Hvilke coronarestriktioner gælder i Danmark – og hvor lang tid gælder de? Få overblikket her
Mens flere af de danske myndigheders restriktionerne er blevet fjerne i takt med at Danmark genåbner, er andre blevet forlænget.
Siden den første dansker testede positiv for coronavirus den 27. februar, har restriktioner, der skulle begrænse smitten i at brede sig i Danmark, fulgt som perler på en snor.
Ni gange har statsminister Mette Frederiksen tonet frem på danskerne TV-skærme siden 6. marts med én ting på dagsordenen: corona. Og for hver gang blev nye restriktioner enten tilføjet eller ændret.
Efter flere uger med massiv nedlukning af samfundet, og hvor både Sundhedsmyndighederne og Dronning Margrethe i alvorlige miner formanede, at danskerne skulle holde afstand, vaske hænder og nyse i ærmet, offentliggjorde statsministeren 30. marts, at regeringen efter påske havde planer om at genåbne landet.
Siden er en række af de restriktive tiltag blevet rullet tilbage, mens andre er blevet forlænget.
Her er et overblik over, hvilke centrale tiltag, der gælder nu – og hvor længe de gælder til. For de fleste forbud gælder det dog, at regeringen har gjort det muligt at forlænge dem yderligere frem til marts 2021.
Forsamlinger
Regeringen indførte 17. marts et midlertidigt forbud mod at »afholde eller deltage i arrangementer, begivenheder, aktiviteter e.l., hvor flere end 10 personer er samlet.« Dermed kan både arrangør og deltager få bøder, der lyder på 2.500 kr. i førstegangstilfælde.
Forbuddet blev den 18. april forlænget til at gælde til 11. maj ifølge Rigspolitiets hjemmeside.
Forsamlingsforbuddet gælder ikke inden for hjemmets fire vægge, men politiet opfordrer dog til, at man ikke afholder arrangementer i privaten med flere end 10 deltagere.
Foruden 10-personers forbuddet, har regeringen også indført forbud mod at afholde såkaldte »større arrangementer«. Det gælder t.o.m 31. august, og har bl.a. haft den konsekvens, at omtrent samtlige landets festivaler er blevet aflyst.
Regeringen har dog endnu ikke fastlagt præcis hvor mange mennesker, et »stort« arrangement eller begivenhed tæller. Den information har folk, der har bryllupper, konfirmation eller lignende i kalenderen henover sommeren, efterlyst. På et pressemøde søndag oplyste erhvervsminister Simon Kollerup, at en sådan afklaring er lige på trapperne.
»Der vil meget snart komme en præcisering af den melding, så man får sat et tal på og får noget konkret at forholde sig til,« forklarede ministeren.
Rejser
De danske grænser har siden 14. marts været lukket for alle, der ikke har et såkaldt »anerkendelsesværdigt formål« og dermed underlagt grænsekontrol. Det forbud gælder ligeledes foreløbigt til og med 10. maj.
Siden 17. marts har samtlige af verdens lande ifølge Udenrigsministeriets rejsevejledning været at betragte som i den såkaldte orange zone – med få undtagelser af lande, som er i den røde zone. Dermed fraråder Udenrigsministeriet lige nu al udrejse, der ikke er nødvendig.
Derudover opfordrer myndighederne på det kraftigste danskere, der kommer hjem fra ophold i udlandet, til at opholde sig i eget hjem i 14 dage.
Caféer, Restauranter, barer og butikker
Hverken natklubber, barer, værtshuse eller vandpibecafeer må holde åbent, som det er nu. Caféer og restauranter må ikke tage imod gæster, men må dog gerne levere mad og drikke ud af huset, så længe de overholder en række sundhedsmæssige retningslinjer. Dette gælder ligeledes til og med 10. maj
Butikker må gerne holde åbent, såfremt de overholder en række krav. Det tæller bl.a., at hver person, kunde eller ansat, skal have mindst 4 m2 tilgængeligt gulvareal per person. Storcentre skal dog holde helt lukket med undtagelse af dagligvarebutikker, apoteker eller lignende
Hvis erhverv, der er underlagt påbud om at holde lukket, alligevel holder åbent, kan man idømmes en bøde på op til 150.000 kr.
Derudover skal offentlige kultur-, kirke- og fritidsinstitutioner samt andre trossamfund skal som udgangspunkt holde lukket til og med 10. maj.
Skoler og dagtilbud
Fra den 15. april kunne landets yngste igen blive passet i dagtilbud, og skoleelever fra 0. til 5. klasse kunne igen starte i skole og SFO, såfremt institutionerne overholdt en række hygiejnekrav.
Elever fra 6. til 10. klassetrin skal fortsat modtage hjemmeundervisning, mens efter- og højskole elever fortsat er hjemsendt. Landets afgangseksaminer i folkeskolen er ligeledes aflyst. Hjemsendelsen gælder indtil videre til 10. maj.
Det samme gælder landets ungdomsuddannelser og de videregående uddannelser – dog med få undtagelser: En række ungdomsuddannelser har nemlig fået lov til at åbne for undervisning af elever, der skal afslutte deres uddannelse til sommer.
Sports- og fritidsaktiviteter
Selvom vejret nærmest indbyder til at slubre en kold fadøl og indtage en stadionplatte på lægterne, så betyder coronasituationen, at der er midlertidigt forbud mod inden og udendørs sports- og fritidsaktiviteter.
Det har bl.a. sat Superligaen på pause til i hvert fald 10. maj, mens Dansk Håndbold Forbund har fløjtet dette års håndboldsæson af.
Private sportsklubber skal ligeledes holde lukket. Det samme gælder landets fitnesscentre og bade- og legelande, mens biografer heller ikke kan tage imod filmhungrende gæster.
Foruden sport, skoler og cafebesøg, har sundhedsvæsenet og erhvervslivet også været ramt af coronarestriktioner. Rigspolitiets fulde liste over tiltag mod corona i Danmark kan findes her.
Nordjyllands Politi lagde desuden søndag en oversigt over tiltagene ud på deres Twitterprofil.