Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lad os være åbne for mere fleksible arbejdstider

På nogle arbejdspladser kan det give mening at eksperimentere med fleksible arbejdstider, så længe arbejdstiden ikke sættes ned.

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne

Mange af os kender sikkert til de første morgener efter en god lang sommerferie, hvor børnene ikke er vilde med at skulle tidligt op, så vi kan nå at aflevere dem i børnehaven inden vi må haste videre til jobbet. Eller måske kender vi til at have en frisør, en fysioterapeut eller en tandlæge, der kun har tid midt på dagen, hvor vi normalt sidder på kontoret.

For mange af os er hverdagen ikke så fleksibel, som den kunne være. Vi lever et arbejdsliv, der er indrettet efter tidligere tiders industrisamfund, hvor man arbejdede i et nogenlunde fastlagt tidsrum fem dage om ugen. Men hvem siger at det behøver at være sådan? 

Det spørgsmål stiller mange sig, især blandt de unge på arbejdsmarkedet, som er født ind i en digital tidsalder, hvor praktiske opgaver og socialt samvær langt hed ad vejen kan foregå online og når det passer bedst ind i ens egne planer.

Corona-nedlukningerne lærte os, at mange arbejdsopgaver kan varetages hjemmefra, men det er langt fra alle mennesker, der har et job, som kan varetages uden at være fysisk til stede. Måske er det derfor, at godt fire ud af ti medarbejdere ifølge en undersøgelse fra Djøf ville sige ja til en arbejdsuge, hvor de 37 timer fordeles på fire dage. På den måde vil man stadig kunne arbejde få fuld løn samtidig med, at man har en dag om ugen til fri disposition.

Det er ikke bare udtryk for ønsketænkning. I en spørgeundersøgelse gennemført af Lederne for nylig, svarer knap halvdelen af lederne i det private, at det ville være praktisk muligt at udføre de samme opgaver som nu, hvis alle fuldtidsansatte gik over til at arbejde 37 timer fordelt på fire dage om ugen. På de arbejdspladser, hvor det er muligt, overvejer hver 10. leder i dag at indføre en sådan model, viser svarene. 

Det er interessant at følge de virksomheder, som eksperimenterer med arbejdstiderne. Mange af dem oplever stigende produktivitet og øget trivsel blandt medarbejderne. Man må dog antage, at de virksomheder, som har lagt om til en fire dages arbejdsuge, er virksomheder, hvor medarbejderne på forhånd har stillet sig positivt over for ideen, og hvor færre, men længere, arbejdsdage ret nemt kan passes ind i den daglige drift. På masser af virksomheder vil en fire dages uge ikke kunne fungere. 

Men alt i alt skal vi være åbne for en fremtid med mere fleksible og individualiserede mødetider – så længe, vi ikke slækker på arbejdstiden. For virksomhederne mangler desperat arbejdskraft, og det ville være et stort tilbageskridt, hvis vi alle sammen begyndte at arbejde mindre. 

Flere end otte ud af ti ledere svarer da også i Ledernes spørgeundersøgelse, at det ville være umuligt at løse de samme opgaver som i dag, hvis alle fuldtidsansatte gik ned på 30 timer om ugen uden, at der blev ansat flere.

Arbejdsmarkedet buldrer derudaf med rekordbeskæftigelse. Og alt tyder på, at manglen på arbejdskraft kun vil tage til. Knap fire ud af ti ledere i det private forventer at udvide medarbejderstaben frem mod nytår. Der er med andre ord brug for alle de hoveder og hænder, virksomhederne kan skaffe.

Derfor skal vi lade det være op til ledelsen på hver enkelt virksomhed at tilrettelægge arbejdstiden, som man synes er bedst. Nogle steder vil det måske skabe mere stress og gå ud over trivslen, hvis man arbejder færre, men længere, dage. Andre steder vil det fremme både produktivitet og trivsel.

Det skal vi som samfund ikke blande os i. I stedet bør vi være nysgerrige og åbne for at afprøve nye former for arbejdslivet. Fleksibilitet står højt på dagsordenen blandt medarbejdere, og det bliver med overvejende sandsynlighed ikke mindre aktuelt, når de kommende generationer rammer arbejdsmarkedet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.