Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Når Novos direktør kan stå ved, at han er introvert, kan andre også

Mennesker, der er introverte, har det svært med øjenkontakt, men kan lære en køreplan udenad. Not.

Anders Heide Mortensen

Nogle topchefer bliver længe til firmajulefrokosten. Andre ville tage overfrakken på inden ribbenstegen og vinke farvel og tage hjem. Hvis de kunne.

Den sidste slags topchef siger bare sjældent hvorfor. Nu har Novo Nordisks administrerende direktør sagt hvorfor. Ikke om julefrokoster, men om en livserkendelse: At han er introvert.

Lederen af Danmarks tredjestørste virksomhed, målt på omsætning, tilhører de 30 procent af befolkningen, der i overført betydning ville gå inden ribbenstegen. Hvis de kunne. Fordi de er introverte. Tæt, langvarigt samvær med andre mennesker giver dem ikke energi. Det tager energi. Derfor.

Bestyrelsen for Novo Nordisk ville næppe sætte en særling i spidsen for koncernens 47.000 ansatte. Vel?

Anders Heide Mortensen

Lars Fruergaard Jørgensen kan kaldes en succes som erhvervsleder, uden at man behøver at lægge nogen form for moms til. En succes. Netop derfor burde de ord, han sætter på sin erkendelse, mailes til dem i dansk erhvervsliv, der fremstiller det succesfulde menneske som et alfadyr, der søger spotlyset, midtpunktet, scenen og selfien og aldrig når i seng under Folkemødet på Bornholm:

”Jeg er kommet til den erkendelse, at jeg er en introvert person. Det tager tid at lære det træk at kende og organisere sig efter det. Som introvert får jeg energi, når jeg er alene og har tid til refleksion.”

Siger Novos direktør, Lars Fruergaard Jørgensen.

Han får energi af at være alene og af at tænke.

Hvad er det nu, man plejer at forbinde med at være alene? Det er ikke succes. Det er ovre i den anden afdeling. Mennesker med succes er ikke alene, og de søger ikke et rum uden andre for at være alene. Det gør særlinge. Er konventionen.

Men bestyrelsen for Novo Nordisk ville næppe sætte en særling i spidsen for koncernens 47.000 ansatte. Vel? Det er åbenbaringen i Lars Fruergaard Jørgensens fortælling om sin introverte side. Som han tilføjer i interviewet i Finans:

”Når man er introvert, kan man godt føle, at man ikke er lige så god, som den der står på scenen og snakker. Men man er lige god, om man er det ene eller det andet – det vigtigste er at erkende det.”

Sjovt nok er dele af dansk erhvervsliv stadig overbevist om, at der kun er behov for herretoiletter, so to speak.

De 30 procent af befolkningen, der egentlig helst ville kunne lukke en dør bag sig på arbejdet, gå tidligt fra firmafesten og slippe for at blive hevet op på scenen til julefrokosten, kan bare tage sig sammen. Kan de. Hvis særlingene synes, at storrumskontorets krav om konstant at forholde sig til hinanden er belastende - som en studerende beskrev sin rustur som et døgnlangt helvede af tilstedeværelse uden flugtveje – så kan de bare …. noget. Arbejde hjemme. Gå til den rare doktormand og få udskrevet et glas piller mod sært hoved. Noget.

Gitte Pugholm Aabo, leder af GN Hearings cirka 5.000 ansatte, er en anden topleder, der offentligt har stået ved at være introvert. Ikke mislykket. Ikke menneskesky. Ikke mærkelig. Introvert. Som meget handler om, hvordan man samler energi – i en direktørverden, hvor selvbevidste ”se mig-se mig-personligheder” sætter standarden for normalitet.

At nogen i toppen af dansk erhvervsliv står ved at have en introvert side er klart bedre end ingen. Men der er et stykke vej endnu.

En avisredaktør forklarede mig for nylig, at introverte, som han havde forstået begrebet, var mennesker, der havde det svært med øjenkontakt, men omvendt kunne lære en køreplan udenad. Den lader vi stå et øjeblik. Eller skulle vi lade spørgsmålet gå videre til Novos direktør:

Kan du en køreplan udenad?

Jeg håber, at Lars Fruergaard Jørgensen svarer nej.

Han modtog ridderkorset i 2019, og jeg har indstillet ham til et mere. For at stå ved og for at stå frem. Nu må vi se med dronningen. Den næste tid skal hun fælde et juletræ i Aarhus og skrive på en tale til klokken 18 nytårsaften. Blandt andet. Men hun plejer at tage imod et tip.

Bundlinjen er, at når Novos direktør kan stå ved, at han er introvert, kan andre også.

Respekt.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.