Erhverv

Starbucks tester "lån-en-kop" på sine kunder

Den verdensomspændende kaffekæde lancerer et forsøg med 1 dollar i pant på genbrugelige kopper.

Starbucks har et forsøg kørende i Seattle, hvor man tilbyder kunderne at betale et depositum på genbrugelige kaffekopper. Afleverer man dem tilbage, bliver de genbrugt, og man får sit depositum tilbage. Foto: AP / Ted S. Warren

Starbucks vil forsøge at få kunderne med på en ide om at lægge et depositum på 1 dollar for til gengæld at få kaffen i en genbrugelig kop.

Forsøget skal foreløbig køre i to måneder i koncernens hjemby Seattle under overskriften ”lån-en-kop”, skriver CNN Business.

Programmet skal medvirke til at gøre koncernens mange pap/plastik-kopper mere bæredygtige. Foreløbig er fem butikker udpeget som en del af forsøget.

Det skal foregå således: Når en kunde beder om at få sin drik i en genbrugelig kop, lægger vedkommende 1 dollar i depositum.

Når kunden er færdig med at bruge koppen - og returnerer den - får vedkommende ”indsat” 1 dollar i tilgodehavende samt 10 bonuspoint på en Starbucks Rewards konto.

Hvis man tager koppen med hjem, kan man bede om at få brugte kopper hentet af Starbucks’ partnerselskab Ridwell.

I begge tilfælde vil kopperne blive rengjorte og desinficeret og sendt ind i systemet igen, så en ny kunde kan bruge dem.

Starbucks har lovet omverdenen, at selskabet vil reducere sine affaldsmængder med 50 pct. inden 2030, og de genbrugelige kopper bliver måske en del af løsningen.

Kopper, af den type som Starbucks og andre anvender, er ofte svære at genbruge på traditionel vis, da kopper til varme drikke ofte består af både papir og en plastikforing.

Derfor er direkte genbrug et mere miljøvenligt tiltag end at skulle skille de enkelte elementer fra hinanden på en egentlig genbrugsfabrik.

Læs også
Top job