Erhverv

Omstridt nanoselskab går konkurs: Investorgruppe køber resterne

Kreditorerne i nanoselskabet Act.Global har stemt for at sælge dele af selskabets aktiver og lade resten gå konkurs.

Nanoselskabet Act. Global er gået konkurs. Carsten Jensen (th) har indtil kollapset stået i spidsen for og ejet hovedparten af firmaet. Foto: Nikolai Linares

Nanoselskabet Act.Global går konkurs. Det er konsekvensen af et længere retsmøde om selskabets rekonstruktion tirsdag.

Et flertal af firmaets kreditorer har her stemt ja til at sælge selskabets angiveligt væsentligste aktiver - nemlig rettighederne til den bakteriedræbende nanospray Cleancoat - videre til et nystiftet selskab ved navn CleanCoat A/S. Tilbuddet lyder bl.a. på 250.000 kr. kontant til konkursboet og en garanti for, at omkostninger til rekonstruktion og krav fra medarbejdere vil blive dækket.

Bag selskabet står bl.a. en gruppe investorer, som havde skudt penge i nanoselskabet Act.Global. Investorgruppen er repræsenteret af advokat Nicolai Dyhr fra advokatfirmaet Horten.

Nanoselskab i stormvejr
 • Act.Global A/S kom i februar 2020 i offentlighedens søgelys efter et choktab på 121 mio. kr., kun få måneder efter direktør og ejerleder Carsten Jensen i Børsen havde lovet et millionoverskud.
 • Knap 200 investorer har postet penge i selskabet, heriblandt Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, baron Johan Wedell-Wedellsborg og erhvervsmanden Adam Falbert, der står bag landets største barkoncern.
 • I juli blev Act.Global taget under rekonstruktion, efter der var indgivet to konkursbegæringer mod selskabet.
 • Rekonstruktionen endte tirsdag med, at Act. Global går konkurs, mens et nyt selskab ved navn CleanCoat overtager selskabets hovedaktiv - en bakteriedræbende nanospray - og en række medarbejdere, herunder bl.a. direktør Maarten van Engeland.
 • Bag det nystiftede selskab står en række personer, som tidligere har investet i Act. Global, bl.a. advokat Asaf Fazal, investor Christian Tang-Jespersen, forretningsmand Jan Ghisalberti, direktør i Dansk Limousineservice Morten Rix-Møller og den tidligere indehaver af Bargruppen Michael Halborg Bendtsen.
 • Knap 200 investorer har skudt penge i det skandaleramte selskab. En række kendte investorer har været med ombord, blandt andre Lagkagehusets medstifter Ole Kristoffersen, skibsreder Johan Wedell-Wedellsborg og erhvervsmanden Adam Falbert, der står bag landets største barkoncern.

  I juli blev Act.Global taget under rekonstruktion efter mindst to konkursbegæringer mod selskabet. De sidste to måneder har rekonstruktørerne, Pernille Bigaard fra Sundgaard Advokater og Per Hald fra Advokatfirmaet Hald, arbejdet på at finde en løsning, så selskabet eller dele af selskabet kan overleve.

  Rekonstruktionen af nanofirmaet Act.Global endte i et regulært drama på tirsdagens møde i Skifteretten. En interesseret køber havde i 11. time meldt sig på banen og indikeret en markant højere pris for at overtage bl.a. selskabets væsentlige aktiver - nemlig 5 mio. euro.

  Prisindikationen var markant højere end det bud, som lå på bordet fra investorgruppen repræsenteret af advokat Nicolai Dyhr, og ville ifølge rekonstruktørerne kunne betyde, at der - i modsætning til det allerede afgivne tilbud - kan komme en delvis dividende til de simple kreditorer.

  Den portugisiske køber består ifølge køberens danske advokat Michala Roepstorff fra Plesner af personer, som kender nanoselskabets produkter, fordi de har arbejdet på at opnå tilladelse til at sælge Act.Globals produkter i Frankrig.

  Udviklingen fik rekonstruktør Pernille Bigaard til at bede kreditorerne om en udsættelse til 8. oktober for at vente på en sikkerhed for det nye bud.

  Det ønske fik til gengæld advokat Nicolai Dyhr til at erklære, at investorgruppens bud »ubetinget« ville falde væk, hvis beslutningen om nanoselskabets skæbne blev udsat endnu en gang, og man lod rekonstruktionen fortsætte i selv en kort periode.

  Derfor var der ikke et flertal af kreditorerne, som ønskede en udsættelse. De afgørende stemmer kom fra Vækstfonden, som har opgjort et krav på 12 mio. kr., og Gældsstyrelsen, som mener at have ca. 35 mio. kr. til gode i selskabet.

  »Hellere en fugl i hånden end ti på taget. Det er vurderingen fra Gældsstyrelsen,« lød det fra advokat Rune Derno fra Kammeradvokaten.

  Derfor endte kreditorerne også med at stemme ja til at sælge dele af Act.Global videre til det nye selskab Cleancoat.

  Nu venter så en konkursbehandling for resterne i Act.Global. Kreditorer hævder ifølge rekonstruktionsplanen at have 312 mio. kr. til gode i nanoselskabet, men det vil et kuratel bestående af Preben Jakobsen fra Gorrissen Federspiel og Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten herefter skulle undersøge som led i konkursbehandlingen.

  Allerede nu står det klart, at der er bestridte krav. Det gælder bl.a. et krav på 100 mio. kr., som selskabets tidligere tekniske direktør Christopher Lüscher mener at have ret til på baggrund af en angiveligt misligholdt aftale om løbende betalinger.

  Ifølge rekonstruktørernes beretning er Act.Global havnet i et økonomisk morads, fordi nanofirmaet i en længere periode har haft langt større udgifter til bl.a. løn, rådgivere og konsulenter, end omsætningen kunne bære.

  Der er samtidig blevet rejst tvivl om, hvorvidt omsætningen har været virkelig eller fiktiv. En intern undersøgelse foretaget af en uvildig tillidsmand i forbindelse med rekonstruktionen har ifølge Ekstra Bladet vist, at kun 5,9 mio. kr. er kommet i kassen ud af de 237 mio. kr., der er bogført som omsætning.

  Oplysningerne underbygges af et svar fra Act.Global til Erhvervsstyrelsen, som i et halvt år har været i gang med at kulegrave selskabets regnskaber. I svaret beskriver Act.Global, hvordan selskabet over en årrække har bogført 15 gange for meget i indtægter.

  Erhvervsstyrelsen påbegyndte regnskabskontrollen efter, at nanofirmaet var kommet med et overraskende tab på 121 mio. kr. - kun få måneder efter, at den nu tidligere ejerleder Carsten Jensen i et interview med Børsen havde lovet et forbedret årsresultat med et nyt millionoverskud.

  Mindst en gruppe investorer har allerede stævnet selskabet, fordi de mener at have investeret i selskabet på et forkert grundlag.

  Selskabets tidligere ejerleder Carsten Jensen er gået personligt konkurs med kreditorkrav på 15,1 mio. kr., kom det frem ved retsmødet.

  BRANCHENYT
  Læs også