Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Regler for genåbning af frisører vækker forvirring: »Det er jo en sindssyg svær situation, vi er sat i«

Mandag må frisører og en række andre serviceerhverv åbne for kunder, hvis de følger nye retningslinjer for at undgå smittespredning. Men reglerne kommer alt for sent, mener frisør, der nu står med flere kunder, end hun kan håndtere.

Corona rammer verden
Nu kan Mette Hyttel åbne sin salon igen, efter at have brugt nedlukningen til istandsættelse. Men når reglerne kommer søndag eftermiddag, og kunderne vælter ind mandag morgen, er det svært at håndtere, mener hun. Foto: Stine Bidstrup

For første gang i over en måned kan frisør Mette Hyttel mandag morgen slå dørene op for sin frisørsalon i Roskilde. Og kalenderen er fyldt mange uger frem. Men søndag eftermiddag ved hun stadig ikke, hvordan hun skal leve op til de nye retningslinjer, der blev offentliggjort af erhvervsministeren på et pressemøde kl. 14.

»Det er meget sent, at vi får at vide, hvad vi skal gøre. Jeg er booket helt op fra i morgen tidlig, for det blev jo meldt ud til offentligheden, at frisørerne åbner igen mandag, og de første kunder ringede fredag kl. halv syv,« siger Mette Hyttel.

Blandt retningslinjerne er krav om rengøring af alt udstyr og frisørpladsen mellem hver kunde, samt det som en kunde kan have rørt ved. Det vil kræve en del ekstra tid.

»Hvis jeg skal leve op til alt det, skal jeg næsten halvere antallet af kunder. Det er jo en sindssyg svær situation, vi er sat i. Vi skal også have visir og maske, og det har de færreste af os jo lige på hylden,« siger Mette Hyttel.

Hun har selv en ansigtsmaske, men den må højst bruges tre timer på en dag, og højst 45 minutter ad gangen.

Mere begejstring over retningslinjerne er der hos organisationen SMVdanmark, som bl.a. har frisørorganisationen DOFK blandt sine medlemmer.

Her vurderer formand Ane Buch, at det er brugbare retningslinjer, der er kommet fra regeringen, og som er blevet til med input fra fagorganisationerne.

De nye retningslinjer

Frisører og andre serviceerhverv må åbne mandag den 20. april, hvis de følger nye retningslinjer, der skal begrænse smitterisikoen.

Undgå tæt kontakt:

 • Man skal opfordre til, at folk holder god afstand til hinanden, når de er i klinikken.
 • Indret venteværelser og lignende, så personer så vidt muligt sidder med to meters afstand.
 • Det skal sikres, at der ikke er adgang for mere end en person per fire kvadratmeter, hvor der er offentlig adgang.
 • Indret dagen, så man arbejder forskudt, og færrest muligt opholder sig i klinikken.
 • Bed kunder eller klienter om at vende ansigtet væk, når det er muligt, hvis man har tæt kontakt ansigt til ansigt.
 • Sæt en fysisk barriere op mellem personale og kunder eller klienter, de steder det er muligt - for eksempel ved kassen.
 • Når der ikke kan undgås tæt ansigt-til-ansigt kontakt, kan man bruge ansigtsvisir eller ansigtsmaske.

Hygiejne:

 • Vask hænder før og efter hver kunde, man har haft tæt kontakt med.
 • Bed kunder vaske hænder eller bruge håndsprit, når de kommer, og inden de går.
 • Bliv hjemme, hvis man har symptomer på sygdom og i 48 timer, efter at du har haft de seneste symptomer.
 • Opfordre kunder og klienter til at blive væk, hvis de har symptomer på sygdom.
 • Benyt personlige redskaber og engangsudstyr, og hav en plan for rengøring af fælles redskaber
 • Vær omhyggelig med rengøringen – både hjemme og på arbejdspladsen.
 • Rengør telefoner, dørhåndtag, tastaturer, tablets, kasseapparater og andre kontaktpunkter to gange dagligt. Rengør tablets med spritservietter dagligt.
 • Vask vasketøj - for eksempel håndklæder - ved 80 grader.


»Det er langt hen ad vejen realistisk at følge dem, og det er meget positivt. Der, hvor der er mere usikkerhed, er, at du skal sikre, at kunderne ikke kommer så hurtigt efter hinanden og ikke må sidde og vente sammen i en sofa. Det kræver mere organisering, men det er til at håndtere,« siger Ane Buch.

At der nu bliver åbnet for, at danskerne kan blive klippet igen med Sundhedsstyrelsens velsignelse, er en blåstempling af, at det kan gøres uden for høj risiko for at blive smittet, vurderer hun.

Hvis jeg er bange for at gå på arbejde, kan jeg ikke gå på arbejde. Så jeg er nødt til ikke at tænke så meget over det.

Mette Hyttel, selvstændig frisør

»Det er betryggende, at medarbejderne kan gå på arbejde, og kunderne kan blive klippet, uden at de skal bekymre sig om en alvorlig smittefare,« siger Ane Buch.

For Mette Hyttel bliver det dog mærkeligt at stå og klippe igen. Nu har vi fået banket ind, at vi skal holde god afstand, og så skal hun fremover stå tæt på sine kunder og klippe dem, funderer hun.

»Men hvis jeg er bange for at gå på arbejde, kan jeg ikke gå på arbejde. Så jeg er nødt til ikke at tænke så meget over det,« siger Mette Hyttel.

BRANCHENYT
Læs også