Erhverv

Kinesisk konkurrent til Tesla søger om børsnotering i USA

Xpeng Motors er mest kendt inden for Kinas egne grænser. Nu forsøger selskabet at gå på børsen i New York.

Kinesiske Xpeng Motors producerer elbiler. Foto: Reuters/Aly Song

Den kinesiske elbilproducent Xpeng Motors har søgt om børsnotering på New York Stock Exhange.

Det skriver CNBC.

Dermed tager selskabet kampen op om nye investorer med Elon Musks elbilproducent, Tesla Motors, der også handles på børsen. Xpeng Motors har ifølge CNBC oplyst i materialet til det amerikanske børstilsyn, at de vil udbyde cirka 430 mio. ordinære aktier, og selskabet regner med at få 100 mio. US dollers ind i kapital, hvilket svarer til cirka 630 mio. kr.

Ansøgningen om børsnoteringen kommer efter, at Xpeng Motors har modtaget massive investeringer. Mest bemærkelsesværdigt er investeringen fra den kinesiske internetgigant Alibaba, som sammen med en række andre investorer har skudt 400 mio. dollars ind i selskabet - rundt regnet 2,5 mia. kr. Nu søger virksomheden så om at blive bredere ejet på børsen i New York.

Konkurrencen om elbilmarkedet i Kina er højt, og Xpeng Motors konkurrerer allerede på det hjemlige marked med andre producenter. Derudover er den amerikanske elbilfabrikant, Tesla Motors, begyndt at ekspandere til Kina, hvor selskabet håber at sedanen Model 3 vil slå igennem. Xpeng har i skrivende stund to modeller på markedet, G3 SUV og P7 sedan, hvor sidstnævnte kan sammenlignes med Tesla Model 3. Samtidig har de to selskaber en række andre ligheder, nemlig det store fokus på automatiseret kørsel.

Produktionen af G3 begyndte i november 2018, og ifølge Xpeng har selskabet leveret 18.741 elbiler til kunder. Hvad angår P7 sedanen, så startede Xpeng leverancen i maj-måned i år, og har pr. 31. juli leveret 1966 biler af denne type til kunderne.

Under coronakrisen introducerede Kinas regering en række skattelettelser og tilskud til elbilindustrien, for at holde hånden under branchen. Samtidig har Kina investeret 2,7 mia. yuan, godt 2,45 mia kr., i ladestandere. Oprindeligt skulle disse politikker være udløbet ved årets udgang, men er udskudt til 2022. Derfor kan Xpeng, sammen med de kinesiske elbil-konkurrenter, se ind i et par år med favorable vilkår og lave priser på deres produkter.

BRANCHENYT
Læs også