Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Stop klynkeriet: Get busy living or get busy dying

Enten accepterer du vilkårene på jobbet, som de er, og vælger at være en del af løsningen. Eller også stempler du ud, siger dit job op og finder den rette balance et andet sted.

Kasper Heumann Kristensen

Et af de mest kendte citater fra filmen The Shawshank Redemption, baseret på Stephen Kings roman, bliver leveret af langtidsfangen Andy, en fange dømt for mordet på sin kone og dennes elsker, og med ringe udsigt til igen at se livet fra den anden side af fængslets mure.

I sin modløshed reflekterer han over udsigten til den lange tid i fængsel, og fortæller sin ældre ven, Red, som ligeledes er dømt for mord og ligeledes er præget af modløshed efter mange år i fængsel, at det hele kommer ned til et simpel valg: “get busy living or get busy dying”.

Om end omstændighederne er nok så mørke og meningsløse, er budskabet soleklart. Find afklaring i din situation, og handl så derefter.

I tilfældet med Red og Andy er det bogstaveligt ment, for hvis du ikke kan finde indhold i din livstidsafsoning, er eneste alternativ måske faktisk døden. Mindre kan naturligvis gøre det udenfor murene i en arbejdsrelation, men den overførte betydning, og refleksionen ligeså, er faktisk værd at tage med i dit arbejdsliv.

Arbejdsglæde.nu undersøgte for nogle år tilbage, hvad der ødelægger arbejdsglæden, og hvor ofte danskerne har en ”dårlig dag” på arbejdet af en karakter, hvor arbejdsglæden helt mangler. Det svarede hvert tredje af de adspurgte, at de havde hver uge. HK gennemførte ligeledes en undersøgelse af danskernes mistrivsel på jobbet. 56 procent af de adspurgte svarede, at deres mistrivsel skyldes en dårlige chef. 38 procent mente at mistrivslen skyldes dårlige forhold til kollegerne. Fælles for de to ting er, at det har at gøre med de forkerte relationer.

Mistrivsel kan der være masser af årsager til, og der er naturligvis de grelle tilfælde, hvor man bliver mobbet eller har problemer med stress. De tilfælde skal håndteres professionelt, det er ikke sikkert, man slipper for det bare ved at reflektere, eller ved at søge nye græsgange.

Det plejer at være en god tommelfingerregel, at når vi alle kommer tilbage fra ferie og lige får gang i de opgaver og de rutiner, som vi efterlod inden den stod på strand, is og tid med familien, kommer der typisk nogle opsigelser ind til lederne. Den tommelfingerregel slår sjældent fejl. Det er medarbejdere, som trådte ud af hamsterhjulet i et par uger, og fik reflekteret over deres situation, og som derfor fandt anledning til at skifte job.

Hvis førnævnte undersøgelser er repræsentative, er der en del danskere som kæmper med mistrivsel, og det er helt sikkert, at det ikke muligt at levere sit bedste, hvis man ikke trives. Det siger sig selv, at hvis man kæmper for meget med at finde arbejdsglæde, leverer man også derefter, man kan ikke levere uden vilje. Ofte er det jo usikkerheden, der bremser os. Hvad sker der, hvis jeg skifter job og ikke bliver gladere? Jo jo, fair, men hvad sker der, hvis du bliver og fortsætter med at være umotiveret?

Fordi ingen andre stiller mig spørgsmålet, kan jeg jo stille mig selv det: Synes du bare, at alle skal sige op og finde sig et andet sted at arbejde, bare fordi de har en dårlig dag? Jeg vil også selv meget gerne svare. Nej, det synes jeg naturligvis ikke. Man skal finde akkurat den balance mellem gode dage og dårlige dage, gode opgaver og dårlige opgaver, gode kolleger og dårlige kolleger, som man selv synes, man kan trives i. Ingen job kommer kun med solskin. For sådan er hverdagen også, sådan er det med relationer.

Men man skal også reflektere, man skal stoppe op en gang imellem, og så skal man tage den rette mængde luft ind, og reflektere. Jeg kender mange, som kan placeres centralt i svarene fra de førnævnte undersøgelser, og som bruger urimeligt meget tid på at brokke sig over sit arbejde. Jeg kender dem, og jeg har selv været én af dem. Så hvis Carsten fra marketing uge efter uge er en idiot, hvis din chef ikke anerkender dig for din store indsats, og hvis din løn er for lav, og hvis du griber dig selv i at sidde aften efter aften og spise med familien, og bruge værdifuld familietid på at brokke dig over Carsten, er det en god anledning til at du reflekterer som Red og Andy:

Enten accepterer du vilkårene som de er – for så har du selv valgt dem - og dermed vælger du at være en del af løsningen. Eller også stempler du ud, siger dit job op og finder den rette balance et andet sted.

Get busy living or get busy dying.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.