Serier

Nye restriktioner sætter en midlertidig stopper for grænsehandlen

Danskere, der vil over grænsen for at hente billige øl eller sodavand, skal nu i op til 14 dages karantæne.

Corona rammer verden

Fra søndag vil det ikke længere være muligt at tage en hurtig smuttur til Tyskland for at hente billige øl og sodavand og samtidig få fyldt slikskabet op med diverse snacks og julegodter.

Nye rejserestriktioner betyder nemlig, at alle rejsende fra Danmark, der passerer grænsen til Tyskland, skal i op til 14 dages karantæne.

Det oplyser Udenrigsministeriet på sin hjemmeside, hvor det også fremgår, at hele Danmark fra søndag den 8. november erklæres for risikoområde.

Meldingen kommer, efter at en ny muteret version af coronavirus, der stammer fra mink, er fundet hos flere personer i Nordjylland, og betyder, at de tyske grænsebutikkerne rammes ekstra hårdt, da de netop nu er på vej ind i en af årets store højsæsoner.

Under normale omstændigheder valfarter danskerne nemlig mod grænsen i november for at købe varer som øl, sodavand, vin og slik til juleperioden, men det er der altså sat en midlertidig stopper for nu.

»Dagsturisme er ikke længere gennemførligt, da karantænereglerne skal kunne overholdes,« skriver Det Danske Generalkonsulat i Flensborg på sin Facebook-side.

Dermed står bl.a. den familieejede milliardkoncern Fleggard, som er en af de største aktører i dansk/tysk grænsehandel, til at miste en del af sin omsætning. Ligesom også Fakta Tyskland, som er en del af Coop Danmark og har tre grænsebutikker, bliver ramt.

»Vi må indrette os efter den aktivitet, som er. Vi kommer ikke til at lukke butikker midlertidigt, da vi også har mange tyske kunder. Trafikken fra Danmark bliver nok mindre i en periode, som vi dog håber bliver kort,« sagde salgsdirektør Per Boesen, Fakta Tyskland, til Finans tidligere på ugen i forbindelse med, at en opdateret rejsevejledning, der frarådede alle ikke-nødvendige rejser til Tyskland.

Fleggaard-koncernen har otte butikker i Calle-kæden samt otte butikker under navnet Fleggaard.

Forrige år omsatte koncernen for 7 mia. kr. og tjente 353 mio. kr. før skat.

Fra søndag skal indrejsende fra Danmark i bil skal henvende sig til de lokale myndigheder og udfylde en særlig formular for at komme ind i landet, mens indrejsende med fly, færge, tog eller bus vil få formularen udleveret.

Grænsependlere er dog undtaget, og der kan være regionale forskelle, oplyser Udenrigsministeriet.

Danskerne handler hvert år for milliarder i grænsebutikkerne.

Læs også