Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nej, du skal ikke leve skjult for at kunne leve godt

Min mormor plejede at sige: ’Den der lever skjult, lever godt’. Det har jeg tænkt en del over i denne tid. Det skriver ledelsesekspert Anne-Marie Finch, der debuterer som klummeskribent for FINANS med denne klumme.

Anne-Marie Finch, selvstændig ledelsesekspert med speciale i vækst, talent og kulturtransformation


At leve skjult for at kunne leve godt skyldes måske perspektivet fra et barn af to verdenskrige som min mormor, men ordsproget efterleves fortsat og har levevilkår i miljøer, hvor undertrykkelse finder sted.

Jeg levede selv efter denne devise i et tidligere job som nyuddannet, hvor det krævede ekstra mod at være ærlig, fordi det var lettere at dukke sig og leve skjult som flertallet.

Der var mange fyringsrunder, som blev kaldet ’bølger’, og folk var usikre på, om de var del af næste bølge og dermed grupperet det, man juridisk kaldte ’overtallige’. Var man ’overtallig’, skulle man nemlig forlade virksomheden.

Et interessant aspekt her, i alt det juridisk korrekte, er, hvad det betyder for et menneske, som har ydet sit allerbedste, at blive stigmatiseret ’overtallig’?

’Overtallig’ betyder jo, at man er del af en gruppe, der er for mange af – en gruppe mennesker der er i overtal – og som skal spares væk.

Hvad mon det betyder for ens selvforståelse at være i overtal?

Et andet juridisk begreb er den såkaldte ’bad leaver’ eller ’good leaver’. Man bliver ’bad leaver’, når man opsiger sin stilling og dermed juridisk mister muligheden for en senere potentiel upside som medejer. Medmindre man opsiges eller forhandler sig til en fratrædelsesaftale som ’good leaver’?

Termerne her illustrerer et forældet menneskesyn og bør derfor genbesøges.

For talenter, der har ydet deres bedste, vil ikke grupperes ’overtallige’. Talenter, der har ydet deres bedste, men får et andet job, vil heller ikke grupperes som ’bad leavers’.

Jeg har set flere eksempler på talenter, der har vist deres talent, ved ikke at leve skjult. De har banet vejen for andre ved at gå forrest, diskomfortable, mens andre omkring dem har levet skjult. Politisk korrekte. Uoplyste komfortable.

Jeg har set flere eksempler på, at disse politisk korrekte talenter, der er med til at skalere uoplyste kulturer, er blevet forfremmet. Forfremmet for at dosere deres talent med afsæt i en taktisk adfærd.

Jeg har også set flere eksempler på, at disse talenter, der i praksis hæmmer en virksomheds skaleringskraft, har fået aftaler ved fratrædelser eller opsigelser som ’good leavers’, mens andre, der har valgt ikke at leve skjult, enten er blevet ’overtallige’ eller har valgt at forlade som ’bad leavers’.

I mit første job som nyuddannet lærte jeg, at det at leve skjult var at leve godt, og jeg huskede min mormors kloge ord. Som jeg fik mere erhvervserfaring, oplevede jeg, at det at leve skjult ikke var en komfort, for det er tydeligt, hvad det at leve skjult har af konsekvenser. Svære menneskelige konsekvenser.

Vi ejer vores stemme. Vi har copyright. Vores stemmer bliver ikke ’overtallige’, og har vi skabt resultater med afsæt i et sundt indre kompas, bliver vi husket som en ’good leaver’. Også selvom vi juridisk forlader som ’bad’, imens kolleger, der har hæmmet skaleringen af en nærende virksomhedskultur, forlader som juridisk ’good’.

Hver dag vågner vi op til endnu mere bevidsthed. Magtbalancen er ved at vende. Det betyder, at den der lever frit, oplyst og ikke mere skjult kommer til at være den, der fremover lever godt.

Anne-Marie Finch, selvstændig ledelsesekspert med speciale i vækst, talent og kulturtransformation

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.