Erhverv

Fitnessleder er uforstående overfor forskellige regler om coronapas: »Det giver ingen mening«

Foreningsejede fitnesscentre kan nøjes med stikprøver, mens privatejede centre skal kontrollere samtlige medlemmer ved døren. Ifølge kulturminister Joy Mogensen skyldes forskellen, at »foreninger ikke er virksomheder og derfor har andre kår«.

Artiklens øverste billede
»Det er dybt problematisk, man politisk ønsker at straffe iværksættere, der forsøger at bringe folkesundhed og træningsfaciliteter ud i alle dele af landet,« siger Jakob Brandt om kravene til kontrol af coronapas i fitnescentre. Arkivfoto

En tur i fitnesscenteret for at få brændt kalorier af på spinningcyklen, løbebåndet eller i holdsalen kræver et gyldigt coronapas.

Men det er ikke alle steder, at du behøver vise det. Der er nemlig forskel på, om centret er privat- eller foreningsejet, og det skaber frustration for Sanne Rahbæk Beith, centerleder af Loop Fitness i Thisted.

Omkring 2 km fra det nordjyske center behøver medlemmerne ikke vise et gyldigt coronapas, når de ankommer. Her ligger et foreningsejet center, og ifølge den seneste genåbningsaftale kan det nu nøjes med stikprøvekontrol af medlemmerne.

»Det er mega frustrerende. Det giver ingen mening, at vi skal tjekke alle medlemmer, mens foreningslivet med præcis samme kunder og forhold kan nøjes med stikprøver. Jeg forstår det ikke og har allerede modtaget flere udmeldinger fra mine medlemmer,« siger Sanne Rahbæk Beith, der på nuværende tidspunkt har mistet omkring en fjerdedel af sine medlemmer under pandemien bl.a., fordi centeret har indskrænket sine åbningstider som følge af kravet om bemanding og coronapas.

Sanne Rahbæk Beith er centerchef i Loop Fitness i Thisted. Hun skal kontrollere, at samtlige medlemmer har et gyldigt coronapas, før de kan træne i det privatejede centre. Foreningsejede centre kan nøjes med stikprøvekontrol. Foto: Loop Fitness

Også brancheforeningen for landets små og mellemstore virksomheder, SMV Danmark, er uforstående overfor, at den samme aktivitet behandles forskelligt, alt efter hvem der ejer centret.

»Fitnesscentrene har været tvangslukket i månedsvis, og pengene er fosset ud af selskaberne. Derfor er det konkurrenceforvridende for de mindre og lokale centre, at foreningslivet kan åbne med stikprøver. Når du har center i en mindre by og en omsætning på omkring 40.000 kr. om måneden, er det umuligt at sætte bemanding ind i hele åbningstiden kun for at tjekke coronapas. Det giver foreningslivet og de større kæder med flere ressourcer bedre forudsætninger for at komme i gang igen,« siger adm. direktør Jakob Brandt, der har omkring 200 fitnesscentre blandt sine medlemmer.

Finans har tidligere fortalt, hvordan kravet om coronapas presser mindre fitnesskæder som Fair Fitness og Local Fitness, der inden nedlukningen hovedsageligt var ubemandede.

Bl.a. fortalte Kaare Dahle, direktør og ejer af 19 Local Fitness-centre i lokalområder i Sønderjylland, Fyn og på Bornholm i forbindelse med genåbningen, at hans centre var så presset af kravet om coronapas, at den ikke havde økonomi til at slå dørene op.

»Hvis det her fortsætter, går vi neden om og hjem. Vi afventer fortsat svar på hjælpepakkernes fremtid. Jeg har brugt 8 mio. kr. på at holde os oven vande. Det kan jeg ikke blive ved med,« sagde han.

Også Sanne Rahbæk Beith er nervøs for, hvad de begrænsede åbningstider i Loop Fitness får af betydning for kæden.

Hun understreger, at det er de faste abonnementer, som den skal leve af fremover, og derfor bekymrer det hende, at medlemmerne forsvinder.

»Hvis først vi mister vores medlemmer, er det stort set umuligt at få dem tilbage igen, og flere centre risikerer at knække nakken på forskelsbehandlingen,« siger hun.

Finans har spurgt både Erhvervs- og Kulturministeriet, hvorfor der er forskel på, hvordan forenings- og privatejede fitnesscentre skal håndtre coronapas.

Kulturminister Joy Mogensen skriver i et skriftligt svar, at coronapasset er forudsætningen for, at bl.a. fitnesscentre kan holde åbent og understreger, at kontrollen med coronapas vil få en udløbsdato.

Præcist hvornår er der dog endnu ikke meldt noget ud om, men Folketingets partier skal drøfte udfasningen i midten af juni.

»Det har været en politisk prioritering fra ni ud af ti politiske partier i Folketinget, at frivillige foreninger har fået mulighed for at holde åbent med stikprøvekontrol af coronapas. Foreninger er ikke virksomheder og har derfor andre kår end de professionelle fitnesscentre. I virksomheder, hvor der er ansatte, må man kunne forvente, at der bliver foretaget den samme kontrol, som eksempelvis alle restauranter eller frisører i Danmark kan foretage,« skriver Joy Mogensen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.