Erhverv

Regler for genåbning af frisører vækker forvirring: »Det er jo en sindssyg svær situation, vi er sat i«

Mandag må frisører og en række andre serviceerhverv åbne for kunder, hvis de følger nye retningslinjer for at undgå smittespredning. Men reglerne kommer alt for sent, mener frisør, der nu står med flere kunder, end hun kan håndtere.

Artiklens øverste billede
Nu kan Mette Hyttel åbne sin salon igen, efter at have brugt nedlukningen til istandsættelse. Men når reglerne kommer søndag eftermiddag, og kunderne vælter ind mandag morgen, er det svært at håndtere, mener hun. Foto: Stine Bidstrup

For første gang i over en måned kan frisør Mette Hyttel mandag morgen slå dørene op for sin frisørsalon i Roskilde. Og kalenderen er fyldt mange uger frem. Men søndag eftermiddag ved hun stadig ikke, hvordan hun skal leve op til de nye retningslinjer, der blev offentliggjort af erhvervsministeren på et pressemøde kl. 14.

»Det er meget sent, at vi får at vide, hvad vi skal gøre. Jeg er booket helt op fra i morgen tidlig, for det blev jo meldt ud til offentligheden, at frisørerne åbner igen mandag, og de første kunder ringede fredag kl. halv syv,« siger Mette Hyttel.

Blandt retningslinjerne er krav om rengøring af alt udstyr og frisørpladsen mellem hver kunde, samt det som en kunde kan have rørt ved. Det vil kræve en del ekstra tid.

»Hvis jeg skal leve op til alt det, skal jeg næsten halvere antallet af kunder. Det er jo en sindssyg svær situation, vi er sat i. Vi skal også have visir og maske, og det har de færreste af os jo lige på hylden,« siger Mette Hyttel.

Hun har selv en ansigtsmaske, men den må højst bruges tre timer på en dag, og højst 45 minutter ad gangen.

Mere begejstring over retningslinjerne er der hos organisationen SMVdanmark, som bl.a. har frisørorganisationen DOFK blandt sine medlemmer.

Her vurderer formand Ane Buch, at det er brugbare retningslinjer, der er kommet fra regeringen, og som er blevet til med input fra fagorganisationerne.

»Det er langt hen ad vejen realistisk at følge dem, og det er meget positivt. Der, hvor der er mere usikkerhed, er, at du skal sikre, at kunderne ikke kommer så hurtigt efter hinanden og ikke må sidde og vente sammen i en sofa. Det kræver mere organisering, men det er til at håndtere,« siger Ane Buch.

At der nu bliver åbnet for, at danskerne kan blive klippet igen med Sundhedsstyrelsens velsignelse, er en blåstempling af, at det kan gøres uden for høj risiko for at blive smittet, vurderer hun.

Hvis jeg er bange for at gå på arbejde, kan jeg ikke gå på arbejde. Så jeg er nødt til ikke at tænke så meget over det.

Mette Hyttel, selvstændig frisør

»Det er betryggende, at medarbejderne kan gå på arbejde, og kunderne kan blive klippet, uden at de skal bekymre sig om en alvorlig smittefare,« siger Ane Buch.

For Mette Hyttel bliver det dog mærkeligt at stå og klippe igen. Nu har vi fået banket ind, at vi skal holde god afstand, og så skal hun fremover stå tæt på sine kunder og klippe dem, funderer hun.

»Men hvis jeg er bange for at gå på arbejde, kan jeg ikke gå på arbejde. Så jeg er nødt til ikke at tænke så meget over det,« siger Mette Hyttel.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.