Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Danske Bank svarer på kritik: Vi er klar til at trække os fra selskaber, der etablerer ny olieproduktion i Arktis

Danske Bank kritiseres for at sende milliarder af kroner i retning af nye olieboringer i Arktis. Kritikken er misvisende. Vi har en klar politik om ikke at bidrage med finansiering til selskaber, hvis de udbygger ny olie- eller gasproduktion i Arktis.

Kristin Parello-Plesner

Under dette indlæg svarer FINANS på rejste kritikpunkter.

Under overskriften ’Danske Bank sender milliarder mod kontroversielt olieprojekt i Arktis’, bringer JP/Finans.dk en artikel den 30. november, der baserer sig på Mellemfolkeligt Samvirkes rapport ’Banking on thinner ice.’ I artiklens korte indledning hedder det, at ”Danske Bank støtter stadig sorte selskabers jagt efter at etablere nye olie- og gasfelter i Arktis.”

Formuleringerne er misvisende, da det forholder sig modsat. Vi støtter ikke jagten efter olie i Arktis, og har gjort det helt klart, at vi trækker vores finansiering, hvis der etableres en større olieproduktion i Arktis eller andre skrøbelige egne. Derimod støtter vi op om, at verdens energiproducenter gradvis skal erstatte fossil energi med bæredygtige alternativer.

Det er en del af vores målsætning om at være førende inden for bæredygtig finans i de nordiske lande og skubbe på den grønne omstilling i samfundet. Danske Bank har forpligtet sig til at opnå klimaneutralitet for vores udlån og investeringer senest i 2050 og holde os inden for Paris-aftalens klimamål. Det betyder, at vi har reduceret vores udlån til olieproducerende selskaber med mere end 50 procent over de seneste to år. Kun ca. 2 procent af vores samlede udlån går til selskaber, hvor en større eller mindre del af deres omsætning stammer fra fossil energiproduktion.

Jeg forstår godt, hvis man som læser sidder tilbage med spørgsmålet om, hvorfor Danske Bank overhovedet er involveret i selskaber, der producerer olie. Ville det ikke være nemmere og mere bæredygtigt bare at trække sig fra alt, der har med fossil energiproduktion at gøre?

Selvom det lyder som en nem løsning, mener vi ikke, det er den rigtige. Ifølge det internationale energiagentur IEA har vi helt frem til 2050 fortsat behov for olie og gas for at holde samfundet kørende, men vi skal foretage en løbende udfasning. Beregninger fra IEA og UNEP viser, at vi hvert år skal reducere forbruget af olie og gas med 4-6 procent, hvis vi skal holde os inden for Paris-aftalens målsætninger. IEA har samtidig slået fast, at behovet for olie og gas i de kommende årtier kan dækkes fra udnyttelse og videreudvikling af eksisterende produktionsplatforme eller projekter.

Det er afgørende for os, at de selskaber vi finansierer, er i fuld gang med en troværdig og ambitiøs omstilling fra fossil til vedvarende energiproduktion. Hvis omstillingen går for langsomt eller i den forkerte retning, trækker vi os. Samtidig har vi i Danske Bank besluttet ikke at finansiere selskaber, der etablerer en større produktion i de arktiske områder.

Indtil videre er alle de omtalte planer i artiklen om olieproduktion i Wisting-feltet skrinlagt og eventuelle beslutninger om et projekt træffes tidligst i 2026. Bliver undersøgelserne i Arktis til reelle boringer, har vi allerede sendt et klart signal om, sådanne projekter ikke er i overensstemmelse med vores politik.

I Danske Bank ønsker vi at gå forrest i omstillingen til et bæredygtigt samfund. Vi blev så sent som i oktober i år kåret af Bloomberg Intelligence som verdens førende bank, når det kommer til at nedbringe CO2-aftrykket fra vores portefølje. Det blev vi, fordi vi systematisk arbejder med at kortlægge og nedbringe vores porteføljes udledninger og har sat offentlige reduktionsmål.

Vi bidrager altid gerne med de oplysende og nuancerede svar, så komplekse forhold ikke forenkles så meget, at man som læser risikerer at sidde tilbage med en opfattelse, der er det modsatte af virkeligheden.


FINANS’ kommentar til indlægget:

Kristin Parello-Plesner og Danske Bank fremstiller det i indlægget, som om FINANS har udeladt centrale oplysninger i den pågældende artikel Danske Bank sender milliarder mod kontroversielt olieprojekt i Arktis. Det er ikke tilfældet.

Det fremgår tydeligt af artiklen, at Danske Bank vil trække sig fra olieselskaber, der etablerer ny olieproduktion i Arktis.

Artiklen handler netop om det dilemma, at Danske Bank finansierer selskaber, der igennem flere år har brugt milliarder af kroner på at undersøge det kontroversielle Wisting-felt, som Danske Bank officielt er imod.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.