Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sæt de offentlige ledere fri – det betaler sig

Bodil Nordestgaard Ismiris, administrerende direktør i Lederne

Det hører til sjældenhederne, at en statsleder taler til nationen om god ledelse i det offentlige. Men det skete op til flere gange, da Mette Frederiksen forleden præsenterede den nye reform ”Danmark kan mere 3.”

Budskabet var klart: Med den nye reform vil regeringen tilbagerulle 10 års voksende bureaukrati i kommunerne, hvorved der frigøres 2,5 mia. kr. til velfærd. Set fra et ledelsesmæssigt synspunkt er det glædeligt, at regeringen nu tager livtag med det omfattende bureaukrati, der hersker, og alt for længe har hersket, i det offentlige, og som på mange måder forhindrer dygtige offentligt ansatte ledere i at opnå de ønskede resultater.

Positivt var det også, at statsministeren vil gøre op med, at ledelsesrummet hos ledere i det offentlige over årene er blevet mindre, samtidig med at bureaukratiet er steget, med det resultat, at den sunde fornuft ofte er gået tabt.

Vi ved fra en stor undersøgelse, som Lederne gennemførte for to år siden blandt kommunale ledere, at over en tredjedel oplevede, at de havde fået mindre rum til at lede og føre de politiske beslutninger ud i livet, end de havde to år tidligere. Derfor har statsministeren en vigtig pointe, når hun slår til lyd for, at der skal være plads til den sunde fornuft.

Dette er helt afgørende for, at ledere i det offentlige kan skabe resultater - og ikke mindst trivsel på deres arbejdspladser.

Offentlige ledere har længe måttet tåle, at regler, procedurer og endeløs dokumentation for selv den mindste lille handling bliver skubbet nedad i systemet. Statsministeren nævnte eksemplet fra et plejehjem, hvor en pause i medicineringen for en borger betød, at sosu-hjælperen skulle klikke 59 gange i et digitalt dokument for at kunne registrere ændringen.

Regler og procedurer er uden tvivl besluttet i en god mening, men i praksis ender de alt for ofte som begrænsninger i stedet for forbedringer. Regeltyranniet begrænser ikke kun medarbejdere men også ledere i at træffe de hensigtsmæssige beslutninger, der kan rammesætte medarbejdernes arbejde, så vi bedst muligt får løst opgaverne til gavn for os borgere i det danske samfund.

Det handler i bund og grund om tillid. Tillid til at mennesker tæt på opgaven er kompetente og arbejder for det fælles bedste, og at vi kommer længst ved at give den enkelte medarbejder en følelse af glæde og stolthed over at kunne bidrage og gøre en forskel.

Bureaukratisk kontrol i det omfang, vi ser i dag, har en slagside – nemlig at det koster ejerskab, engagement og motivation hos selv den mest ihærdige leder og medarbejder.

Det betyder selvfølgelig ikke, at vi bare skal slippe tøjlerne og slet ikke følge op på, hvordan den offentlige sektor fordeler de goder, vi alle sammen bidrager til. Det er bestemt ikke forbudt at stille krav til de offentlige ledere, og politikerne skal sætte retningen og stille klare mål. Men samtidig skal lederne have frihed til at finde de værdiskabende lokale løsninger og til at tage alle ledelsesværktøjer i brug.

Og nu vi er ved det - så er det ikke kun det massive sæt af nidkære regler, vi bør tale om. Vi bør også tale om, hvordan politikerne på andre områder kan tage deres arbejdsgiveransvar alvorligt. For hvis de vil have dygtige offentlige ledere, skal det gøres lettere at belønne dygtige medarbejdere, der gør en ekstra indsats, og afvikle samarbejdet med de medarbejdere, som af den ene eller anden årsag ikke fungerer i jobbet.

Det betyder også, at der skal gøres op med traditionen om, at de dygtigste fagpersoner i det offentlige bliver gjort til ledere. De skal gøres til ledere i kraft af deres lederegenskaber – ikke fagfagligheden.

Den bedste skolelærer er ikke nødvendigvis den bedste skoleleder. Når det er sagt, så er det første skridt på vejen anerkendelsen af, at ledelsesrummet hos ledere i det offentlige over årene er blevet mindre.

Derfor vil vi i Lederne holde øje med, at de lovende ord på pressemødet også bliver fulgt op af handling, og vi er altid klar til at bidrage med konstruktive forslag til en frisættelse af de offentlige ledere.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.