Erhverv

Kendte amerikanere investerer millioner i havredrik-firma

Oprah Winfrey og Jay-Z er del af en gruppe investorer, som har smidt 200 mio. dollars i den svenske havredrikproducent Oatly.

Plantedrikke som Oatly havremælk, rismælk og sojamælk er blevet populære de seneste år. Foto: Arkiv

Den svenske havredrikproducent Oatly, der var en af de første på markedet for mælkealternativer, har modtaget en investering i milliardklassen fra en række amerikanske superstjerner og kapitalfonden Blackstone.

Det skriver BBC.

Der er tale om en investering i størrelsesordenen 200 mio. dollars, hvilket svarer til 1,3 mia. kr., som blandt andre kommer fra tv-værten Oprah Winfrey, rapmusikeren Jay-Z og skuespillerinden Natalie Portman.

Over de seneste år er salget og udbuddet af havremælk skudt i vejret, efterhånden som miljø- og dyrevelfærdshensyn er begyndt at fylde mere i forbrugernes bevidsthed.

»Vores nye partneres engagement i at støtte os og fremme vores mission er en klar indikation på, hvor verden er på vej hen - i en ny, mere bæredygtig retning,« udtaler Tonni Petersson, adm. direktør i Oatly, ifølge BBC.

For det investerede beløb modtager gruppens investorer en ejerandel på ca. 10 pct., ifølge The Wall Street Journal, og Oatly værdiansættes dermed til 2 mia. dollars – eller 13 mia. kr.

Det svenske selskab har i forvejen både belgiske Verlinvest og kinesiske China Resources i ejerkredsen, og beløbet fra de nye investorer skal ifølge Oatly bruges på at udvide med nye fabrikker og nå ud til flere forbrugere.

Sidste år solgte Oatly for 200 mio. dollars, skriver BBC, og det tal forventes at blive fordoblet i 2021. Oatly forventer at udvide sit sortiment med bl.a. yoghurt og is, og især Kina anses som et muligt vækstmarked for selskabet.

Oatly var en af de første producenter af havredrik og krediteres ofte for at have udbredt det veganske alternativ til mælk, siden selskabet blev stiftet i 1990’erne. Oatlys produkter sælges i dag i over 50.000 butikker i 20 lande, mens selskabet har hovedkvarter i Malmø i Sverige.

Efterhånden som Oatly viste, at der var et marked for plantebaserede alternativer til mælk, er konkurrencen steget markant. Herhjemme er blandt andre Naturli’ Foods vokset de seneste år – men mange store mejerier er også begyndt at producere havre- og mandeldrikke.

Læs også
Top job