Erhverv

Topchefer holder fuldt blus på investeringer trods krisen: »For os er corona et bump på vejen«

Selvom der er udsigt til en lang periode med corona-usikkerhed, vil de store virksomheder pumpe milliarder i nye projekter. Kun i de hårdest ramte brancher træder man på bremsen.

Artiklens øverste billede
Danfoss-topchef Kim Fausing har gennem coronakrisen haft løbende diskussioner med ejere og bestyrelse om, hvor galt det kunne gå. »Vi var ret enige om fra starten, at i den udstrækning, det overhovedet var muligt, ville vi holde fast i de underliggende investeringsområder,« siger Fausing. Foto Casper Dalhoff

Topcheferne i en række af landets største virksomheder holder foden solidt plantet på investerings-speederen. Det på trods af, at pandemien har indhyllet dansk erhvervsliv et røgslør af usikkerhed.

Det viser en rundringning, som Finans har foretaget, til en stribe toneangivende virksomhedsledere.

Tiltroen til egne evner og nye muligheder er så stor, at der selv med risiko for et nyt tilbageslag i efteråret stadig investeres milliarder i produkter, digitalisering og nye regioner.

»For os er corona et speed bump. Det er ikke for at tale det ned, og vi tror ikke, at corona er væk i morgen. Men vi har ikke lyst til at tage foden af gaspedalen på de ting, vi er i gang med,« siger Kim Fausing, topchef i Danmarks største industrivirksomhed, Danfoss, der i første halvår har investeret næsten 1 mia. kr. i innovation.

Nogle investeringsprogrammer er vi blevet forsinket med, men det er ikke fordi corona har fået os til at ryste på hånden eller på anden måde ændret på vores vilje til at investere.

Lars Green, finansdirektør, Novozymes

Danfoss er langfra den eneste virksomhed, der holder fast i plaerne i år.

»Vores investeringsplaner har ikke ændret sig som følge af corona. Vi har stadig et højt investeringsniveau,« siger Per Plotnikof, chef for investorrelationer i allergikoncernen ALK, der forventer at bruge op mod 800 mio. i år på bl.a. apparatur og nye produkter, mere end i 2019.

De fleste virksomheder har ellers været tvunget til justeringer og tilbageholdenhed, og coronakrisen har også betydet, at virksomheder har været tvunget til at droppe nogle af de tiltag, de egentlig gerne ville have gennemført. Men meldingerne fra erhvervslederne viser, at det overordnet snarere er de interne, selskabsspecifikke dagsordener, der dikterer udviklingen, end corona-nedsmeltningen.

Det gælder f.eks. it-selskabet NNIT, der er i gang med at udrulle en ny strategi med 10 fokusområder for at omstille sig til en hverdag, hvor hovedkunden, Novo Nordisk, skruer ned for sine indkøb.

»Havde det været et år, hvor jeg ikke også havde en transition fra meget Novo Nordisk til mindre Novo Nordisk kørende, og fra mere klassisk it-serviceforretning til disse 10 vindende løsninger, kunne det godt være, at jeg havde trådt lidt på bremsen. Men i og med at vi er på denne rejse, fortsætter vi den ufortrødent. Vi tror så meget på vores fremtid,« siger Per Kogut, adm. direktør i NNIT, der trods et dyk i indtjeningen på 60 pct. i første halvår fastholder planen om at foretage investeringer svarende til 5-7 pct. af omsætningen.

Coronakrisen har medført en historisk stejl tilbagegang i dansk økonomi, der dykkede over 7 pct. i andet kvartal, hvilket er det største fald siden Anden Verdenskrig.

Den seneste måling fra landets største brancheorganisation, DI, viste i juni, at investeringsplanerne i virksomhederne generelt set var neddroslet markant som følge af coronakrisen. Næsten 9 ud af 10 virksomheder forventede ved årets start at investere mere eller det samme som året før, men som følge af coronakrisen forventede over halvdelen i juni at investere mindre end året før.

Danske Bank hæfter sig ved, at krisen er dyb, men også kort, i og med at det i mange virksomheder er begyndt at gå fremad allerede fra april. En dominerende dagsorden lige nu er dog frygten for et større tilbageslag i efteråret som følge af stigende smittetal, udfasede hjælpepakker og tomme ordrebøger hos eksportvirksomhederne. Men det er ikke en frygt, der får alle større virksomheder til at sætte tempoet ned.

vi har ikke lyst til at tage foden af gaspedalen på de ting, vi er i gang med.

Kim Fausing, koncernchef, Danfoss.

»Det betyder meget at kunne kommunikere til kunder og kolleger, at vi investerer i fremtiden og ikke kun tænker på denne krise. Samtidig med at være i den og overleve den skal vi tænke på, hvordan virksomheden ser ud om 10 år,« siger Jimmi Mortensen, adm. direktør i malingproducenten Flügger, der satte investeringer i bero i foråret, men nu igen poster penge i bl.a. digitalisering og en grønnere profil.

Enzymkoncernen Novozymes, der i flere år har haft problemer med at leve op til sine målsætninger, fyrede sidste år 300 ansatte som led i en ny strategi. Koncernen forventer i år investeringer på samme niveau som i 2019, hvilket bl.a. inkluderer nye ansatte i nye regioner. Og her har coronavirussen givet udfordringer.

»Det er ikke så let at rekruttere og sende nye medarbejdere ud til kunder i disse tider. Så nogle investeringsprogrammer er vi blevet forsinket med. Men det er ikke fordi, corona har fået os til at ryste på hånden eller på anden måde ændret på vores vilje til at investere,« siger finansdirektør i Novozymes Lars Green.

Vi er midt i en voldsom krise. Hvorfor ryster I ikke på hånden?

»Det gør vi ikke, fordi vi mener, den underliggende vækst og det underliggende potentiale for Novozymes stadig er intakt,« siger Lars Green.

Der er dog også virksomheder, der er så hårdt ramt af coronakrisen, at investeringsbudgetterne er blevet barberet. Færgekoncernen DFDS havde oprindelig forventet at investere 2,3 mia. kr. i år, men efter massive coronaudfordringer er det beløb nu skåret ned til 1,6 mia. kr.

I sådan situation her er fokus selvfølgelig på at sikre, at man ikke bruger unødvendig cash. Men vi har lavet de investeringer, vi skal, for at have de rigtige skibe til de rigtige markeder

Torben Carlsen, koncernchef, DFDS

»I sådan en situation er fokus selvfølgelig på at sikre, at man ikke bruger unødvendig cash. Men vi har lavet de investeringer, vi skal, for at have de rigtige skibe til de rigtige markeder,« siger koncernchef Torben Carlsen.

Danfoss-topchef Kim Fausing påpeger, at det er vigtigt at fortsætte investeringerne, hvis man skal klare sig på længere sigt, og at udviklingen inden for vigtige områder som klima og digitalisering ikke svækkes på grund af covid-19, påpeger Fausing.

»De pakker, der skal sparke gang i økonomien igen, har alle betydelige grønne elementer, som betyder, at man skal bruge vores teknologier i fremtiden. Derfor holder vi så meget momentum på det, og det bliver svært, hvis du hele tiden laver stop and go. Den ene dag vil du investere i fremtiden, den næste vil du ikke,« siger Kim Fausing.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.