Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Øget risikobillede truer igen ledernes trivsel

Efter to års slidende håndtering af en pandemi slås de mindre virksomheder nu med nye globale udfordringer og usikkerheder. Det kan gå ud over trivslen, som led et knæk hos hver tredje leder under pandemien.

Anders Hestbech

De nåede knap nok at puste ud. Efter to års pandemi skal lederne i de mindre danske virksomheder nu igen tackle store udfordringer, der åbner for spørgsmål som: Kan vi skaffe de råvarer og materialer, vi skal bruge? Kan vi skaffe den arbejdskraft, som det høje aktivitetsniveau kræver? Kan vi imødekomme medarbejdernes krav om lønstigninger som følge af den stigende inflation? Og hvilken fremtid går vi i møde, hvis der er en reel recession i vente?

Verden er på kort tid blevet endnu mere kompleks, og det mærker alle danske virksomheder uanset størrelse.

Det skaber bekymring – ikke bare for virksomhedernes overlevelse, men også for den enkelte leders trivsel rundt omkring i landet. Manglende trivsel er nemlig ikke en fremmed følelse derude. Hver tredje virksomhedsleder og dennes familie mistrivedes under pandemien. To år med periodevise nedlukninger, ordrenedgang og lavere indtjening skabte usikkerhed om fremtiden, og det satte sig helt tydeligt i trivslen.

Det viste også vores erhvervsanalyse blandt lederne i 356 mindre danske virksomheder over hele landet, som vi lavede i januar – det vil sige længe inden de nuværende udfordringer havde meldt deres ankomst.

Allerede i begydelsen af marts pegede verdens topchefer på konsekvenserne af de geopolitiske konflikter som den største risiko for global og national økonomisk vækst, og deres optimisme for fremtiden var dalende, skrev McKinsey i deres rapport om økonomiske fremtidsudsigter.

Kun få måneder forinden havde der ellers været optimisme at spore blandt de 356 erhvervsledere, vi talte med: Syv ud af ti så positivt på fremtiden, og næsten halvdelen forventede et bedre økonomisk resultat i 2022 end i 2021. Fra at fokusere på kortsigtede defensive mål, kunne de nu endelig igen rette blikket mod langsigtede perspektiver. Når vi snart spørger erhvervslederne igen, er jeg bange for, at optimismen er noget mere afdæmpet.

Uforudsigelighed er sjældent rart for en virksomhedsleder. I hvert fald ikke på alt for mange fronter på én gang. Men uforudsigelighed er blevet et grundvilkår. Ifølge IMF’s World Uncertainty Index er den globale usikkerhed - målt på politiske og økonomiske faktorer - steget markant de seneste par årtier.

De mindre erhvervsdrivende kan lige nu tydeligt mærke følgevirkningerne af brudte forsyningskæder, stigende energipriser og inflation. Det kommer oven i, at de i forvejen skal navigere i en verden med stigende kompleksitet, klimaforandringer, geopolitiske spændinger og gennemgribende forandringer, som den hurtige udvikling i digitalisering skaber.

Den øgede kompleksitet skaber ikke bare et stærkt pres på virksomhedens konkurrenceevne, indtjening og vækstmuligheder. For lederen betyder det et langt højere tempo at arbejde i og et mere usikkert farvand at træffe beslutninger i, og det kan på sigt gå ud over helbred og trivsel, som vi så det under pandemien.

Vi mærker helt konkret presset på erhvervslederne ved, at flere af dem efterspørger at forsikre virksomhedens drift i tilfælde af, at de selv eller andre nøglemedarbejdere bliver syge i længere tid. Siden 2018 har vi set en markant højere procentvis stigning i antal kroner, som virksomheder bruger på at sikre driften, hvis en kollega må stemple helt ud i længere tid, end det, som de bruger på at sikre sig mod driftstab ved skader på bygninger, maskiner og materialer.

Vi kan også se, at psykiske skader ofte er årsagen, når forsikringen bruges. Det er fra et samfundsperspektiv positivt, at flere virksomheder gør sig selv mere robuste ved at lægge en plan for, hvordan de klarer sig økonomisk uden nøglemedarbejderne. Det skaber ro og stabilitet. Men tendensen er også et udtryk for det stigende pres, som lederne i de mindre virksomheder arbejder under.

Som forsikringsselskab lever vi af at udregne risici og udvikle produkter, der sætter ind, hvis risikoen bliver til virkelighed. I den bedste af alle verdener var stress og mistrivsel hos lederen slet ikke et scenarie, vi skulle tage højde for. Men det er det i høj grad blevet.

Det så vi under pandemien, og nu truer nye globale udfordringer. Vi har en underskov af stærke mindre virksomheder, der nok skal klare sig, men jeg under dem, at de snart kan få lov til at puste ud og pleje den menneskelige såvel som den forretningsmæssige trivsel.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.