. Og det har udenlandske fonde og investorer også opdaget. Med fyrtårne som Trustpilot, Too Good To Go, Pleo og mange flere, har vi mange spændende virksomheder, der vokser hurtigt. Alene i 2021 har vi sagt velkommen til flere nye unicorns i Danmark. Særligt inden for de grønne og bæredygtige virksomheder har Danmark en vigtig rolle at spille globalt.
Mange års hårdt arbejde og udvikling har resulteret i et blomstrende iværksættermiljø og meget risikovillig kapital i markedet. Derfor kan man med rette spørge: Hvad er den næste store opgave? Det bliver at udvikle fremtidens grønne virksomheder og føre vores højvækstvirksomheder op i en ny vægtklasse.
Vi har en unik mulighed for at gøre finansieringsfundamentet endnu større og stærkere, så vi kan fastholde de hurtigvoksende iværksættervirksomheder i Danmark og bringe grønne løsninger ud på det globale marked - til gavn for danske arbejdspladser og vækst. Her spiller de offentlige og institutionelle investorer en vigtig rolle som løftestang for privat kapital.
Som et markant løft til den indsats kommer der nu ekstra 4 mia. kr. i accelerationskapital som en del af den politiske aftale om ’en ny reformpakke for dansk økonomi’. Det er kæmpe rygstød til at sikre, at vi ikke mister stærke virksomhedscases, og dermed går glip af værdifuldt samfundsafkast.
Vi kan alle være utroligt stolte af det marked for risikovillig kapital, vi har opbygget det seneste årti. Med de mange fremadstormende tech-virksomheder og bæredygtige iværksættere, vi møder i disse år, er der ingen tvivl om, at vi i Danmark har utroligt stærke muligheder for at spille en rolle globalt – både på digitalisering og grøn teknologi. Derfor er vi fulde af optimisme, når det gælder udviklingen af markedet de næste 10 år.
Ved at fortsætte det helt unikke samarbejde på tværs af institutionelle, offentlige og private finansieringspartnere kan vi sammen gøre Danmark til verdens bedste land at bygge virksomhed i.
Lars Bo Bertram og Rolf Kjærgaard