Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lykken er ikke gjort med en it-minister

Fra flere sider tales der lige nu om behovet for, at den kommende regering skal udnævne en it-minister. Én person, der skal tage styring på digitaliseringen af Danmark. Men det er ikke nødvendigvis den rigtige løsning.

Natasha Friis Saxberg

Uanset om man taler om fremtidens kompetencer eller velfærdsteknologi til vores ældre, om man kigger på erhvervslivets fremtidige vækstmuligheder eller vores fremtidige fælles (cyber)forsvarsbehov, er der ingen tvivl: It og teknologi er blevet helt afgørende for os som nation.

Mere end nogensinde er der derfor også brug for et stærkt politisk fokus på digitaliseringen, da det på godt og ondt bliver en afgørende del af vores samfund fremover. Svigter vi her, risikerer vi at svigte som nation.

Men betyder det så også, at der er brug for en it-minister?

Umiddelbart giver det god mening at efterspørge en minister til et område, der fylder så meget i det offentlige, hos virksomhederne og i ens eget privatliv. At udnævne en minister, der får ansvaret for at give digitalisering større fokus, sikre bedre sammenhæng og mere vellykkede offentlige it-projekter.

It er blevet så væsentlig en forudsætning for at kunne lave politik på alle områder, at alle ministre skal forholde sig til det.

Natasha Friis Saxberg

I Sverige har man i flere år haft en decideret it-minister med netop det formål. Erfaringerne fra vores naboer er dog, at en it-minister måske alligevel ikke gjorde den store forskel, da positionen reelt var for svag og uden mulighed for beslutnings- og gennemslagskraft.

Derfor har man i år nedlagt it-ministeren i Sverige og i stedet lagt ansvaret ind under Finansministeriet, hvor der til gengæld sidder en stærk viceminister med ansvar for den offentlige digitalisering.

Læringen fra Sverige må være, at en minister alene ikke gør forskellen.

Skal man lykkedes, er det vigtigt at placere ansvaret for digitaliseringen et sted, hvor der også er styrken til at drive digitaliseringen fremad.

Det setup har vi allerede i Danmark i dag, hvor det er Finansministeren og Digitaliseringsstyrelsen, der har ansvaret for den tværgående digitalisering.

Finansministeriet har over årene vist, at det har styrken til at sikre netop fremdrift og koordinering på tværs. Mere magtfuldt bliver det nok ikke.

Det momentum må vi ikke miste, hvis vi skal beholde Danmarks internationale digitale førerposition og fortsat kunne forbedre den offentlige service overfor borgere og erhvervslivet.

En decideret it-minister er først interessant, hvis det kan blive en minister, der har samme pondus og central indflydelse på regeringens strategiske og økonomiske prioriteringer som nu.

Alle ministre skal være digitaliseringsansvarlige

It er blevet så væsentlig en forudsætning for at kunne lave politik på alle områder, at alle ministre skal forholde sig til det.

Grønne teknologier er en afgørende del af løsningen på klimakrisen. Arbejdskraft besparende teknologier en del af løsningen på de manglende hænder i sundhedsvæsenet. Og digitale kompetencer bliver afgørende for ikke bare vores børn men også i forhold til vores eksisterende arbejdsmarked.

For hvert eneste område er der brug for digitale ambitioner, hvis vi vil løse de helt store udfordringer, vores samfund står overfor. Vi har derfor brug for en regering, der tager digitaliseringen alvorligt hele vejen rundt. Politikere og ministre og ministerier der tør tage de svære dialoger om, hvilket digitalt samfund vi ønsker os og som sætter en klar og ambitiøs retning.

Derfor bør der formuleres en digital vision for Danmark i regeringsgrundlaget. En vision der ikke bare sætter retning, men også gør det muligt rent faktisk at levere på vores mål.

Det opnår vi kun, hvis digitaliseringen er stærkt forankret både bredt og i de enkelte ministerier, så der er mulighed for at sætte handling og finansiering bag ambitionerne.

Lykken er derfor ikke blot at udnævne en it-minister, men at få en regering med en klar vision for, hvordan Danmark også i fremtiden skal være et digitalt fyrtårn for omverdenen.

Og samtidig en regering der lægger ansvaret for den tværgående digitalisering hos en magtfuld minister, der kan sikre at den digitale agenda får prioritet på tværs af regeringen. Men også gør det klart, at de enkelte ministerier selv har en vigtig opgave at løfte indenfor hver deres område.

Så lad os ikke bare vælge en ansvarlig minister af navn, men sikre at det også bliver en af gavn.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.