Erhverv

Semler Gruppen har for første gang nogensinde tilbagekøbt aktier

Samlet har koncernen, der er Danmarks største bilkoncern, tilbagekøbt 20 pct. af egne aktier.

Selmler Gruppen har den seneste tid foretaget en række ændringer. Bl.a. overtog Ulrik Drejsig (billedet) tidligere på året direktørposten i koncernen fra Jens Bjerrisgaard. Arkivfoto: Joachim Ladefoged

For første gang nogensinde har landets største bilkoncern Semler Gruppen tilbagekøbt aktier fra sine aktionærer.

Det sker i forbindelse med, at individuelle aktionærer har ønsket at være mere fri til at disponere over deres egen formue. Samlet betyder det, at Semler Gruppen har tilbagekøbt 20 pct. af egne aktier.

»Vi er ude i femte generation nu, og derfor er der nogle individuelle aktionærer, som har fået deres aktier i arv og måske er kommet lidt langt væk fra selskabet og derfor gerne vil noget andet med deres penge. Det er første gang i selskabets 100 års historie, at aktionærer er blevet købt ud,« siger Christian Mourier, der for nyligt er udnævnt til næstformand for Semler Gruppen.

Selskabet sidder på en stor del af bilmarkedet herhjemme og forhandler mærker som Audi, Volkswagen, Porsche, Seat, Lamborghini og Skoda.

Semler Gruppen er grundlagt i 1917 og er ejet af familierne Mourier, Christiansen og Nielsen, der alle udspringer af Semler-familien.

Ifølge den nyudnævnte næstformand er det en aktionær fra Mourier-familien og en fra Nielsen-familien, der har valgt at sælge aktier tilbage til selskabet.

»Det har været imponerende, at vi har kunnet holde sammen på aktionærkredsen i så mange år. Jeg ved ikke, hvad der præcis ligger til grund for, at de enkelte gerne vil sælge, men overordnet set er det fordi, de gerne vil noget andet med deres penge. Muligheden og timingen har været den rette, og vi er blevet enige om en fair pris for både køber og sælger,« siger Christian Mourier.

Ifølge ham får aktietilbagekøbet hverken betydning for selskabets drift eller ejerforholdet mellem de tre familier, der fortsat alle vil være repræsenteret i Semler Gruppens bestyrelse.

»Aktionærkredsen er blevet så stor, at vi for år tilbage har gjort op med ’gren-tankegangen’ i forhold til ejerforholdet mellem familierne. Vi har en professionel bestyrelse, der sætter retningen, og vi sidder ikke i små familiesammenråd og bliver enige om fremtiden,« lyder det fra næstformanden.

Udover aktietilbagekøbet har Semler Gruppen den seneste tid også rokeret i bestyrelsen.

Det betyder, at det mangeårige bestyrelsesmedlem Lars Erik Nielsen, der er sidste medlem fra fjerde generation, har overladt posten som næstformand til Christian Mourier.

Derudover er Christian Hoff, Mikkel Christiansen og Søren Skifter indtrådt i bestyrelsen, mens Nikolaj Hoff ikke længere er en del af bilkoncernens bestyrelse.

»Det har været helt naturligt at skifte ud, og jeg er glad og stolt over at være udnævnt til ny næstformand. Jeg vil køre videre i den retning, som er allerede lagt for selskabet. Derfor kommer jeg heller ikke med radikale ændringer, men vi skal selvfølgelig være agile og klar til den grønne omstilling,« siger Christian Mourier.

Tidligere på året valgte 63-årige Jens Bjerrisgaard desuden at trække sig som koncerndirektør og overlade tøjlerne til Ulrik Drejsig.

Inden direktørskiftet stod Ulrik Drejsig i spidsen for selskabet Skandinavisk Motor Co., der er datterselskab til Semler Gruppen.

Semler Gruppen har over 2.400 medarbejdere og fremlagde i 2020 et rekordhøjt overskud på 460 mio. kr. efter skat.

Læs også
Top job