Først bliver du testet. Og bagefter bliver du så fyret. Var det noget?
Kunne du tænke dig at blive intelligens- og personlighedstestet – og SÅ fyret? H&M afprøver nu metoden.
Den svenske modekoncern Hennes & Mauritz har besluttet at skille sig af med 1500 medarbejdere i sin Business Tech-afdeling. Ret kreativt.
Det er nemlig ikke ledelsen, der beslutter, hvilke medarbejdere der ikke længere skal arbejde i H&M. Det skal tests gøre. De 3500 ansatte i Business Tech skal gennem en serie intelligens- og personlighedstests, og resultaterne vil så afgøre, hvem der får lov at fortsætte, og hvem der omvendt bliver afskediget.
Morten Ballisager, der ejer konsulentfirmaet af samme navn, har været i Radio4 og sige, at sådan en fyringsrunde har han alligevel aldrig hørt om. Fyring per test. Det er ikke ledelsen, der siger, at Mats Granquist skal ud, mens Agneta Jönsson kan blive. Det er en intelligenstest, der siger sådan. Omvendt: På den her måde kan ledelsen ikke smugle sine darlings gennem processen. Den bliver mere objektiv.
Der er noget Volvo over fremgangsmåden, når man tænker over den. Den er fyldt med airbags, collision warning systems, selestrammere, døråbnere, havariblink og andre dimser, der øger sikkerheden. Det er fyring baseret på myriader af data om Granquist versus Jönsson, så ingen bagefter kan påstå, at det var Volvoen, der var skruet forkert sammen, hvis der pludselig ligger en elg på forruden.
Der er også noget positivt fedterøvs-bremsesystem over set-up’et.
Hvor kan virksomheder vokse nedad af en kultur, hvor medarbejdere kan opnå fredning ved behandle deres chef som Kim Jong-Un. De medarbejdere, der ikke er nordkoreanere inden i, visner, siger op eller bliver afskediget, og så er der nordkoreanerne tilbage. Her kan Hennes & Mauritz’ metode noget. Tænk hvis en ledelse på forhånd lod forstå i organisationen:
”Ingen af jer vinder en meter, den dag der skal skæres ned, ved at have klappet af strategien, liket vores LinkedIn-opslag og opført sig som begejstrede hundehvalpe til stormøder i kantinen. Så er det sagt”.
Hermed er det bedste nok også sagt om H&M’s måde at pille ansatte ud til fyring.
H&M-lederne udøver i sin kerne ansvarsflugt pakket ind i big data.
Det knapt så gode ved metoden er, at den er underligt gummiagtig, midt i al sin tilsyneladende rationalitet og svenske kølighed. For hvem afskediger? Det gør ingen. Det gør en algoritme - baseret på den myretue af data, som de forskellige intelligens- og personlighedstests har afdækket.
Når det tilsyneladende er ”ingen”, der har gjort noget, bør man straks lede efter en kontakt og få tændt lyset. For ”ingen” træffer ikke beslutninger. Vel? Ledere træffer beslutninger. Lederne i den meget store svenske tøjbutik har truffet beslutningen om at bruge et testbatteri til at udpege de 1500 mindst intelligente og mindst robuste ansatte i Business Tech. Med henblik på fyring.
H&M-lederne udøver i sin kerne ansvarsflugt pakket ind i big data. Ledelsen har fravalgt at afskedige ud fra kriterier som ”sidst ind, først ud”, diversitet i organisationen eller leverede resultater ud fra de seneste MUS-samtaler. Ledelsen har valgt intelligenstests, og ledelsen har valgt, hvad der i den sammenhæng skal defineres som intelligens.
Der kan komme meget lommefilosofisk vrøvl ud af at diskutere, hvad intelligens er, men begrebet er i hvert fald ikke objektivt. Her ville det være interessant at høre, hvad præcis de personer i Hennes & Mauritz, der har udvalgt intelligenstestene, præcis har lagt vægt på. Er det intelligens at kunne spejle en kompliceret geometrisk figur, gengive kernen i Immanuel Kants kategoriske imperativ, kunne udregne en multipel regressionskoefficient eller bygge et digt op som en sonet?
Pindehuggeri, vil nogen kalde den slags overvejelser. Måske. Pointen er, at jo mere man borer i Hennes & Mauritz’ tilsyneladende objektive kriterier for afskedigelse, jo mere er der subjektive valg bag ved dem. Valg, der er taget af mennesker af kød og blod, med idealforestillinger, bias og præferencer for bestemte versioner af intelligens.
Så i sidste ende bliver det ledelsen i Hennes & Mauritz, der kommer til bestemme, at Mats Granquist skal ud, mens Agneta Jönsson kan blive i virksomheden. Men meget raffineret. Måske så raffineret, at ikke engang Hennes & Mauritz opdager, hvad der foregår.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes via www.andersheide.dk