Karsten Ree har gjort sig klar til at dø. Respekt
Alt er lagt klar. Danmarks mindst medieforskrækkede milliardær har gjort tingene klar til at tage herfra.
Forretningsmanden Karsten Ree går ikke og gemmer på tingene.
Os, der lever leverpostejliv, har fået lov at følge med i både hans investeringer, kærlighed og helbred. Sådan har vi fået indsigt i, at livet går op og ned, selv om man bor på Vedbæk Strandvej 478 og er gift med en forsidefrue på TV3.
Nu har 77-årige Karsten Ree givet os indsigt i, at tingene er gjort klar til, at han kan dø. De er ordnet og lagt til rette.
”Hvorfor nu”, spørger Finans’ journalist.
Tørt svarer Ree:
Ja. Døden kommer jo ret tit som en overraskelse. Det er helt utroligt, som døden kommer som en overraskelse, når et samfund er blevet enig om at lægge maksimal afstand til den. Vi vil ikke ha’ den. Det fornødne er udliciteret til passende institutioner, så de pårørende, om ønsket, kan nøjes med et stop ved et kapel, inden de kører videre i hverdagen. Vi vil ikke ha’ den.
Karsten Ree gemmer ikke på tingene. Han tænder sig en cigaret, også når der er kamera på, og i reality-serien Janni & Karsten fra 2014 bliver der tændt mange cigaretter.
Hvordan vi ikke vil ha’ den, døden?
Nogen æder kål til middag hver dag for at holde døden væk, og nogen af dem, der æder kål, gør næsten døden til en bivirkning af ikke at have ædt kål nok. Eller motioneret nok. Eller tabt sig nok. Eller drukket ingefærshots nok. Eller fulgt andre af tidens råd. Nok.
Andre gemmer den.
En kvinde, jeg har kendskab til, blev ringet op fra sygehuset med besked om, at hendes mand var død. Pludseligt, efter et ellers udramatisk helbredstjek, som han afslog, at hun behøvede at følge med til. Sygehuset ringede hen på aftenen. Om morgenen havde hun lagt alt hans tøj og alle hans ting i kasser og plasticsække. Alt var pakket væk og gemt væk.
Karsten Ree gemmer ikke på tingene. Han tænder sig en cigaret, også når der er kamera på, og i reality-serien Janni & Karsten fra 2014 bliver der tændt mange cigaretter. Milliardæren og Oddset-baben er lige flyttet sammen, og rollefordelingen i kæmpekøkkenet på Vedbæklund er lige til en tredobbelt blodprop. Karsten ryger og mumler nogle ord, og Janni skænker kaffe til Karsten, og Janni laver sovs til Karsten, og Janni snakker.
Siden har Karsten Ree fortalt om den kræftsygdom, han får konstateret i 2015. Det er skidt. Vægttab og svækkelse. I 2021 har han det en overgang så elendigt, at han forudser, at det kan gå stærkt.
”Når man ikke har så lang tid tilbage at leve i, begynder man at tænke i uger”, som han fortæller til et ugeblad.
Nu er Karsten Rees forretninger gjort klar til, at han ikke er her mere. Efter en ni år lang og kompliceret proces. Sønnerne har overtaget aktiemajoriteten i hans selskaber. Nu nøjes han efter eget udsagn med at ”overvåge og blande sig”. Blandt andet i virksomheden Ellepot, der fremstiller potter og maskiner til gartnerier, og som han sidste år købte ud af en kapitalfond sammen med Kirk Kapital.
Hvis man kigger på tidspunktet, sker erhvervelsen af Ellepot omtrent samtidig med, at Karsten Ree taler åbent om en kort tidshorisont på sit liv. Der er altså et forretningsliv, der kører og udvikles – med direktør René Eghammer i spidsen for den daglige drift – ved siden af et privat liv, der er båret af en bevidsthed om, at det pludselig kan være slut. Eller som Ree formulerer det: Døden kommer jo ret tit som en overraskelse for de fleste mennesker.
Knasende nøgternt sætter Danmarks mindst medieforskrækkede forretningsmand og milliardær ord på dét, som et helt samfund er blevet enig om at lægge maksimal afstand til: Døden.
Os med leverpostejlivene kan så fortsætte med at æde kål fem gange om ugen og fremstille det tabuiserede punktum som en bivirkning af for lidt kål og for lidt motion. For i leverpostejland går tingene heldigvis retfærdigt til: Dem, der æder kål og dyrker motion, dør næsten ikke.
Kun folk som Karsten Ree, der sidder i et kæmpekøkken og ryger, mens hans Janni skænker kaffe og laver sovs og er omkring sin milliardærmand, så folk i ligestillingsuniverset må få en tredobbelt blodprop.
Tak for ordene, Karsten.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.