- Opdateret 01/04/2020 kl. 14:38
Hver fjerde danske tøjvirksomhed er lukningstruet
En ny undersøgelse blandt danske tekstilselskaber viser, at der forventes et dyk på 30 pct. i årets omsætning udløst af coronakrisen. Hovedparten af selskaberne melder om akut mangel på likviditet.
Blandt direktørerne i den danske mode- og tekstilbranche mener 21 pct., at deres virksomhed er lukningstruet lige nu. Vurderet ud fra alene tøjselskaberne er svaret 25 pct.
Erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil har netop gennemført en undersøgelse blandt dens medlemsvirksomheder om den aktuelle situation. 35 pct. af selskaberne har svaret - svarende til 121 ligeligt fordelt på størrelse i branchen.
Netop den aktuelle situation har skabt en likviditetskrise hos bl.a. tøjvirksomhederne, da salget i stort set hele Europa er stoppet.
Branchen havde ellers et tøjsalg ud af landet på ca. 31 mia. kr. i 2019. Netop nu er langt de fleste danske tøjbutikker på samme tid lukkede, så der er heller ikke synderlig afsætning på hjemmemarkedet.
Modebranchen er aktuelt i en periode af året, hvor kollektionerne til foråret og sommeren - produceret hos underleverandørerne især i Asien - er leveret samt samt betalt. Til gengæld er afsætningen til kunderne i detailhandlen på markederne stoppet brat siden begyndelsen af marts, da coronakrisen brød ud i lys lue.
Dansk Mode & Textils medlemsundersøgelse, viser - ud over meldingen om en 21-25 betegner sig som lukningstruede, at virksomhederne forventer et dyk i omsætningen. Samlet lyder forudsigelsen om et fald på 30 pct. i år. Ligesom krisen vil påvirke både eksporten og hjemmemarkedet ind i 2021.
85 pct. af virksomhederne har fået ordrer annulleret den seneste tid, og langt de fleste melder, at de mangler ekstra likviditet.
»Når mere end hver femte virksomhed føler sig lukningstruet, bør det være hævet over enhver tvivl, at situationen lige nu er meget alvorlig. Mode- og tekstilbranchen arbejder meget langsigtet. Derfor er kombinationen af presset likviditet og lukkede butikker i Danmark og på alle de vigtige eksportmarkeder den rene gift,« udtaler adm. direktør Thomas Klausen, Dansk Mode & Textil om svarene i analysen.
Den viseer også, at halvdelen af virksomhederne har afskediget medarbejdere den seneste tid, mens 85 pct. har sendt medarbejdere hjem på de statslige kriseordninger med lønkompensation.
Dansk Mode & Textil anslår ud fra undersøgelsen, at der samlet dermed i tøj- og tekstilbranchen er sendt 10.000 medarbejdere hjem med lønkompensation. Den suverænt største virksomhed, Bestseller, har således hjemsendt 2.400 danske ansatte samt afskediget 750 de seneste par uger.
Anders Holch Povlsen, som er adm. direktør for og ejer af Bestseller, har for et par uger siden sagt til Finans om krisen, at det er en hammeralvorlig situation med det bratte stop i tøjsalget.
»Det her stop er en stresstest af vores samfund, virksomheder og os alle sammen, som ingen har prøvet før. Jeg har aldrig set en lærebog om, hvordan det skal tackles,« sagde Anders Holch Povlsen.