Parterne i detailhandlens huslejekrig må selv finde løsninger
Coronakrisens styrtdyk i salget hos mange butikker og den efterfølgende strid mellem kæder samt udlejere vækker bekymring i flere erhvervsorganisationer samt på Christiansborg.
Jysk, Lagkagehuset, Bestseller, Matas og alle andre detailkæder samt deres udlejere må straks indlede forhandlinger om huslejen for de kommende måneder. Ingen af parterne kan stå stejlt over for hinanden i krisen.
Sådan lyder meldingen fredag fra både ejendomsbranchens organisation, Dansk Erhverv og erhvervsministeren.
Reaktionen kommer, efter de seneste dage har budt på eksempler på, at coronakrisen skaber så stor mangel på likviditet, at detailkæder kræver ændringer i huslejen. Deres ønsker spænder fra henstand eller nedslag til direkte stop for huslejebetalingen i april samt en periode derefter.
Adm. direktør Jannick Nytoft i EjendomDanmark, der organiserer udlejere og ejere af ejendomme, har gennem en periode opfordret til dialog i krisen. Samt at der indgås lokale aftaler om at udsætte huslejen eller nedsætte den, hvor der er mulighed for det.
Han mener dog, at det kan få store konsekvenser for især mindre udlejere eller butikscentre, hvis store kæder uden dialog blot meddeler, at de ikke vil betale husleje.
»Vi tilslutter os derfor tanken om, at alle må bære en del af omkostningerne ved den krise, vi lige nu er i, og opfordrer derfor igen til dialog fremfor diktat,« udtaler Jannick Nytoft i en pressemeddelelse.
Hos Dansk Erhverv, der især organiserer detailvirksomheder, men også har udlejere i medlemsskaren, forsøger markedsdirektør Henrik Hyltoft at få parterne til at spille sammen lige nu.
»Der er både store udlejere, som står stjelt på deres ret til husleje, og detailkæder som lige nu må spille med musklerne, da de er pressede på likviditet og dermed fører det over på huslejen. Parterne må sammen finde løsninger. Vi har skrevet til store udlejere, at der er behov for dialog. Ingen kan holde på sit her. Ellers er det et spørgsmål om, hvem der lukket først, så alle taber,« siger markedsdirektør Henrik Hyltoft, Dansk Erhverv.
Erhvervsminister Simon Kollerup går i en mail til Finans ikke ind på, om han ser mulighed for politisk at gå ind i striden mellem lejere og udlejere i detailhandlen. Ministeren skriver dog i mailen, at der er udstedt forbud mod en række butikker og erhvervsdrivende - bl.a. frisører - må holde åbent i kampen mod coronavirus.
»Det er vigtigt med en fælles indsats for at afbøde konsekvenserne af corona-virussen for det danske samfund og for at hjælpe danske lønmodtagere, danske arbejdspladser og danske virksomheder ud på den anden side i denne helt ekstraordinære situation,« skriver erhvervsminister Simon Kollerup.
Han fortsætter:
»Regeringen har derfor sammen med alle Folketingets partier indgået den en aftale, der betyder, at virksomheder, der har fået påbud om at holde lukket, kan få 100 pct kompensation for faste udgifter. Det gælder også husleje.«
Venstres erhvervsordfører Torsten Schack Petersen opfordrer som andre til, at parterne i detailhandlen står sammen den aktuelle krise.
»Vi sidder lige nu i Folketinget med aktstykket om faste omkostninger, hvor husleje indgår. Det er klart, at detailbutikker, der er hårdt ramt på omsætningen, indgår. Vi prøver at adressere det politisk og række hånden ud med kompensationsordninger. Men der er også brug for konstruktive løsninger mellem ejere og udlejere i en helt ekstrem situation,« siger V-ordføreren.