Erhverv

Horesta: »Man er i gang med at smide hele erhvervet ud over kanten«

Hos Horesta stiller man sig uforstående over for regeringens nye restriktioner og mener, at hotel- og restaurationsbranchen betaler regningen for en opsang til danskerne.

Artiklens øverste billede
Nye restriktioner vil koste branchen op imod en milliard kroner ifølge beregninger fra Horesta. Foto: Tycho Gregers

Brudepar, fødselarer og konfirmander, som holder fest på restauranter og hoteller, må de kommende to uger lukke tidligt ned. Det er konsekvensen af en række nye restriktioner fra regeringen, som træder i kraft lørdag.

Restriktionerne lyder blandt andet på, at restaurationer og eventsteder skal lukke senest kl. 22. Indtil videre har restriktionerne kun været gældende i hovedstadsområdet, men indføres altså nu også i resten af landet.

Kristian Nørgaard, politik chefkonsulent i brancheorganisationen for hotel-, restauration- og turisterhvervet, Horesta, forstå ikke beslutningen og mener, at branchen betaler regningen for en opsang til danskerne.

»Grundlæggende mener vi, at det er en forkert måde at håndtere stigningen i smittede på. Man rammer et erhverv, som er hårdt ramt i forvejen, og det er urimeligt,« siger Kristian Nørgaard.

Han mener, at der mangler dokumentation for, at restauranter og caféer overhovedet er med til at starte smittekæderne og derfor bør begrænses.

Prisen for de i første omgang 14 dages restriktioner bliver ifølge Horestas beregninger mellem 800 mio. og 1 mia. kr., lyder det fra Kristian Nørgaard.

»Man er nødt til at lave nogle ordentlige kompensationsordninger for dem, som bliver ramt af de nye restriktioner. F.eks. restauranter og eventsteder, der mister kunder, fordi de hellere vil holde arrangementer derhjemme,« siger han og tilføjer, at »man er ved at smide erhvervet ud over kanten.«

Med indførelsen af de nye restriktioner, vurderer Horesta desuden, at omsætningen ryger under 50 procent af det normale. Siden genåbningen i sommer har omsætningen ifølge organisationen i gennemsnit ligget på 60-70 procent af det normale.

»Hvis du som restauratør skal have en økonomi, der løber nogenlunde rundt, skal der en del gæster til. Det er svært, når du begrænser, hvor mange gæster, der kan nå at komme i løbet af en aften,« siger han.

Hos Horesta mener man, at man er bedre til at håndtere situationen, og at gæsterne blot rykker arrangementer hjem til privatsfæren, hvor der måske ikke er samme holdning til afstand og hygiejne, som ude i restaurationerne.

»Der er ikke uddannet personale, som er vant til at håndtere mennesker, der har drukket alkohol. Vi mener, at det vil være mere ansvarligt at lade professionelle aktører håndtere det. Vi så også, at de unge mennesker stimlede sammen i sommer, så snart barer og caféer lukkede kl. 24.«

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.