Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hav is i maven og forbliv investeret i aktier

Det kan som bekendt aldrig anbefales at gå i panik. Men de fleste investorers hjerne er sådan indrettet, at ubehaget ved kurstab er større end glæden ved kursgevinster.

Frank Velling, investeringsansvarlig og porteføljemanager, SEB Investment Management

Globale aktiemarkeder, og især de europæiske, er hårdt ramt af Ruslands aggression mod Ukraine, og ikke mindst de ledsagende konsekvenser for råvarepriser. Under kriser ser man ofte, at tabsaversion får nogle investorer til at sælge aktier: Ikke fordi udsigterne for aktiemarkederne nødvendigvis er dårlige, men fordi man ikke kan holde ud af se de røde tal hver morgen.

Risikoen ved dette er, at man både realiserer kurstab og afskærer sig fra at genvinde det tabte, når markederne vender. Vi ved ikke hvornår dette sker, men vi kan sige med ret stor sikkerhed, at et sådan aktieopsving vil være ledsaget af stigende obligationsrenter.

Putin vinder slaget, men taber krigen

Undertegnede gør sig ingen illusioner om at være militærekspert. Men man behøver heller ikke være ekspert for at se Ruslands overlegenhed, når det gælder tanks og kanoner. Dette vil med tiden betyde, at de vinder slaget. Til gengæld har det også været tydeligt, at præsident Zelenskij og den ukrainske befolkning er lavet af et helt særligt stof, og aldrig kommer til at ligge på knæ for en Moskva-styret regering.

Som en leder i Financial Times beskrev det: ”States are build on hardware, but nations run on software”, hvor “software” bl.a. er patriotisme og evnen til at mønstre mod og kampgejst trods enormt stress og ulykke.

Også i EU og NATO, samt hos almindelige borgere rundt om i verden, har sammenholdet og støtten til Ukraine været større end de fleste nok havde forestillet sig. Lige nu ser det ud til, at Ukraine med dets 44 mio. indbyggere kan blive Putins nye Afghanistan, samtidig med at hans bagland presses af drakoniske sanktioner, som sender den russiske befolkning ud i en økonomisk depression.

Så Putin vil blive presset både af patriotiske ukrainere, en stadig mere forenet omverden samt af store dele af den russiske befolkning.

Sanktioner gør ondt på både Putin og Vesten

Som antydet indledningsvist er det ikke desto mindre vanskeligt at have stærke forventninger om, hvordan de næste uger og måneder vil udspille sig, og hvordan en afslutning ser ud? Af samme grund forekommer det også at være rent gætteri, at sige noget om, hvor det europæiske og amerikanske aktiemarked ligger om en uge eller en måned. Men markederne reagerer øjeblikkeligt på nyhedsstrømmen.

Derfor er det markedsmæssigt også ”gårsdagens nyheder”, at naturgaspriserne i begyndelsen af marts igen blev fordoblet. Det skete efter den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken den 6. marts sagde på NBC, at man sammen med de allierede diskuterer et stop for al energiimport fra Rusland. Anekdotisk information peger desuden på, at krig og sanktioner øger de globale flaskehalse samt påvirker international handel negativt. Disse forhold HAR de finansielle markeder naturligvis reageret på.

Paniksalg af aktier er som regel en dårlig idé

Det kan som bekendt aldrig anbefales at gå i panik. Men de fleste investorers hjerne er sådan indrettet, at ubehaget ved kurstab er større end glæden ved kursgevinster. Denne ”tabsaversion” er årsagen til, at man i urolige markeder ofte ser nogle investorer sælge, fordi det hele føles ubehageligt – og altså ikke fordi udsigterne for risikofyldte aktiver nødvendigvis er blevet forringet. Før Rusland invaderede Ukraine i februar var vækstudsigterne i den vestlige verden overordentligt stærke.

Trods flere og flere meldinger om finanspolitiske energisubsidier peger pilen nu nedad, for så vidt angår vækstprognoser. Men privat og offentlig investeringsvækst vil formodentlig være stor: Investeringer i ny teknologi og klimaomstilling får nu følgeskab af massive investeringer i forsvaret og energiforsyningssikkerhed i mange europæiske lande.

Så trods vækstmæssige udfordringer i slutningen af første kvartal er fundamentet for fremtidig indtjeningsvækst hos virksomhederne fortsat stærkt. Så ligesom det er gået hurtigt ned ad bakke for aktiemarkederne den seneste måned, vil det på et tidspunkt gå hurtigt den anden vej. Medio marts er der fortsat meget store daglige kursudsving i begge retninger. Og med mindre man er en usædvanlig dygtig Putin- og militærekspert, handler man lige nu meget i blinde.

Så i stedet for at gå i panik: Hav is i maven!

Frank Velling

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.