Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Har du styr på virksomhedens indre mål? Hvis ikke, bliver det svært at nå verdensmålene

At skabe så store ydre forandringer, som verdensmålene kræver, kan ikke lade sig gøre uden en forandring i det indre. Et grundlæggende skift i indstilling. En radikal indre udvikling.

Louise Orbesen, partner i rådgivningsvirksomheden Leading Humans. Tidl. konsulent hos McKinsey & Co og Boston Consulting Group

Da FN udstak verdensmålene – de 17 mål for bæredygtig udvikling – spurgte man 7 millioner mennesker om, hvad der var vigtigst at fokusere på for at rette op på tingene. Grundigheden i arbejdet er formentligt en vigtig årsag til, at verdensmålene nu er blevet den mest betydningsfulde drivende faktor for en forenet indsats på tværs af nationer og virksomheder verden over.

Men der er en stor udfordring, hvis vi for alvor skal lykkes med verdensmålene. 

For, som Einstein sagde - og ja, ifølge Google sagde han utroligt meget klogt, men denne her skulle altså være god nok - så løses nutidens problemer ikke med nutidens tænkning.

Eller sagt på en anden måde: Man beder ikke bare en leder, der har lært at få tingene maset igennem med truende sms’er og forceret tidspres om at blive lyttende og i stand til at distribuere beslutningskraften til yderste led. Eller en anden leder, der har været vant til at stikke tungen i øret på yngre medarbejdere af modsat køn om for alvor at forstå de strukturelle konsekvenser, det har for udvikling af talent på en arbejdsplads. 

Derfor er det ikke altid farbart at sige, at fra og med lige om lidt skal vi leve op til verdensmålene om at afskaffe fattigdom, skaffe ligestilling mellem kønnene eller rent vand og sanitet til alle. Sæt i gang. 

At kunne skabe så store forandringer i det ydre kræver en forandring i det indre. Et grundlæggende skift i mindset. En radikal indre udvikling. 

Det er der nogle geniale svenskere, som har indset, og de har derfor opfundet, det som de kalder for ”Inner Develoment Goals” – IDG’er. Bag initiativet står passionerede NGO’er, der har opbakning fra alle de store svenske uddannelsesinstitutioner og virksomheder som Ikea, Telia, Spotify mv. 

”Hvilke indre skift (IDG) er nødvendige for at vi for alvor kan møde verdensmålene (SDG)?”, spørger en af grundlæggerne som introduktion til initiativet, som du kan læse mere om på deres hjemmeside (www.innerdevelopmentgoals.org). 

Deres mål er at få 7 millioner svar på det spørgsmål, ligesom verdensmålene fik, og du kan give dit besyv med på hjemmesiden. De sidder dog ikke på hænderne og venter på, at svarene tikker ind. De har allerede gjort et stort forarbejde, bl.a. i samarbejde med kapaciteter som Amy Edmondson, Robert Kegan og Otto Scharmer. 

Det handler ikke om at tilegne sig mere viden – eller indhold – det handler om at udvikle måden, man er menneske på. Ikke mere men dybere.

Louise Orbesen

De er kommet frem til, at du og din virksomhed kan og bør fokusere på i alt 23 indre udviklingsmål. Det er mange, og det kan være svært at lykkes med dem alle, men så kan man starte med at vælge ud fra de fem overordnede kategorier. 

  1. Væredygtighed. Hvordan går det med relationen til dig selv? Dit indre kompas, integritet, autenticitet, selvforståelse og nærvær.
  2. Tænkning. Hvad med dine kognitive kompetencer? Altså din evne til kritisk tænkning, kompleksitetsforståelse, perspektiveringskompetencer og din evne til at se mønstre, strukturere det ukendte og skabe historier.
  3. Relationer. Har du let ved at føle for andre og resten af verden? Altså din evne til at føle taknemmelighed? At værdsætte det, du er en del af? Og hvad med din evne til at føle dig forbundet til noget større? Ydmyghed, empati og medfølelse.
  4. Samarbejde. Hvordan er dine sociale kompetencer? Din evne til at kommunikere, altså lytte og skabe ægte dialoger? Dine co-creationevner, dine interkulturelle og inkluderende evner. Din evner til at skabe tillid og endelig evnerne til at inspirere og mobilisere andre.
  5. Handling. Og endelig hvor dygtig er du til at drive forandringer? Er du modig, kreativ, optimistisk og vedholdende?

For at løse verdens problemer effektivt, skal man udvikle flest mulige af alt det, jeg lige har nævnt. Det handler ikke om at tilegne sig mere viden – eller indhold – det handler om at udvikle måden, man er menneske på. Ikke mere men dybere. 

Amy Edmondson, som har sat sig selv i front for at skabe større psykologisk tryghed på arbejdspladserne, kalder det for ”udvikling, der betyder noget”. Growth that matters. Og Otto Scharmer siger, at den mest undervurderede og derfor mindst udviklede evne hos nutidens ledere er at kunne lytte. Reelt lytte. Hvis du ikke kan det, kan du heller ikke rigtig noget af det andet, som det kræver at udvikle sig i det indre. 

Hvis du kan se mening i at sætte dette på dagsordenen i din virksomhed, kan du starte med at læse mere på deres hjemmeside, bidrage til undersøgelsen og vigtigst sætte gang i de initiativer, der skal skabe den nødvendige indre udvikling i verden. 

Louise Orbesen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.