Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Tænk kvalitet i byggeriet – også i en krisetid

På trods af krisen skal vi tilbage til de gamle dyder og højne kvaliteten i byggeriet. Selv om det er dyrere her og nu. Fordi erfaringerne viser, at det bedre kan betale sig på langt sigt – både økonomisk og af hensyn til bæredygtigheden, for klimaets skyld.

Mette Glavind

Vi lever lige nu i en usikker verden. For (alt) for mange er det tid til at træffe svære valg. Skal I skrue ned for varmen og spare energi, men samtidig både fryse og risikere at få fugtskader på bygningen? Eller skal I skifte gasfyret ud med en varmepumpe nu eller vente på fjernvarmen?

Også bygge- og anlægsbranchen står overfor svære valg. Selv om der er krise lige nu, må vi ikke glemme den globale klimakrise og at vi derfor kan blive nødt til at træffe et valg om at bruge flere penge end absolut nødvendigt lige her og nu.

Med afsæt i byggeriet, og som direktør for Byggeri og Anlæg på Teknologisk Institut, slår jeg derfor et slag for byggeinvesteringer, som her og nu er dyrere, men på langt sigt er både billigere, bedre og mere klimavenligt. Det håber jeg også vores nye regering vil huske.

Enhver, som går en tur i vores byer, kan ved selvsyn se hvorfor. Man ser gamle huse og bygninger, som har stået i flere hundrede år og stadig fungerer, og så ser man relativt nye huse og bygninger, som allerede skal rives ned.

Hvad har det så med klima, bæredygtighed og økonomi at gøre? Med 40 procent af samfundets ressourceforbrug, 40 procent af energiforbruget og det faktum, at alene produktionen af byggematerialer anslås at stå for mellem 10-15 procent af den årlige udledning af drivhusgasser, kan man roligt sige, at vi skal tænke os (bedre) om, når vi bygger.

Realdania vurderer, at der rives 2-3 mio. m2 ned hvert år. Men ret så interessant er det, at byggeri fra før 1950 vurderes at have det største ressourcepotentiale, da der er brugt materialer med stor holdbarhed og uden brug af miljøskadelige stoffer. Samtidig er bygningerne fra dengang, i højere grad end i dag, bygget på en måde, så materialerne kan skilles ad og nemt genbruges.

Vi skal blive bedre

Vi skal også blive bedre. Byggeskadefonden skønner, at omkring 10 procent af den årlige værdi af byggeproduktionen går til udbedring af svigt, fejl og mangler i alle faser af et byggeris opførelse og drift. Her ved jeg også at vi desværre ser en del byggeskader i forbindelse med nybyggeri, men også i forbindelse med dårligt udførte renoveringer.

Årsagerne kan være banale som manglende afdækning på byggepladsen eller hastværk med manglende udtørring af beton. Begge dele kan føre til dyre fugtskader i bygningerne. Dyre både økonomisk men også dyre i klimaregnskabet.

Disse skader og mange andre, kunne være undgået, hvis man havde planlagt byggeriet eller renoveringen ordentligt.

På Teknologisk Institut samarbejder vi med aktørerne i byggeriet om at bygge og anvende bygninger mere bæredygtigt. Men vi glemmer måske den del af bæredygtigheden, der handler om levetiden. Jo længere tid en bygning står og er i anvendelse, desto mere minimerer vi den totale klimapåvirkning set over hele levetiden. Jo længere tid, vi anvender en bygning, jo længere tid bruger vi ikke ressourcer og påvirker klimaet ved at bygge nyt.

Vi skal med andre ord være villige til at betale for ordentlig kvalitet og en bæredygtig adfærd – og det skal vi alle huske, også offentlige bygherrer og myndigheder.

Tilbage til de gamle dyder

Der er mange gode eksempler fra fortiden på bygninger, der står i mange år: Arne Jacobsens SAS-hotellet, Bellavista og Nationalbanken. Selv de billigste lejeboliger på Nørrebro blev opført af en kvalitet, så de er i anvendelse den dag i dag.

Renoverprisen har de seneste 10 år hyldet Danmarks bedste renoveringsprojekter for at give inspiration, og vinderne dækker både over opgraderede boliger Nørrebro, Ørsteds haver på Frederiksberg og renoveringer, hvor en bygning udnyttes til ny funktion som f.eks. gøre et varehus til Herning bibliotek, ungdomsboliger fra konstabelskole ved Refshaleøen, og et whisky-destillery i et tidligere vaskehus i Ærøskøbing.

Vi skal tilbage til de gamle dyder med at bygge ordentligt og i god kvalitet og god arkitektur fra starten. Så vi har lyst til at blive ved med at bruge husene og bygningerne og bruge ressourcer til at renovere og ombygge dem med tiden. Branchen bliver nødt til fortsat at tænke i bæredygtighed med fokus på renovering og kvalitet – på trods af den aktuelle krise.

Vi har hørt forbløffende lidt om byggeriet i forbindelse med det seneste valg. Der er mange vigtige og aktuelt presserende samfundsdagsordner. Men alligevel en venlig opfordring herfra til ikke at glemme byggeriet. Når vi nu ved, at byggeriet står for mellem 10-15 procent af de årlige udledninger af drivhusgasser. Det håber jeg, at den kommende regering vil have in mente.

Jamen bliver det ikke dyrt, vil nogle spørge? Jo, på den korte bane. Men vi har ikke råd til at tænke kortsigtet, hverken med tanke på økonomisk forrentning eller klimaforrentningen og slet ikke med tanke på at sikre klodens overlevelse til glæde for fremtidige generationer.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.