Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Pas på. Ellers går de gamle måske snart hjem

Riget fattes penge til velfærd, forsvar og grøn omstilling. Riget og arbejdsgiverne fattes også hænder. Det gælder i industrien, i den offentlige sektor, inden for service samt byggeriet. Det er i hvert fald de meldinger, der til stadighed høres fra alle hjørner af dansk økonomi.

Thomas Søby

Gennem efterhånden mange år har arbejdsgivere i hele landet annonceret, at de mangler arbejdskraft. Manglen kan i og for sig være reel nok, men en vedvarende mangel må jo enten skyldes en ’for stor’ efterspørgsel efter virksomhedernes varer, eller at de tilbudte vilkår ikke er attraktive nok til at tiltrække den fornødne arbejdskraft. Det første kunne løses ved at sætte priserne på varerne op, det andet ved at hæve lønningerne i et hurtigere tempo, end vi hidtil har set.

Uanset årsag har den nye regering stillet i udsigt, at udbuddet af arbejdskraft skal øges med 45.000 i 2030. En del af de 45.000 skal findes ved at afskaffe en helligdag. Det lyder som en besnærende let løsning, men der kan godt være gjort regning uden vært. For det første er det ikke – og det har regeringen da heller ikke lagt op til - en gratis omgang. Lønmodtagerne vil naturligvis kompenseres med fuld løn for den ekstra dag, og det kræver nok heller ikke den store fantasi at forestille sig et krav om en ekstra fridag i en af de kommende løn- og/eller overenskomstforhandlinger. Og så er man måske lige vidt.

En anden udfordring er, at arbejdsstyrken bliver ældre i de kommende år. Regnemodellen DREAM peger på, at de +60-årige er den gruppe på arbejdsmarkedet, der vokser hurtigst frem mod 2035. Faktisk kommer det 223.000 flere personer i den aldersgruppe.

Blandt seniorerne findes også en lang række ingeniører, cand.scient’er og it-specialister. Grupper, der er karakteriseret ved, at de er en voldsomt efterspurgt arbejdskraft med høj produktivitet. De er også karakteriseret ved, at de er - og har været - ganske pænt lønnede, og at de har haft ret gode pensionsordninger. Faktisk så gode, at hver tredje senior i aldersgruppen 61-65 år nu har formueforhold, der gør det muligt for dem at pensionere sig selv. Vel at mærke uanset hvad den officielle pensionsalder er, eller om store bededag er en helligdag eller ej.

Det er naturligvis rart, hvis udbuddet af arbejdskraft stiger som følge af politiske beslutninger. Det gør det i hvert fald nemmere at få de hænder, man skal bruge. Omvendt er det formentlig helt afgørende for arbejdsgiverne, at de også kan fastholde de ældre medarbejdere. Her kan brug af seniorsamtaler og -ordninger helt sikkert gøre sit. Det vigtigste er, at der handles, og seniorerne tilbydes attraktive vilkår.

Nogle ting kan løses politisk, men det kan ikke stå alene. Der er områder, hvor løsningerne skal findes på den enkelte arbejdsplads, og hvor ansvaret påhviler arbejdsgiver. For hvis seniorerne blandt ingeniører, cand.scient’er og it-professionelle ikke behandles ordentligt, vil mange have så store formuer, at de kan pensionere sig selv. 

Så pas på dem. Ellers risikerer I, at de ’gamle’ går hjem.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.