Serier

Bestseller-ejer stifter nyt firma midt i coronakrise

Anders Holch Povlsen har fornylig stiftet et nyt selskab for første gang i knap et år. Selskabet er oprettet ved apportindskud, hvilket er en manøvre, Anders Holch Povlsen ikke har gjort brug af siden 2012, ifølge Finans' gennemgang.

Corona rammer verden
Anders Holch Povlsen er ejer af og adm. direktør i Bestseller-koncernen, som lige nu er i krise. Foto: Joachim Ladefoged

Anders Holch Povlsen slås i øjeblikket for at redde familiens livsværk, modekoncernen Bestseller, der er hårdt ramt af coronakrisen og presset på likviditeten.

Midt i krisen har Holch Povlsen dog stiftet et nyt selskab. Helt konkret blev Aktieselskabet af 20.3.2020, som det hedder, stiftet officielt den 24. marts.

Det er første gang siden juni 2019, at Holch Povlsen har stiftet et nyt selskab i sit Heartland-konglomerat, der tæller Bestseller og en lang række andre aktiviteter.

Samtidig er det nye selskab stiftet ved apportindskud, altså indskud af værdier frem for kontanter.

Apportindskud
  • Når en virksomhed stiftes ved indskud af andre værdier end kontanter kaldes det apportindskud
  • Stiftelse ved apportindskud sker ved at skyde aktiver ind i virksomheden. Det kan være en bil, håndværkerudstyr eller en eksisterende kapitalandel, der kommer til at udgøre selskabskapitalen i den nye virksomhed
  • Hvis selskabet skal stiftes alene ved apportindskud, skal værdien af aktiverne være på mindst 50.000 kr. for et ApS og mindst 500.000 kr. for et A/S
  • Ved apportindskud skal der udarbejdes en vurderingsberetning af det indskudte aktiv. Vurderingsberetningen skal laves af en uafhængig og godkendt revisor

Det er en manøvre, der er helt normal i erhvervslivet. Men dog en manøvre, som Holch Povlsen ikke har gjort brug af siden 2012 ved stiftelse af nye virksomheder. Her har han i stedet brugt likvide midler.

Det viser en gennemgang af omkring 50 Holch Povlsen-virksomheder, som Finans har lavet på baggrund af data fra erhvervsdatabasen BIQ.

»Det er en omstrukturering, der har været planlagt gennem længere tid,« skriver Lise Kaae, adm. direktør i Heartland, i en mail om det nystiftede selskab.

Hun bekræfter apportindskuddet og forklarer, at den handler om en overdragelse af en ejerandel internt i Heartland.

Finans har fået indsigt i en uafhængig revisors vurderingsberetning af apportindskuddet, som bekræfter dette.

Vurderingsberetningen viser, at Anders Holch Povlsens ejerandel på 11 pct., og til en værdi af 1,7 mia. kr., af den svenske betalingsvirksomhed Klarna er skudt ind i det nystiftede selskab.

Med andre ord er apportindskuddet en koncernintern overdragelse af aktier fra ét af Anders Holch Povlsens andre selskaber til det nystiftede selskab.

Anders Holch Povlsen investerede i 2017 i Klarna, der er partnerfirma med Bestseller.

Netop Bestseller er lige nu »i en krise, som vi ville have svoret, aldrig ville være mulig for os«, som Anders Holch Povlsen formulerede det for et par uger siden.

Bestseller
  • Bestseller er en familieejet dansk modekoncern med hovedsæde i Brande.
  • Ejes af adm. direktør Anders Holch Povlsen.
  • Rummer 20 mærker – bl.a. Jack & Jones, Selected, Vero Moda, Vila og Only.
  • Sælger tøj på 70 markeder i Europa, Mellemøsten, Nordamerika, Latinamerika, Indien og Australien samt via onlinehandel.
  • Har ca. 2.750 butikker i 38 lande. Desuden afsætning via 20.000 andre forhandlere.
  • Familien bag har også del i en række andre selskaber – bl.a. Bestseller Fashion Group China, der driver flere end 7.000 butikker rundt om i mere end 500 kinesiske byer.

Bestseller har fyret 750 medarbejdere i Danmark i forbindelse med coronakrisen, og samtidig er koncernen også begyndt at skære ned i udlandet. Ligeledes har Bestseller sendt yderligere 2.400 danske medarbejdere midlertidigt hjem for at få del i hjælpepakker i ind- og udland, mens hundredvis af udlejere ikke får deres huslejebetaling fra Bestseller her den 1. april.

Holch Povlsen har fortalt til Finans, at situationen er »hammeralvorlig«, »uvirkelig«, og at hver arbejdsdag i øjeblikket koster Bestseller 100 mio. kr. i forpligtelser til huslejer, leverandører og lignende.

»Vi ser ind i en helt anden fremtid, end vi troede for et par uger siden. Bestseller er en dansk virksomhed, som arbejder internationalt. Lige nu er der ingen omsætning eller indtægter hos en masse butikker og kunder. (...) Det kan mærkes dybt,« sagde Anders Holch Povlsen.

Læs også