Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ferie kan faktisk være noget møg. Ligesom hverdagen. Ligesom meget

Kolonihaver, østers, grill, drinks og ponyer. Ferien er fuld af ting, der stresser. Ligesom arbejdet.

Anders Heide Mortensen

Hvis du begyndte på arbejde i denne uge, og det føltes ca. lige så sjovt som at støvsuge bilmåtter, er her en god nyhed:

Hvis din sommerferie også var en trist omgang, er du normal. Man kan godt være rigtig ked af det i ferien. Ferien kan faktisk være noget af det sværeste, som en psykolog for nylig forklarede TV 2, for her støder alle forventningerne sammen med virkeligheden. Morgenmaden ligner måske ikke den morgenmad, som andre lægger billeder op af på Instagram, som psykologen gav som eksempel, eller man skændes eller føler ensomhed, eller de andre har det bare sjovere. Tror man. Der kan være meget i vejen.

Til dagbladet Politiken fortalte en illustrator, HVOR meget der faktisk kan være i vejen i sommerferien. Det havde illustratoren fået indblik i ved at lade sine følgere på Instagram fortælle løs.

Selv ser jeg frem til december, hvor en psykolog vil forklare til TV 2, at julen kan være noget af det sværeste.

Anders Heide Mortensen

En af følgerne havde siddet med en cappuccino på den mest idylliske italienske fortovscafé, da manden havde erklæret, at han ville skilles. Andre følgere var udbrændte over at passe børn og savnede jobbet. En følger græd stille under bruseren, mens hun sansede, hvad ferie gik ud på med den nye kæreste og hans børn. Og så var der hende, der kæmpede med sin samvittighed. For kunne andre føle, at deres ferier ikke var helt ok, når hun lagde billeder op, hvor folk var meget glade?

Eller for at komme til kernen, som en radiovært gjorde for nogle uger siden: Alt det her sommer kan faktisk være et pres. Det kan det. Hun blev stresset af sommerens aktiviteter - og fremhævede her – citat begynd ”kolonihaver, østers, grill, både, havnekaje, drinks og ponyer” – citat slut. Nogle gange ville hun egentlig hellere ligge på sofaen og se Netflix.

Det er på ingen måde psykologernes skyld, at der åbenbart kan være så meget i vejen med sommerferien. Slet ikke. Men kunne nogen af dem ikke sige noget andet, end at det er normalt?

Kunne en psykolog for eksempel sige til TV 2: ”Så gør noget”. Se dog Netflix i stedet for østers og ponyer, hvis det er det, du vil. Se dog virkeligheden, som den er, så du ikke ender med at blive skilt på en idyllisk italiensk fortovscafé eller græde under en bruser, fordi kærestens børn heller ikke kan li’ dig, når I har fri, eller opdage på dag tre af ferien at små børn, der ikke er i børnehave, er f-u-l-d-t-i-d-s-a-r-b-e-j-d-e.

Selv ser jeg frem til december, hvor en psykolog vil forklare til TV 2, at julen kan være noget af det sværeste.

Julepynten i vindueskarmene med de hånddyppede stearinlys ligner måske ikke den julepynt, som andre lægger billeder op af på Instagram, eller man skændes eller føler ensomhed eller bliver skilt 2. juledag på vej til Vestsjælland. Eller de andre har det bare hyggeligere. Tror man. Der kan være meget i vejen.

Men inden da ser jeg frem til de næste uger, hvor psykologer vil forklare klienter, at det kan være hårdt at komme tilbage fra ferie til et arbejde, der føles lige så sjovt som at støvsuge bilmåtter eller stiller store krav. Det er faktisk helt normalt.

På det sociale medie LinkedIn fortalte en yngre kvinde for nylig, at hun på den sidste dag af sin ferie var gået til psykolog. Med stress. Ferie havde ikke kunnet gøre jobbet. Hun var ambitiøs og karriereorienteret og vant til at presse sig selv. Men nu var hun ude i en balanceakt mellem succes og noget selvdestruktivt. Citeret fra hukommelsen.

Kunne en psykolog sige noget andet til hende, end at det ”lyder virkelig hårdt” og ”desværre er normalt”? For eksempel: ”Så gør noget”. For eksempel: ”Se dog virkeligheden, som den er. Du har SÅ svært ved at magte det job, du har, at stress har ædt din ferie. Måske passer jobbet til dit selvbillede. Men passer det til dig? Vi kan godt tage fem sessioner. Men jeg tror ikke, at det ændrer noget på dine grundvilkår.”

Ferien er fuld af ting, der stresser. Ligesom arbejdet. Ligesom meget. Ligesom livet.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.