Debat

Hvad skal vi selvstændige med a-kasser?

A-kasserne lover og lover, men de favoriserer lønmodtagerne, og der er intet sikkerhedsnet at hente for de selvstændige.

De fleste selvstændige kommer fra en lønmodtagerkultur, før de starter virksomhed, og af god grund er de del af en fagforening og a-kasse. Det var jeg også selv, men efter en snak med min fagforening og a-kasse meldte jeg mig ud, da jeg blev selvstændig.

Grunden er, at de ikke skaber værdi nok for pengene, når man er selvstændig. Man kan nemlig ikke komme på understøttelse, hvis man driver virksomhed. Og det er ligegyldigt, om det er en sæsonvirksomhed, hvor indtjeningen har været lille, eller om en pandemi rammer. Hvis det går skidt i en periode, kan du ikke søge hjælp hos dem, i hvert fald ikke uden at lukke din virksomhed først.

Der findes ingen a-kasse, som vil give dig dagpenge eller understøttelse, imens du har et CVR-nummer. Så lad mig lige pointere: A-kasser kan du ikke bruge som selvstændig, din virksomhed skal være lukket og slukket, før de giver dig en håndsrækning.

Alligevel betaler selvstændige troligt til en illusion. Så lad os lige gøre op med den løgn!

De penge, du normalt ville betale til fagforening og a-kasse: Læg dem til side eller invester dem i din virksomhed. Få dine penge til at udvikle sig, lad være med at bruge dem på foreninger, som lover guld og grønne skove, men som ikke leverer, når du har brug for det.

De selvstændige skaber de private arbejdspladser og vækst i Danmark. Hvorfor er de så dårligt beskyttet? Der findes intet sikkerhedsnet.

A-kasserne og fagforeningerne skal være mere transparente overfor deres selvstændige medlemmer. Det nytter ikke, at de promoverer sig på at kunne tilbyde dagpenge eller understøttelse, hvis ikke de fortæller konsekvensen heraf. Der må kunne udarbejdes et bedre system for de selvstændige, så de har et eller andet form for sikkerhedsnet, også uden at lukke deres drømme fuldstændig ned.

Så kære selvstændig, tanken om at du kan få støtte i de svære tider fra din a-kasse, dagpenge, når du har brug for at styrke privatøkonomien, imens du har et CVR, er usand. Så brug dine penge på netværk og forretningsudvikling for at få gang i din business.

Læs også
Top job