Erhverv

Restaurantchef stiller sig uforstående over for 30-minutters-regel: »Det giver ingen mening«

Glæde er erstattet af frustration i restaurationsbranchen, efter at Erhvervsministeriet tidligere i dag fremlagde en lang række retningslinjer for indendørs servering før genåbningen onsdag.

Der gøres klar til åbning hos Old Irish Pub i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Søndag formiddag blev jublen afløst af skuffelse hos Freja Brandhøj, der er politisk chef i organisationen Danmarks Restauranter og Caféer, da regeringen udsendte en række nye retningslinjer for indendørs servering i forbindelse med den kommende genåbning af restaurationsbranchen.

Med retningslinjer følger bl.a. et krav om, at gæster frem til den 6. maj skal have lavet en bordreservation mindst 30 minutter før, de møder op på restauranter, caféer, barer og værtshuse, hvis de skal være indendørs.

Freja Brandhøj frygter, at netop det krav kan få konsekvenser for de dele af branchen, som enten ikke har et bookingsystem, eller hvor det slet ikke giver mening at ringe ind eller skrive på forhånd for at reservere et bord.

De nye retningslinjer
  • Man skal lave en reservation mindst 30 minutter inden ankomst. Der er ikke nogen krav til hvordan, så der er for eksempel mulighed for at bestille bord over telefonen, på nettet eller ved at komme forbi 30 minutter før ankomst.
  • Kravet om reservation gælder som udgangspunkt frem til den 6. maj, og det gælder kun ved indendørs servering.
  • Man skal fremvise et coronapas, hvis man vil sidde indendørs. Det vil sige, at man enten skal være vaccineret, testet negativ inden for de seneste 72 timer eller have været registreret smittet inden for de seneste seks måneder.
  • Der er ikke krav om coronapas eller reservation, hvis man sidder udendørs. Man må godt gå ind og bruge toilettet på en restaurant eller bar uden at fremvise coronapas.
  • Der er krav om at bære mundbind, når man står op – for eksempel på vej ind, når man bestiller mad og drikke eller på vej til toilettet. Der er ingen krav om mundbind udendørs.
  • Restauranter, caféer og barer skal sikre to kvadratmeter per kunde, hvis kunderne sidder ned, mens det er fire kvadratmeter, hvis kunderne primært står op. Der er ikke nogen arealkrav ved servering udendørs.
  • Restauranter, caféer og barer opfordres til at lade gæsterne frivilligt registrere deres kontaktoplysninger til eventuel smitteopsporing.
Kilde: Erhvervsministeriet

»Mange har et bookingsystem eller hjemmeside, men der er også rigtig mange, der ikke har. Reglen betyder desuden, at du skal ringe ind og booke bord 30 min. før, du besøger McDonalds, motorvejsrestauranter, Joe & and The Juice, værtshuse eller caféer. Det giver ingen mening,« siger hun.

Freja Brandhøj mener, at de nye retningslinjer i sidste ende kan betyde, at de i forvejen hårdt ramte serveringssteder går glip af omsætning. Hun efterspørger derfor, at reglerne bliver ændret før genåbningen på onsdag.

»Det er endnu et eksempel på, at embedsmænd og politikere ikke har føling med, hvordan tingene foregår i praksis,« siger Freja Brandhøj.

De konservatives erhvervsordfører Mona Juul stiller sig også uforstående over for reglen med de 30 minutter, der ikke specifikt fremgår af den aftale, som et flertal af Folketingets partier kom frem til i fredags.

»De 30 minutter er noget, som myndighederne åbenbart i deres visdom selv har fundet på. Man kan lige så godt booke et bord, så snart man ankommer til restauranten. Hvis der ikke er ledige borde, bliver man vel bare sendt ud igen – ligesom det altid har været tilfældet,« siger Mona Juul og tilføjer, at hun appellerer til, at der sker en regelændring inden for kort tid.

Finans har været i kontakt med Erhvervsministeriet, som i et skriftligt svar henviser til, at Sundhedsmyndighederne anbefaler, at samfundsaktiviteten holdes nede på et niveau, der ikke får coronasmitten til at stige for meget:

»Af den grund er der indført midlertidigt krav om forudgående bordreservation for indendørsservering for at lave en mere kontrolleret og styret genåbning. Derfor fremgår det også af retningslinjerne, at bordreservationen skal være lavet mindst 30 minutter inden ankomst.«

Fredagens aftale mellem regeringen og partierne

Pr. 21. april 2021 genåbner store indkøbscentre og stormagasiner for almindelig handel mv. Desuden genåbnes uden coronapas udendørsservering på restauranter og cafeer m.m.

Partierne er samtidig enige om at fremrykke tidligere aftalte elementer i rammeaftalen, så der pr. 21. april også åbnes for indendørsservering med krav om coronapas og forudgående bordbestilling.

Partierne noterer sig, at Sundhedsstyrelsen opdaterer de generelle smitteforebyggende anbefalinger, herunder afstandsanbefaling således, at indendørsservering kan åbne med et arealkrav på 2 kvm for siddende servering og 4 kvm, hvis der ikke i det væsentlige siddes ned. Dette skal ses i sammenhæng med krav om coronapas.

Kilde: Justitsministeriet.

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler i den forbindelse, at han er klar over, at særligt de erhvervsdrivende ser frem til at se gæsterne i øjnene igen. Han tilføjer dog, at man skal huske på, at genåbningen skal ske kontrolleret.

»I lande omkring ser vi nu, at der bliver lukket ned igen, fordi smitten er steget kraftigt. Der skal vi ikke ende her i Danmark, og derfor er vi nødt til fortsat at have restriktioner og retningslinjer. Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu,« siger ministeren.

BRANCHENYT
Læs også