Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Midt i stormen kan modgang blive til mulighed

Det er nu, det gælder om at vende de globale usikkerheder til en fordel.

Christian Gruss, Managing Director & Partner for virksomhedstransformationer i Boston Consulting Group Danmark

Globale usikkerheder bliver stadig mere komplekse, mens recession lurer i horisonten og skyhøj inflation påvirker forbrugere og virksomheder. Produktionsprisindekset rammer over 50 pct. i 2023, hvilket vil have en stor indflydelse på danske virksomheders lønsomhed.

Samtidig er der en kraftig nedgang i Danmarks BNP-prognose for 2023, hvor de seneste prognoser ligger omkring 0,5-1,0 pct. Tegnene peger på en storm.

Det er nu, det gælder om at vende de globale usikkerheder til en fordel.

I en ny analyse med titlen ’The CEO’s Dilemma – Building Resilience in a time of Uncertainty’ fra Boston Consulting Group (BCG) understreger vi, hvordan virksomhedsledere for alvor skal have blik på makroøkonomien samt fortsatte værdikædeudfordringer og et skifte i forbrugsadfærd.

Dem, der sætter sig ned og venter på, at stormen klarer op, kommer til at tabe. ”Vinderne” bliver de organisationer og virksomhedsledere, som ved, hvordan man vender modgang til mulighed. Deres playbook er afhængig af to kritiske elementer:

Først og fremmest har de et klart syn på verden og et overblik over virksomhedens strategiske udgangspunkt. Det inkluderer et nuanceret perspektiv på økonomien og stabiliteten i de markeder, de opererer indenfor.

Dernæst lægger de en robust og tilpasningsdygtig plan for at vinde, hvor de observerer trends, definerer og overvåger kritiske usikkerheder og laver scenarieplanlægning for at understøtte forretningsbeslutninger.

De bygger robusthed og finansiel stabilitet ved at tilpasse strategier på tværs af værdikæden, baseret på markedstrends og datadrevne prognoser. De bevæger sig ekstremt hurtigt fra vurdering til handling for at gribe vækstmuligheder og styrke deres konkurrencefordele og markedsposition.

I BCG’s nye analyse har vi inddelt virksomheder i fire arketyper for strategiske udgangspunkter, der kan hjælpe ledere vurdere, hvilke initiativer og risici de skal overveje i deres plan for at vinde.

Fæstning: Virksomheder der hører under denne arketype, er positioneret i et marked med høj stabilitet og har en stærk finansiel stabilitet. Risici i denne position kan være at miste konkurrencefordele og vækstmuligheder ved at hvile på laurbærrene. Disse virksomheder bør have en aggressiv tilgang for yderligere at cementere deres stærke position ved at opsøge nye muligheder såsom virksomhedsopkøb, udforske nye forretningsmodeller og accelerere deres teknologiske og grønne omstilling.

Forberedt: Virksomheder med høj grad af finansiel stabilitet giver dem mulighed for at gribe nye vækstmuligheder til trods for at være positioneret i et ustabilt marked. Disse virksomheder bør sikre sig mod ustabile markedsforhold ved at diversificere forretnings – og organisationsmodellen, forstærke værdikæden og skabe en ambitiøs tech og ESG agenda. Vinderne i denne position kan komme til at stå meget stærkt på den længere bane, hvis de formår at gribe de unikke vækstmuligheder som økonomiske nedture kan skabe.

Uforberedt: Virksomheder der har en lav finansiel stabilitet er ikke ligeså forberedte på modgang, men er de positioneret i et stabilt marked, kan de være heldige at klare sig godt igennem. Disse virksomheder er nødt til at kickstarte tiltag for at styrke deres finansielle stabilitet, søsætte datadrevet strategisk planlægning og styrke effektiviteten i hele værdikæden. Hvis dette ikke sker, vil der være en risiko for finansielle vanskeligheder samt en manglende evne til at investere i vækstområder og supportere den strategiske agenda.

I fare: Virksomheder i ’fare’ er positioneret i volatile markeder med et minimalt finansielt sikkerhedsnet. Her er høj risiko for insolvens, og de skal fokusere på hollistiske transformationer, der kan stabilisere deres position. De skal samtidig begrænse påvirkning fra usikkerhed ved at implementere risikovurderingssystemer og bygge et stærkt finansielt fundament.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.