Serier

Hongkong-milliardær trækker krav om fyring af dansk topchef

En ny storaktionær fra Hongkong krævede den øverste ledelse fjernet fra den danske modekoncern Esprit. Men nu er kravet trukket tilbage.

Corona rammer verden
Anders Kristiansen har siden 2018 været adm. direktør for den internationale modekoncern Esprit. For nylig blev han krævet fjernet som topchef af en ny storaktionær. Men det krav er nu trukket tilbage. Foto: Dennis Morton/Dansk Mode & Textil

For nylig blev den danske modekoncern Esprits topchef, Anders Kristiansen, og hans medchef, Johannes Georg Schmidt-Schultes, krævet udskiftet.

Kravet kom fra Esprits nye storaktionær, Hongkong-milliardæren Karen Lo, der den seneste tid har købt op af aktier i den danske modekoncern, som er børsnoteret i Hongkong.

Esprit
  • Modemærke med hovedsæde i Ratingen, Tyskland.
  • Grundlagt i San Francisco i 1968 af parret Susie Russell og Douglas Tompkins, der også bl.a. stod bag tøjmærkerne North Face og Patagonia.
  • Parret var en del af flower-power-miljøet i Californien med ”love, peace & harmony” som bærende værdi. Esprit og parret markerede sig dermed over for forbrugerne.
  • Esprit Far East Group overtog selskabet og dannede Esprit Holdings Limited i Hong Kong. Har siden 1993 været børsnoteret på Hong Kong Stock Exchange.

Men nu er den krævede fyring af Esprits øverste ledelse trukket tilbage. Det fremgår af en børsmeddelelse, som blev udsendt tirsdag.

»Som et resultat af dette (tilbagekaldelse af kravet, red.) vil der ikke blive indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, og Anders Kristiansen og Dr. Johannes Georg Schmidt-Schultes vil forblive i direktionen hos Esprit som henholdsvis adm. direktør og finansdirektør. Bestyrelsen er overbevist om de strategiske beslutninger og har en stærk tro på den adm. direktør og finansdirektøren såvel som deres ledelseshold,« skriver Esprit i en pressemeddelelse.

Karen Lo ejer nu over 20 pct. af aktierne i Esprit gennem selskabet North Point Talent Ltd. Da hun den 8. juli fremlagde sit ønske om en ny ledelse, pegede hun samtidig på konkrete navne som afløsere for Anders Kristiansen og Johannes Georg Schmidt-Schultes.

Men i stedet for at fyre den hidtidige ledelse i Esprit har Karen Lo nu suppleret ledelsen med ansættelsen af tre nye direktionsmedlemmer. De tre nye direktionsmedlemmer Marc Tschirner, Christin Chiu og Wai Wong er alle øjeblikkeligt begyndt i deres nye stillinger.

Som mange andre modeselskaber blev Esprit hårdt ramt under coronakrisen i foråret, hvor salget stort set stoppede i en periode.

Derfor valgte Esprit i april at indgive en frivillig betalingsstandsning - en rekonstruktion - efter de juridiske regler på området i Tyskland. Målet er at sikre en fremtidig drift for selskabet.

Siden er der arbejdet med en plan for fremtiden, som blev fremlagt for en uge siden. Den indebærer bl.a., at Esprits egne butikker i Asien – bortset fra Kina - lukkes. Desuden skal 1.200 stillinger skæres væk, og 50 butikker i Tyskland lukkes.

Læs også
Top job