Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Du er medskaber, så tag dit ansvar

’Vi kan ikke løse vores problemer med den samme tankegang, som skabte dem’. Albert Einstein.

Anne-Marie Finch

Hvad er selvansvarlighed? Selvansvarlighed er at vælge at tage ansvar for sig selv i sit eget liv. Det vil sige ikke at tænke, at det er de andres skyld.

Det selvansvarlige er et hovedfokus i denne nye tid. Nemlig vores evne til at lede os selv for bedre at kunne lede vores energi, som lynhurtigt kan ødelægge men også lynhurtigt opbygge og genopbygge.

Jeg kender ikke ét menneske, som ikke er i proces med at blive mere bevidst, og i takt med at de bliver mere selvansvarlige, opfatter de også pludselig på et andet niveau og bliver dygtigere til at gennemskue verden omkring.

Jeg møder mennesker, som overgiver sig til det bevidste livssyn, uanset hvor godt og ondt det gør, og vokser med deres erfaringer, og jeg møder mennesker, som holder fast i den samme tankegang og handlinger, der med citatet af Einstein skaber de selvsamme problemer og med historien om, at det er de andres skyld.

Slet ingen kan i denne tid hvile på laurbærrene – uanset hvor meget du har arbejdet med dig selv.

Anne-Marie Finch

I denne forandringens tid er det også ofte sidstnævnte personer, som dagligt inviterer til kamp.

Lykkes det dem at invitere andre med ind i kampen, tilføres desværre brændstof til deres historier om, at det er andres skyld, og på den måde kan de undgå – for en stund – at blive konfronteret med det (manglende) selvansvar, som er deres.

Og kære læser: Det hæmmer al udvikling, både andres og din, hvis du går ind i kampen. Din selvjustits genererer nemlig den samme destruktive energi. Det betyder, at du ender som medskaber og lige så medansvarlig. Så træk dig. Tag en pause. Vælg en gåtur. En kort meditation gør underværker. Put eventuelt koldt vand i hovedet. Kontakt en ven som din livline. Alt sammen hjælper dig til at trække dig ud af én type energi og komme retur til din egen.

Personligt udfordres jeg også, og hver dag har jeg et valg. Jeg har de dygtigste læremestre, som inviterer mig ind i kamp, og jeg omgiver mig derfor bevidst med endnu dygtigere læremestre, som træner mig i, hvordan jeg takker nej til invitationerne.

Når jeg falder i, og går med ind i kampen, lærer det mig, at min daglige praksis, hvori jeg tager ansvar for min energi, og hvad den er medskaber af, er afgørende for fred.

Slet ingen kan i denne tid hvile på laurbærrene – uanset hvor meget du har arbejdet med dig selv. For det at leve med bevidste vaner er som at gå i fitness. Du er stærk, når du træner bevidst, og du mister din styrke, når du ikke træner og bliver ubevidst.

En daglig praksis af gode vaner kan styrke din bevidsthed ved, at du bl.a. overvejer følgende:

  • Hvordan starter jeg min dag?
  • Spiser jeg morgenmad og har tid til min frokost? Hvad spiser jeg?
  • Hvor ofte motionerer jeg? Tager jeg trappen i stedet for elevatoren?
  • Nyder jeg den friske luft og naturen?
  • Trækker jeg vejret helt ned i maven, eller afsætter jeg tid til det?
  • Hvor ofte giver jeg mig selv en pause? Får jeg lukket øjnene i løbet af dagen og mærket mig selv?
  • Hvornår falder min energi typisk i løbet af dagen, og hvordan løfter jeg den igen?

Jeg oplever min daglige praksis og udvikling som en pendant til et handikap i golf. Jeg kan hele tiden forbedre mig, men ikke ved at sammenligne mig med andres udvikling/handikap.

Som Martin Luther King. Jr. sagde: ’If you can´t fly then run. If you can´t run then walk. If you can´t walk then crawl. But whatever you do you have to keep moving forward’.

Derfor uanset tempoet. Uanset, om du flyver, løber eller kravler, er det godt nok. Bare du bevæger dig fremad. Er vi derimod i opposition – eller går ind i andres – pauserer vi vores udvikling.

Konsekvensen kan her være, at vi ender som ubevidste medskabere af en energi, som er altødelæggende, fordi vi ikke tager et bevidst ansvar for vores egen.

Så jeg må tage ansvar for min udvikling/mit handikap og mine handlinger, og du må tage et tilsvarende ansvar. Til gengæld er det noget, jeg kan gøre, og noget du kan gøre. Jeg kan ikke gøre det for dig, og du kan ikke gøre det for mig.

Den næste tid vil mange invitationer af både fred og ufred hvirvle ind i dit energifeed. Desto mere bevidst, du bliver, desto flere kampinvitationer kan du erfare at møde fra mindre bevidste mennesker, som du utilsigtet kommer til at spejle og provokere.

Hold fast og tag dit ansvar som medskaber! For jo flere af os, som er selvansvarlige i handling, jo flere vil med tiden inspirere andre i samme retning.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.