Erhverv

Restaurantchef stiller sig uforstående over for 30-minutters-regel: »Det giver ingen mening«

Glæde er erstattet af frustration i restaurationsbranchen, efter at Erhvervsministeriet tidligere i dag fremlagde en lang række retningslinjer for indendørs servering før genåbningen onsdag.

Artiklens øverste billede
Der gøres klar til åbning hos Old Irish Pub i Jomfru Ane Gade i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Søndag formiddag blev jublen afløst af skuffelse hos Freja Brandhøj, der er politisk chef i organisationen Danmarks Restauranter og Caféer, da regeringen udsendte en række nye retningslinjer for indendørs servering i forbindelse med den kommende genåbning af restaurationsbranchen.

Med retningslinjer følger bl.a. et krav om, at gæster frem til den 6. maj skal have lavet en bordreservation mindst 30 minutter før, de møder op på restauranter, caféer, barer og værtshuse, hvis de skal være indendørs.

Freja Brandhøj frygter, at netop det krav kan få konsekvenser for de dele af branchen, som enten ikke har et bookingsystem, eller hvor det slet ikke giver mening at ringe ind eller skrive på forhånd for at reservere et bord.

»Mange har et bookingsystem eller hjemmeside, men der er også rigtig mange, der ikke har. Reglen betyder desuden, at du skal ringe ind og booke bord 30 min. før, du besøger McDonalds, motorvejsrestauranter, Joe & and The Juice, værtshuse eller caféer. Det giver ingen mening,« siger hun.

Freja Brandhøj mener, at de nye retningslinjer i sidste ende kan betyde, at de i forvejen hårdt ramte serveringssteder går glip af omsætning. Hun efterspørger derfor, at reglerne bliver ændret før genåbningen på onsdag.

»Det er endnu et eksempel på, at embedsmænd og politikere ikke har føling med, hvordan tingene foregår i praksis,« siger Freja Brandhøj.

De konservatives erhvervsordfører Mona Juul stiller sig også uforstående over for reglen med de 30 minutter, der ikke specifikt fremgår af den aftale, som et flertal af Folketingets partier kom frem til i fredags.

»De 30 minutter er noget, som myndighederne åbenbart i deres visdom selv har fundet på. Man kan lige så godt booke et bord, så snart man ankommer til restauranten. Hvis der ikke er ledige borde, bliver man vel bare sendt ud igen – ligesom det altid har været tilfældet,« siger Mona Juul og tilføjer, at hun appellerer til, at der sker en regelændring inden for kort tid.

Finans har været i kontakt med Erhvervsministeriet, som i et skriftligt svar henviser til, at Sundhedsmyndighederne anbefaler, at samfundsaktiviteten holdes nede på et niveau, der ikke får coronasmitten til at stige for meget:

»Af den grund er der indført midlertidigt krav om forudgående bordreservation for indendørsservering for at lave en mere kontrolleret og styret genåbning. Derfor fremgår det også af retningslinjerne, at bordreservationen skal være lavet mindst 30 minutter inden ankomst.«

Erhvervsminister Simon Kollerup udtaler i den forbindelse, at han er klar over, at særligt de erhvervsdrivende ser frem til at se gæsterne i øjnene igen. Han tilføjer dog, at man skal huske på, at genåbningen skal ske kontrolleret.

»I lande omkring ser vi nu, at der bliver lukket ned igen, fordi smitten er steget kraftigt. Der skal vi ikke ende her i Danmark, og derfor er vi nødt til fortsat at have restriktioner og retningslinjer. Jeg forstår godt, at det kan være bøvlet og irriterende, men det er forudsætningen for, at vi kan åbne så meget af samfundet og dansk erhvervsliv, som vi gør nu,« siger ministeren.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.