Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nu skal corona-vaccine testes på 10.000 mennesker

Medicinalselskabet AstraZenica, som har modtaget milliarder i støtte fra den amerikanske regering, tager nu skridtet videre og vil teste en vaccine mod coronavirus på 10.000 mennesker.

Corona rammer verden
En corona-vaccine kan være klar så tidligt som september. Foto: Benoit Tessier

Det britiske medicinalselskab AstraZeneca, som torsdag modtog op imod 1,2 mia. dollars i støtte fra den amerikanske regering, har nu planer om at teste dets vaccine på lidt over 10.000 mennesker i Storbritannien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Forsøget skal foregå i samarbejde med Oxford University og en række andre institutioner i landet, som lige nu er ved at rekruttere tusinder af voksne og børn, der skal agere forsøgspersoner for den nye vaccine.

Vaccinen er i forvejen blevet testet på 1.000 mennesker i alderen 18-55 år i et forsøg i sidste måned. Næste runde består af kliniske fase 2 og 3-forsøg, hvor man afprøver vaccinen på ældre såvel som børn i alderen 5-12 år.

»Hastigheden, hvorpå den nye vaccine er nået til kliniske forsøg i de sene faser, er et bevis på Oxfords banebrydende videnskabelige forskning,« udtaler AstraZenecas direktør Mene Pangalos.

Medicinalkoncernen har i forvejen indgået et samarbejde med USA og Storbritannien om at masseproducere en eventuel vaccine.

For kort tid siden modtog selskabet 1,2 mia. dollars fra den amerikanske regering til at udvikle vaccinen og sikre mere end 300 millioner doser – en tredjedel af den første milliard, som forventes produceret af vaccinen.

»Kontrakten med AstraZeneca er en stor milepæl i Operation Warp Speeds (handlingsplanen for udviklingen af en virus, red.) arbejde mod en sikker, effektiv og masseproduceret vaccine inden 2021,« udtalte USA’s sundhedsminister Alex Azar torsdag.

Forventningen er, at de første doser potentielt vil blive leveret til USA så tidligt som oktober, lyder det fra det amerikanske sundhedsministerium.

Briterne har allerede investeret knap 400 mio. kr. i udviklingen af vaccinen. De 400 mio. kr. skal være med til at fremskynde forskernes arbejde, meddelte landets erhvervsminister, Alok Sharm, på et pressemøde i søndags.

Ved søndagens pressemøde blev det meddelt, at Oxford University har indgået en aftale med AstraZeneca om at gøre 30 mio. doser af vaccinen parat til det britiske marked i september - såfremt resultaterne af de kliniske forsøg er positive. I alt lyder aftalen på, at der skal fremstilles 100 mio. doser af vaccinen.

»Jeg er stolt af den måde, forskerne så hurtigt har indledt et samarbejde på for at udvikle en vaccine lige her i Storbritannien. Det første kliniske forsøg med Oxford-vaccinen er godt undervejs,« lød det på pressemødet fra Alok Sharm.

Det er tidligere blev spået af forskere, at Oxford-vaccinen har 80 pct. chance for at være effektiv. Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor, har dog tidligere manet til besindighed i forhold til den britiske vaccine.

»Man kan ikke regne med, at det nødvendigvis er den her vaccine, der skal redde os. Den er en af mange, der afprøves rundt omkring i verden. Den har ikke nogle særlige fortrin,« har han sagt til Ritzau om Oxford-forsøgene.

BRANCHENYT
Læs også